Studentske sumnje

Istražitelji provjeravaju poslove Sveučilišta u mandatu rektora Lučina

Ingrid Šestan Kučić

Kaznena prijava protiv Sveučilišta predana je i USKOK-u još u ožujku / Foto Sergej DRECHSLER

Kaznena prijava protiv Sveučilišta predana je i USKOK-u još u ožujku / Foto Sergej DRECHSLER

Podnositelji kaznene prijave terete Sveučilište za sklapanje sporazuma s društvom RIKUP d.o.o. pri organizaciji Student Day Festivala. Spornim smatraju i rad tvrtki Kampus d.o.o. te Strip d.o.o.



RIJEKA – Protiv Sveučilišta u Rijeci te osamnaest fizičkih i pravnih osoba povezanih s tom visokoškolskom ustanovom Državnom je odvjetništvu podnesena kaznena prijava zbog »osnova sumnje u počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sustavu zločinačkog udruženja, pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u utaji poreza u sustavu zločinačkog udruženja te pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju«, kako se navodi u prijavi. Kaznenu prijavu potpisuju studenti Sveučilišta u Rijeci, a pored Državnog odvjetništva predana je i USKOK-u i to još u ožujku ove godine.


Bez natječaja


Ono za što se tereti Sveučilište u Rijeci, kao i dio njegovih djelatnika, vezano je za tvrtke u sastavu Sveučilišta, a na dio tih mogućih nepravilnosti početkom ove godine upozoravao je i naš list.


Podnositelji kaznene prijave terete Sveučilište za sklapanje sporazuma o suradnji s društvom RIKUP d.o.o. pri organizaciji projekta Student Day Festival. Taj je sporazum nastavak dugogodšnje suradnje Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci i udruge pod nazivom Riječki Urbani Pokret (RIKUP). Naime, Studentski zbor i ta udruga već su godinama nositelji manifestacije Student Day Festival za koju se iz proračuna Studentskog zbora izdvaja pozamašan iznos, a sporazumom između Sveučilišta i društva RIKUP toj se pravnoj osobi ustupa 30 posto prikupljenih sponzorskih sredstava prikupljenih za Student Day Festival, što iznosi i do 300 tisuća kuna. Ono što je još više sporno je činjenica da je sporazum sklopljen u listopadu, a društvo RIKUP je osnovano tek u studenom prošle godine te se u konačnici suradnja Sveučilišta i RIKUP-a realizirala bez provedenog natječaja.




Prema kaznenoj prijavi Student Day Festival i RIKUP tek su dio nepravilnosti rada Sveučilišta jer podnositelji prijave smatraju spornim i rad tvrtki Kampus d.o.o. te Strip d.o.o.. Naime, vodstvo tih tvrtki, od koji je tvrtka Strip sada već ugašena, članovi su uprave u još četiri tvrtke te ih podnositelj prijave tereti za pribavljanje znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge, kao i izvlačenje sredstava iz tvrtki Kampus i Strip. Prema tvrdnjama kaznene prijave korišteni su sveučilišni resursi za rad tvrtki koje nemaju veze sa Sveučilištem, a ujedno se tvrdi da je u tvrtku Strip tijekom prošle godine uloženo pola milijuna kuna koji su se koristili za privatne poslove članova uprave.


Vanjska suradnja


U kaznenoj se prijavi navodi i namještanje natječajne dokumentacije, naknadno sklapanje dodataka ugovoru i povećanje ukupne investicije kroz namještanje nadzornih firmi i razbijanje natječaja na manje iznose radi nabava bagatelne vrijednosti. Također se navodi i da su se pojedini projekti izvodili više puta, kao i da se za radove u Kampusu favoriziraju određene tvrtke. Podnositelji kaznene prijave dotaknuli su se i slučaja angažiranja vanjskog odvjetnika, supruga bivše voditeljice kabineta rektora, kojem je Sveučilište isplatilo gotovo 1,4 milijuna kuna za odvjetničke usluge, a da istovremeno Sveučilište ima svoju pravnu službu. O tom se slučaju negativno očitovao i Državni ured za reviziju koji je predložio preispitivanje ugovaranja povećanog iznosa paušala vanjskom odvjetničkom uredu. Naime, Sveučilište je s odvjetničkim uredom sklopilo ugovor o paušalnom iznosu od 15 tisuća kuna neto mjesečno i to za rad od svega osam dana u mjesecu jer je vanjski odvjetnik na raspolaganju Sveučilištu svega dva dana u mjesecu.


Sve su te još uvijek neutvrđene nepravilnosti pobrojene u kaznenoj prijavi u kojoj se poimence uz pravne osobe tereti i desetak fizičkih osoba, a na naše pitanje Županijskom državnom odvjetništvu o tijeku istrage po prijavi koja je podnesena prije sedam mjeseci zamjenik županijske državne odvjetnice u Rijeci Darko Karlović odgovorio je da Državno odvjetništvo nije u mogućnosti davati podatke o tijeku izvida dok izvid traje.


– Državno odvjetništvo o radu po podnesenim kaznenim prijavama ne daje informacije do trenutka donošenja državnoodvjetničke odluke, a i Zakon o kaznenom postupku nalaže da dio postupka u fazi izvida nije javan, pa stoga nismo u mogućnosti davati podatke o tijeku izvida – stoji u odgovoru.


Iz USKOKA su pak odgovorili kako je USKOK navedenu prijavu ustupio u rad nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci.