Ne baš ljubazni

Istraživanje o kulturi Riječana u prometu: Samo 40 posto vozača propušta pješake na zebri

Darko Pajić

Sergej Drechsler

Sergej Drechsler

Riječani su pokazali da nedovoljno poštuju najugroženije osobe na cestama, a to se posebno odnosi na djecu, starije osobe i invalide



RIJEKA Samo 40 posto vozača pričekalo je i propustilo pješake na označenim pješačkim prijelazima od ukupno 1.597 vozila, koja su podvrgnuta kontroli u akciji Policijske uprave primorsko-goranske, koja je pod nazivom »Dan ljubaznosti u prometu«, održana 20. svibnja na devet lokacija u Rijeci.


Akcija je provedena u suradnji s Prometnom školom Rijeka i Autoklubom Rijeka tako što su učenici evidentirali savjesne i nesavjesne vozače nadzirući poštivanje prednosti pješaka na pješačkim prijelazima. Rezultati ipak variraju ovisno o lokacijama, pa je tako najbolji rezultat zabilježen u Ulici Žrtava fašizma, gdje je 70,5 posto vozača propustilo pješake.


Najgore je bilo u Ulici Nikole Tesle, gdje je samo 28,1 posto vozača poštovalo pješake na prijelazu. Zatim slijede Osječka ulica (32,4%), Riva (34,1), Ivana Ćikovića Belog (35), Franje Čandeka kod centra Andrea (37,1), Ulica Eugena Kumičića (37,5), Vukovarska (42,8) te Ulica Franje Čandeka kod OŠ Eugen Kumičić (52,1 posto).




Kako pokazuju prometne statistike pješaci predstavljaju najranjiviju skupinu sudionika u prometu, a to se posebno odnosi na djecu, osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom. Tijekom prošle godine na području Policijske uprave primorsko-goranske evidentirano je 113 prometnih nesreća prouzročenih naletom vozila na pješaka, te su u njima smrtno stradale tri osobe, dok je 29 zadobilo teške, a 82 osobe lakše tjelesne ozljede.


Odgovornost za nezgode ne snose samo vozači, jer se 35,4 posto nezgoda dogodilo zbog pogrešaka pješaka, koji nerijetko ugrožavaju vlastitu sigurnost prelazeći cestu za vrijeme crvenog svjetla na semaforu ili na mjestima koja nisu obilježena.


Kako je naglasio Boris Skeledžić, voditelj Sektora za sigurnost cestovnog prometa PUPG, cilj akcije bio je povećati svijest svih sudionika u prometu da je potrebno više pažnje i tolerancije u odnosu između vozača i pješaka upravo zbog toga što su pješaci najugroženija skupina u prometu.


– Ovo je daleko lošiji rezultat od onoga što smo očekivali. Poražavajuće je da samo 40 posto vozača poštuje pješake na prijelazima, dok čak 60 posto to ne čini. Potrebna je dodatna edukacija kako bi se ovaj trend barem preokrenuo. Osobno sam razočaran rezultatom akcije. Svakako će biti potrebno ovakve akcije ponavljati u budućnosti kako bi se educirali svi sudionici u prometu, kazao je Skeledžić.


Troje savjesnih vozača na kraju je nagrađeno besplatnom godišnjom članarinom u Autoklubu Rijeka, a nagrada je pripala Aronu Saršonu, Vojku Jurišiću i Jasminki Tolić Baljak.