Sumnja u isplate ipak se pokazala točnom?

Istraga u riječkoj filijali CO otkrila štetu veću od 50 milijuna

Slavica Kleva

Direktor Ivan Vanja Frančišković kaže da podržava istragu, ali da bi u ovome trenutku bilo nezahvalno i kontraproduktivno da bilo što govori o onome za što ga se tereti



RIJEKA U samo tri dana istraživanja poslovanja riječke filijale Croatia osiguranja, kako neslužbeno doznajemo, šteta prouzročena sumnjivim isplatama po policama osiguranja penje se na više od 50 milijuna kuna. A istraga je tek počela. Riječka policija i USKOK imaju posla preko glave, a direktor filijale Ivan Vanja Frančišković podržava istragu. Iako bi rado javno progovorio o sumnjama koje ga terete za štetne likvidacije odšteta po policama pojedinim pravnim subjektima, ali i nekim svojim prijateljima i bliskim znancima, u ovom bi trenutku, rekao nam je, to bilo nezahvalno i kontraproduktivno. 


Budući da istražitelje zanima duže razdoblje, nije čudno zašto se u fokusu istrage našao i jedrenjak Sea Could koji je 2002. godine gorio u remontnom brodogradilištu »Viktor Lenac« čak dva puta. Policiju zanima i isplata štete u iznosu od osam miljuna kuna po polici Croatia osiguranja za potonuli Dok 7 u istom brodogradilištu. Havarija se dogodila prije pet godina, ali zanimljiva je vremenska koincidencija, upravo dan prije potonuća zaključena je polica osiguranja. 


Istražuje se još mnogo fizičkih i pravnih osoba, zanima policiju i (ne)isplata goleme štete nastale na hotelu-kući Rudolfa Sindičića u Staroj Baški koja je nestala u razornoj eksploziji. Riječ je o osiguranoj svoti od osam milijuna kuna, no tu su i kamate, a nakon što Croatia nije pristala na uobičajeno postupanje, nagodbu, cijeli se slučaj nalazi na drugostupanjskom sudu, a iznos se s kamatama penje na vrtoglavih 15 milijuna kuna. Pod istragom se nalaze i tvrtke poput Rumata, upravitelja više od polovine stambenih objekata u Rijeci, uglavnom osiguranih u Croatia osiguranju, zatim DSK, A.M.E.C.-a pa i JPS-a koji je promijenio osiguravateljsku kuću, ali se istražuju prethodne police i isplata odštetnih zahtjeva unazad nekoliko godina. 




Police osiguranja za jahte, brodice i plovila na vezovima u marinama u širem riječkom akvatoriju, između ostalog u Puntu i Cresu, također zanimaju inspektore odjela gospodarskog kriminaliteta. Provjeravaju se odštetni zahtjevi za manje kvarove, ali i prave pomorske havarije koje su poneki naši »vrsni nautičari« doživjeli i naplatili. Upravo je naplata odštetnih zahtjeva u takvim slučajevima pod povećalom zbog opravdane sumnje da su se računi napuhavali.