Druga strana priče

Ispovijest riječkog kirurga optuženog za seksualno zlostavljanje: ‘Žrtva sam urote, sve je namješteno’

Robert Frank

Riječki kirurg kojeg je specijalizantica KBC-a Rijeka optužila za spolno uznemiravanje iznosi svoju stranu priče i poručuje – sve mi je namješteno / Foto ISTOCK

Riječki kirurg kojeg je specijalizantica KBC-a Rijeka optužila za spolno uznemiravanje iznosi svoju stranu priče i poručuje – sve mi je namješteno / Foto ISTOCK

Na bolovanju sam i zbog svih napada na mene, javnog blaćenja, optužbi za djela koja nisam počinio, razrješenja s mjesta pročelnika bez ikakvog pravnog temelja, ignoriranja mojih prava od strane suda, državnog odvjetništva, Sveučilišta i KBC-a – kaže bivši pročelnik Odjela za plastičnu i rekonstrukcijsku kirurgiju 



Cijela ova priča je namještena. Linčovan sam, etiketiran. I zato želim javnu rehabilitaciju. Želim da se zna da mi je sve ovo namješteno. Spreman sam na poligraf, nema zabranjenih pitanja, a imam samo jedan uvjet: neka se pozovu svi oni koji su mi ovo namjestili – rekao nam je to ovih dana, u ekskluzivnoj ispovijesti za naš list, poznati riječki kirurg kojeg je u siječnju ove godine mlada kirurginja iz riječkog KBC-a optužila da ju je prisilio na seksualni odnos. Taj riječki kirurg trenutno se nalazi na bolovanju ponajprije zbog, kako kaže, odgovornosti prema svojim pacijentima.


– Zbog lažnih optužbi imam ozbiljne probleme, a s obzirom na to da je moj posao vrlo odgovoran i ne mogu si priuštiti pogreške u radu, nalazim se na bolovanju. Na bolovanju sam i zbog svih napada na mene, javnog blaćenja, optužbi za djela koja nisam počinio, razriješenja s mjesta pročelnika bez ikakvog pravnog temelja, ignoriranja mojih prava od strane suda, državnog odvjetništva, Sveučilišta i KBC-a. Životi i zdravlje pacijenata su mi najvažniji, no u ovoj situaciji zaista bi bilo teško raditi – kaže kirurg.


Sporna prijava


Podsjetimo, u siječnju ove godine 34-godišnja kirurginja, specijalizantica iz KBC-a Rijeka, u opsežnom je razgovoru tvrdila da je osim s ovim kirurgom u dva navrata, prisilu na seksualni odnos doživjela od još jednog kolege, puno starijeg, koji je tražio oralno zadovoljavanje u šest navrata. Sve je prijavila Državnom odvjetništvu koje je krenulo s prikupljanjem iskaza.




Na račun Medicinskog fakulteta u Rijeci riječki kirurg izrekao teške optužbe / Foto D. ŠKOMRLJ


Na račun Medicinskog fakulteta u Rijeci riječki kirurg izrekao teške optužbe / Foto D. ŠKOMRLJ



U međuvremenu je našeg sugovornika, inače poznatog i u struci cijenjenog riječkog kirurga, studentica s Medicinskog fakulteta optužila za spolno uznemiravanje tijekom nastave. Prijavila ga je i Etičkom povjerenstvu. Udaljen je s Medicinskog fakulteta i maknut s mjesta pročelnika odjela unutar sustava KBC-a. Njegova ispovijest je ekskluzivna i, ne ulazeći u to tko je u pravu, a tko u krivu, otvara brojna zakonska, moralna i stručna pitanja.


Urota, lažne optužbe i pravna bitka / Foto S. DRECHSLER


Urota, lažne optužbe i pravna bitka / Foto S. DRECHSLER



– Prijava studentice protiv mene nije nigdje urudžbirana, osobno ju je sastavio predsjednik Etičkog povjerenstva. Na temelju takve lažirane prijave pokrenuo je postupak protiv mene i to tako da nije saslušao drugu stranu, a o postupku navodno vođenom pred tim Povjerenstvom nema potpisanih zapisnika, nema izjava, nema zaključaka, stavovi članova se naknadno usuglašavaju mailom, iako se dobro zna da se odluke mogu donositi jedino na sjednici većinom glasova – kaže naš sugovornik.


Izrežirani postupak


Pojašnjava da su svi napadi na njega, a posebno u vezi sa studenticom Medicinskog fakulteta, najvećim dijelom motivirani bolesnom ambicijom bivše pročelnice odjela na kojem je radio. Odnosno: njenom željom da ga smijeni i da se ona opet vrati na tu funkciju. Dio napada na njega motiviran je, dodaje, i činjenicom da navodna žrtva seksualnog zlostavljanja, sada 34-godišnja liječnica koja trenutno živi u Irskoj, želi iznuditi novac već postavljenim zahtjevom za naknadom štete, a u što je uključen i njen otac. Razloge napada na sebe prepoznaje i u nedavnom izboru rektora Sveučilišta u Rijeci. Neki su kandidati, tvrdi, u njegovom slučaju našli priliku da se reklamiraju. Zbog svih ovih razloga koje je naveo, na određeni način ispada kako je uvjeren da postoji urota kojom ga se želi gotovo pa eliminirati iz riječkog bolničkog i medicinskog sustava.



Naš sugovornik tvrdi da je u vođenju odjela prema svima nastojao biti profesionalan i korektan, a u godinu dana kompletno ga je obnovio. Tako će se pohvaliti da su sve bolesničke sobe i ambulanta na poliklinici dobile klimu i televizore, nove podove, oličeni su zidovi, sazidana je i opremljena nova sestrinska ambulanta i previjalište te prostor za prljavo rublje, stavljena je perilica suđa u kuhinju, popravljen sanitarni čvor, postavljena kompletno nova strujna instalacija s dvije strujne ploče, nabavio je novi električni krevet, a uskoro očekuje i donaciju iz Njemačke za još preostalih 12 kreveta koji su za rashod.


Učinio je, reći će, još niz zahvata na odjelu, a sve kako bi i pacijentima i osoblju u starim prostorima boravak bio što ugodniji. Naglašava činjenicu da se radi o odjelu na kojem se liječe pacijenti triju županija, a radi se najčešće o teškim bolesnicima kojima je potrebna vrhunska medicinska skrb. Zahvaljujući njemu, tvrdi, putem javne nabave osigurane su dodatne količine proteza za rekonstrukcije dojke, a ovih je dana izvršena primopredaja aparata za liječenje najtežih opeklina.


Ovaj kirurg kaže da je razmišljao i o budućnosti odjela, šaljući svoje mlađe kolege na subspecijalizacije, ali i uvodeći nove metode liječenja, provedene prvi put u Hrvatskoj. Bavio se i PR-om, prezentirajući rad u javnosti, a sve kako bi odjel s najmanjim budžetom na Kirurgiji učinio što respektabilnijim.



Upravo paralelno s odvijanjem izbora za rektora Sveučilišta, i neposredno nakon što je mlada kirurginja javno iznijela svoju priču o silovanjima i seksualnim zlostavljanjima u KBC-u, a za što je jednim dijelom i njega navela kao krivca, naš sugovornik kaže kako je saznao da odjelna liječnica, a njegova jedina protukandidatkinja u postupku izbora za pročelnika odjela, protivno odredbama o tajnosti postupka, na koje se poziva i sam predsjednik Etičkog povjerenstva Medicinskog fakulteta (EPMF), koristi tajne podatke iz predmeta s oznakom tajnosti i iznosi ih najprije pred osobljem bolnice, a kasnije ih dostavlja Odboru za zdravstvo pri Saboru RH, ravnatelju KBC-a, Etičkom povjerenstvu KBC-a (EPKBC) u namjeri da prisili navedena tijela da promijene Odluku o imenovanju kirurga, njega konkretno, na mjesto pročelnika Odjela te da se imenuje nju.


– U to vrijeme pred EPMF-om nikakva odluka u postupku nije donesena, a kamoli pravomoćna, kao što nije niti do danas. Vjerujući da svatko zakonito i savjesno obavlja svoj posao, pa tako i predsjednik EPMF-a, obratio sam se s molbom da se ne krše odredbe o tajnosti postupka i da se poštuju temelji pravnog sustava, a to je presumpcija nevinosti. Međutim, nakon mog traženja da se provede zakonit postupak, dekan Medicinskog fakulteta protivno svim propisima donosi Obavijest kojom mi se zabranjuje rad u nastavi!


Nadalje se postupak vodi tajno, ali samo za mene. Nitko me ne poziva niti obavještava, nitko me ne želi saslušati niti provesti bilo kakve dokaze. Predsjednik EPMF-a prisiljava studenta na davanje izjave protiv mene, a studentica koja je prijavila spolno uznemiravanje nikada se više nigdje nije pojavila kako bi to potvrdila! Nitko ne spominje ni medicinsku sestru koja tvrdi da nikakvog uznemiravanja nije bilo! Na temelju tako izrežiranog i nedovršenog postupka EPMF-a, protukandidatkinja za mjesto pročelnika odjela koji ja u tom trenutku i dalje vodim, kreće u borbu za njegovo preuzimanje.


Riječki kirurg je uvjeren da postoji urota kojom ga se želi gotovo pa eliminirati iz riječkog bolničkog i medicinskog sustava


Riječki kirurg je uvjeren da postoji urota kojom ga se želi gotovo pa eliminirati iz riječkog bolničkog i medicinskog sustava



Na dan kada joj je predsjednik EPMF-a prenio tajne podatke o meni i postupku, protukandidatkinja piše predsjedniku Etičkog povjerenstva KBC-Rijeka, a sljedeći dan od Odbora za zdravstvo Sabora RH traži da pokrene postupak mog razrješenja s mjesta pročelnika Odjela za plastičnu i rekonstrukcijsku kirurgiju. S obzirom na to da je jedan od uvjeta za imenovanje na mjesto pročelnika odjela KBC-a između ostalog i rad u nastavi na Medicinskom fakultetu, kroz odluku o zabrani održavanja nastave na Medicinskom fakultetu koju je donio predsjednik EPMF-a, očigledno me se željelo eliminirati. Jednim takvim unaprijed smišljenim potezom su mi sve uskratili – kaže naš sugovornik koji ne skriva svoje mišljenje da je, u postupku njegove eliminacije, kako on to vidi, »postojala jaka sprega bivše pročelnice odjela koji je on vodio, dekana Medicinskog fakulteta, EPMF-a, vrha KBC-a i 34-godišnje specijalizantice koja tvrdi da ju je seksualno zlostavljao.«


Nekakvo izvješće EPMF-a


Uglavnom, sredinom prosinca napisano je, kaže, nekakvo izvješće EPMF-a kojim je dekanu Medicinskog fakulteta sugerirano da ga ukloni s nastave, što je dekan i učinio. Po njegovom mišljenju, izvješće je kasnije krivotvoreno, pa je sredinom siječnja izrađeno novo koje opet nisu izglasali članovi EPMF-a, već samo predsjednik, a tajnica fakulteta samo uredila.


– U vrijeme kandidature i izbora za rektora Sveučilišta, takve nezakonite radnje predsjednika EPMF-a, kao jednog od glavnih kandidata za tu funkciju, nitko nije htio sankcionirati, kao niti radnje dekana Medicinskog fakulteta čija se žena također kandidirala za rektora. Dekan je poslušno izvršio sankciju mog uklanjanja iz nastave, naloženu od predsjednika EPMF-a, a prije donošenja bilo kakve odluke. Krivotvorenjem Izvješća predsjednik EPMF-a prikrio je svoje nezakonite radnje, a dekan kreće s lažnim izjavama da je takvu odluku zabrane rada u nastavi kirurgu koji drži nastavu zadnjih deset godina, donio »ne samo iz razloga što je u tijeku postupak pred Etičkim povjerenstvom i treba sačekati odluku, već i iz razloga što nije predložen u Plan vanjske suradnje za akademsku godinu 2016/17, te da nema sklopljen ugovor s fakultetom na temelju kojeg može održavati nastavu.«


Nije na odmet naglasiti kako Medicinski fakultet niti nema plan vanjske suradnje, a u Izvedbenom nastavnom planu Medicinskog fakulteta u Rijeci, za kolegij Kirurgija razvidno je, čak i na stranicama Medicinskog fakulteta, da je predviđen u Nastavnom planu i satnici izvođenja nastave (za akademsku 2016/17. godinu, jednako kao i posljednjih desetak godina koliko ima zvanje doktora znanosti. Predavači na Medicinskom fakultetu, koji rade bez naknade, ne sklapaju ugovore, ali, eto, kad za to postoji potreba, dekan se na te nepostojeće dokumente poziva. I nikoga od nadležnih tijela to ne zabrinjava.


Nakon što sam uvidio da su postupci predsjednika EPMF-a i dekana Medicinskog fakulteta daleko od zakonitih, da se radi o insceniranom postupku radi mojeg uklanjanja iz nastave na Medicinskom fakultetu, te da mi se time uskraćuje mogućnost da ostanem na rukovodećem radnom mjestu u KBC-u, a sve to po želji druge pretendentice na mjesto pročelnika odjela na koje sam inače imenovan zahvaljujući dugogodišnjem marljivom radu, kreće moja pravna bitka protiv korumpiranih tijela Medicinskog fakulteta. Preko svoje odvjetnice upućujem Zahtjev za utvrđenje nezakonitosti u postupanju Etičkog povjerenstva Medicinskog fakulteta u Rijeci i Zahtjev za izuzećem predsjednika i članova Etičkog povjerenstva i dekana Medicinskog fakulteta, te niz drugih zahtjeva, žalbi i prigovora, ukupno 12, upućenih tijelima Sveučilišta u Rijeci, od kojih niti na jedan, tijekom posljednja četiri mjeseca, nisam dobio nikakav odgovor – govori naš sugovornik.


Zaštićena vrsta


– Vijeće časti Sveučilišta u Rijeci, nastavlja, »potvrđuje da su zahtjevi zaprimljeni, da su uvršteni na sjednicu koja je održana još početkom veljače, ali odluka još uvijek nije donesena. Dekan Medicinskog fakulteta nije odgovorio niti na jedan moj zahtjev, nije dostavio nijedan zatraženi dokument. Zašto i bi? Pa ipak je to dekan koji može što god poželi: uklanjati profesore iz nastave bez odluke, odavati službene tajne, otkrivati identitet iz tajnih postupaka jer njega nitko neće optužiti ni za što i nikome ne odgovara ni za što. Čak ne mora imati niti osnovu poslovnog bontona pa da odgovori na zahtjev kao čelnik jedne tako ugledne ustanove. Kaznenu prijavu protiv dekana i predsjednika Etičkog povjerenstva, ODO je ekspresno odbacio, tako da ih nije niti pročitalo, nije ih niti saslušalo…


To je zaštićena vrsta, posebno kad su u tijeku izbori za rektora Sveučilišta. E sad, nakon što mi je zabranjen rad sa studentima, doživio sam sljedeću brižljivo smišljenu i planiranu smjenu – onu s mjesta pročelnika odjela. Priču oko smjene, nakon svesrdne pomoći predsjednika EPMF-a i dekana Medicinskog fakulteta, pokrenula je njegova kolegica s odjela, koja koristeći se podacima koji su tajni, a koje je dobila od predsjednika Etičkog povjerenstva Medicinskog fakulteta i od Etičkog povjerenstva KBC-a, traži etičku evaluaciju izbora na mjesto pročelnika odjela u KBC-u.


Etičko povjerenstvo KBC-a, potaknuto određenim lokalnim političarkama, u nikada provedenom postupku navodno donosi Zaključak o povredi Kodeksa liječničke etike i deontologije bez da mi je omogućilo da iznesem obranu ili da budem saslušan, a sve radi izmišljene prijave studentice i opomene iz 2014. koja mi je kao kirurgu izrečena zbog verbalnog sukoba s medicinskom sestrom, a ne zbog bilo kakvog spolnog uznemiravanja. Na zahtjev KBC-u za dostavu dokumenata postupka koji se navodno vodi pred Etičkim povjerenstvom KBC-a, odgovoreno je kako su oni tajni.


Očigledno je da su svi postupci, i to upravo oni protiv mene, bili tajni, ali samo za mene, dok su svi ostali sve znali i imali pristup svim podacima. Tako je preispitivanje, zaključak Etičkog povjerenstva KBC-a i moje razrješenje s mjesta pročelnika Odjela uslijedilo u roku od dva sata! Nažalost, u toj priči zakonski akti nisu baš nikome važni, a u razrješenju se događa niz zavrzlama. Razrješuje me se s dužnosti šefa, iako čak i sindikalni povjerenik KBC-a Rijeka upozorava da odluka o razrješenju ne odgovara uvjetima za razrješenje. Uslijedila je žalba, a na nju odgovara ravnatelj KBC-a umjesto Upravnog vijeća koje jedino može donijeti odluku na žalbu.


Upravno vijeće se sastalo tjedan dana nakon odgovora ravnatelja, doduše raspravlja o žalbi i donosi odluku, ali je nažalost nema kamo poslati jer su istekli rokovi za odgovor. I kome sada proslijediti zakašnjelu odluku, kako opravdati odluku ravnatelja koji nije nadležan, cijeli postupak koji se temelji na izmišljenim zaključcima? Kome će to i kada to postati važno – ravnatelju, Upravnom vijeću, Ministarstvu zdravstva, Ministarstvu rada? Tko će se i kada uhvatiti ove sulude priče, koja za sada dotiče samo jednog čovjeka, mene, koji sam punih 17 godina proveo radeći na jednom odjelu i trudeći se pomagati prije svega pacijentima – kaže naš sugovornik.


Njegovi su problemi, kako on to vidi, počeli u trenutku najave prijave na natječaj za mjesto pročelnika Odjela, i to zahvaljujući kolegici koja se svesrdno trudila da ga se s mjesta pročelnika razriješi.


– Ambiciozna kolegica, inače kći jednog kirurga, na odjel je stigla s navodno jedne poznate talijanske klinike, ali je nešto kod nostrifikacije njene diplome krenulo po zlu već na početku. Ona je, naime, čak i subspecijalistički ispit polagala četiri puta, što nekako i nije običaj. Zagrebački kolege joj se nisu usuđivali dati titulu subspecijalista. Možda bi bilo dobro da to nisu ni učinili, budući da je već na početku karijere u Hrvatskoj učinila stručni propust, zbog kojeg je pacijentu plaćena naknada štete, a kirurginja je dobila javnu opomenu Povjerenstva za stručni nadzor Hrvatske liječničke komore – kaže kirurg koji je trenutno zbog stresa na bolovanju.


Navodna žrtva


– Moj najveći zločin je taj što sam sve postigao isključivo svojim radom i za to nikome nisam dužan. Samim time nisam podložan nikakvim utjecajima, pritiscima niti spletkama. Upravo to što sam napravio na svom odjelu, da bih pacijentima omogućio liječenje dostojno čovjeka, a ne novac namijenjen uređenju stavio u nečiji džep, moj je jedini grijeh. Istodobno kolegica koja se tako zdušno borila protiv mene, svog donedavnog šefa, nakon moje smjene s mjesta pročelnika ipak nije imenovana pročelnicom, pa je svoju bolesno ambicioznu borbu nastavila prijavljujući ravnatelja KBC-a inspekcijama, traženjima da je se po svaku cijenu imenuje na mjesto pročelnika, zbog čega neuspješno obilazi razne institucije – kaže kirurg.



“U postupcima pred Sveučilištem u Rijeci i Medicinskim fakultetom nitko ne donosi odluke gotovo četiri mjeseca, Državno odvjetništvo ne može ili ne želi odlučiti o kaznenoj prijavi niti deset mjeseci nakon podnošenja, iako je provelo sve dokaze, Općinski sud u radnom sporu kirurga protiv KBC-a, koji je hitan i gdje prvo ročište mora biti zakazano u roku od 30 dana, prvo ročište zakazuje za četiri mjeseca, a cijeli postupak mora biti gotov u roku od šest mjeseci. Do kada se cijeli sistem može poigravati mojim životom, životom pojedinca koji je sve stvarao mukotrpnim učenjem i radom. Koga se uopće štiti: one koji rade i na taj način postižu rezultate ili one koji na sve druge načine, osim radom i znanjem, ostvaruju svoje ambicije”, kaže naš sugovornik, bivši kirurg jednog od najvažnijih odjela KBC-a Rijeka koji se već dulje vrijeme, u očekivanju konačnog pravnog raspleta situacije oko navodnih silovanja i seksualnih maltretiranja, nalazi na bolovanju.



Nekako u isto vrijeme s borbom za mjesto pročelnika odjela u KBC-u Rijeka poznati riječki kirurg ponovno je na naslovnicama hrvatskih medija. Mlada ga je kirurginja, 34-godišnjakinja iz Rijeke, optužila za kazneno djelo prisile na spolni odnos.


– Iako se ni ne zna točno što se i kada to dogodilo, 2009. ili možda 2010. godine, a niti na koji način, Državno odvjetništvo ispituje silne svjedoke i kirurge na okolnosti novinskih napisa. Mlada kirurginja, bivša kolegica, nakon što je objavila svoju priču u novinama, odlučila je otputovati u Irsku dok je na bolovanju i od tamo gledati kako ODO u svojoj nemoći da zakonito odluči o nepostojećem kaznenom djelu, traži način da je prikaže kao žrtvu. No ona to apsolutno nije. Svakoj žrtvi kaznenog djela je u interesu da se postupak vodi, da ona da iskaz, ali mladoj kirurginji nije.


To je i razumljivo, s obzirom na to da se radi o njenim lažnim kaznenim prijavama. Naime, na nekoliko zakazanih ročišta nije došla jer trenutačno sa svojim dečkom živi u Irskoj. Tražila je troškove avionske karte što je i dobila, ali ni to više nije bilo dovoljno, nego je tražila i troškove avionske karte za svoga dečka. U medijima je objavljena njena priča u kojoj tvrdi da je na KBC-u sustavno maltretirana i psihički zlostavljana, te da je doživjela silovanje, potom pokušaj silovanja, te oralno silovanje šest puta. Sve to navodna žrtva prijavljuje nakon što joj prijeti otkaz u KBC-u zbog neizvršavanja radnih obaveza, kašnjenja na posao i neodgovornog odnosa prema radu.


Najprije šefu Kirurgije prijavljuje samo jednog kirurga za spolno uznemiravanje, a kasnije prijavi dodaje i mene za maltretiranje i spolno uznemiravanje. Pritom traži od KBC-a da raskine sporazumno radni odnos, ali bez da plati troškove specijalizacije, traži otpremninu i plaćeni godišnji odmor, uz prijetnju da će, ako se njeni uvjeti ne ispune, tužiti KBC za naknadu štete zbog spolnog zlostavljanja. Nikada prije navodna žrtva nije spominjala bilo kakvo uznemiravanje, već to radi upravo u trenutku kada treba dobiti otkaz i platiti troškove specijalizacije.


Iako je ravnatelj KBC-a nakon objave teksta o navodnom silovanju 13. veljače 2017. izjavio u Novom listu da se intenzivno radi na pravilnicima koji bi spriječili takva ponašanja, činjenica je da je taj isti KBC izradio još 30. svibnja 2016. Pravilnik upravo na tu temu. Dakle, osam mjeseci prije davanja izjave ravnatelja. Ta promjena Pravilnika uslijedila je 18 dana prije prijave navodne žrtve 17. lipnja 2016. pa se postavlja pitanje jesu li u KBC-u unaprijed znali i pripremili teren za lažiranu prijavu za spolno zlostavljanje. Ravnatelj KBC-a, u svibnju 2016. odgovara mladoj kirurginji kako može sporazumno raskinuti radni odnos, ali sukladno ugovoru o međusobnim pravima i obvezama KBC ima pravo tražiti povrat troškova specijalizacije.


Prijava studentice nije nigdje urudžbirana, osobno ju je sastavio predsjednik Etičkog povjerenstva


Prijava studentice nije nigdje urudžbirana, osobno ju je sastavio predsjednik Etičkog povjerenstva



U pravilu se radi o iznosima od 500 do 700 tisuća kuna. Nezadovoljna odgovorom, kirurginja odlazi na bolovanje tražeći raznorazne dijagnoze koje bi opravdale njenu viziju žrtve maltretiranja u KBC-u. U tome i uspijeva, pa joj je dijagnosticiran PTSP, ali ne iz razloga što je maltretirana u ustanovi u kojoj je radila, već davno prije. Nažalost, mlada kirurginja je žrtva seksualnog zlostavljanja u djetinjstvu i ranoj mladosti, i njena želja da se makne od stvarnih zlostavljača rezultirala je izmišljenom kaznenom prijavom, bjegom u Irsku i traženjem odštete.


Nitko od nadležnih tijela, a posebice Državno odvjetništvo, nije pokrenulo niti jedan postupak protiv stvarnih zlostavljača, iako je to njihova zakonska obveza. Možda državno odvjetništvo treba malo bolje procijeniti što se zapravo događalo djevojci koja je prijavila vrlo ozbiljna kaznena djela, i konačno pokrenuti postupke protiv osoba koje su je stvarno zlostavljale, a to svakako nisu kirurzi protiv kojih se vodi istraga. Sama majka navodne žrtve tvrdi da tijekom svih ovih sedam do osam godina od navodne prisile na spolni odnos, njena kći mene nikada nije spominjala na bilo koji način – govori nam kirurg.


Dobri odnosi


– Opterećena kreditima od oko 200 tisuća eura, koje je podignula za oca, a na koje troši gotovo cijelu svoju mjesečnu zaradu, mlada kirurginja postavlja KBC-u Rijeka odštetni zahtjev od 1,5 milijuna kuna, iako nije odlučeno niti o kaznenoj prijavi protiv navodnih zlostavljača, a kamoli da je utvrđena nečija krivnja. Postavlja se pitanje je li upravo naknada štete motiv lažnog prijavljivanja kirurga za spolno zlostavljanje. Tko sve stoji iza tog motiva, trebalo bi utvrditi državno odvjetništvo, kao i tko je stvarni zlostavljač mlade kirurginje.


Mladoj, navodno silovanoj kirurginji, KBC odjednom, kao nagradu za nezakonito bolovanje izvan RH, u Irskoj, u trajanju od deset mjeseci, a koje također plaćaju porezni obveznici, umjesto izvanrednog otkaza ugovora o radu, daje sporazumni raskid ugovora o radu i odustaje od potraživanja naknade troškova specijalizacije što je djelovanje suprotno poslovnim i profesionalnim interesima KBC-a. U čijem je to interesu? – pita se naš sugovornik.


Riječki kirurg je spreman na poligraf


Riječki kirurg je spreman na poligraf



Tražili smo od njega da komentira glasine da je vrstan kirurg koji u komunikaciji kroz primjedbe seksualne prirode zna preći granicu dopuštenog.


– Ne znam tko to kaže, ali znam da sam s kolegicama i kolegama, kao i s drugim osobljem, u izuzetno dobrim odnosima, redovito me zovu i zanimaju se kad ću se vratiti na posao. Velik broj pacijenata traži upravo mene, a njihove brojne pohvale govore suprotno vašem pitanju – zaključio je, te dodao kako “cjelokupna dokumentacija koju posjedujem, i koju mogu predočiti svim nadležnim institucijama, govori upravo u prilog tome da sam nevin, ali pitanje je tko to želi vidjeti i postupiti po tome, jer su sve moje dokaze, do sada, sva nadležna tijela ignorirala.”