Novi karneval

Iskustvo inspirirano zvončarima: Karnevalsko izdanje klupskog formata Tipsy u klubu Život

Ivana Kocijan

Na tulumu u Životu u subotu će nastupiti Tvrtko Bolčić, predstavnik mlađe generacije zagrebačke scene i jedan od voditelja programa Fonetika, u back to back izdanju s riječkim DJ-em Samo Tak



RIJEKA Ove subote u Životu će biti održano karnevalsko izdanje klupskog formata Tipsy.


– Za peto izdanje i super glazbeno gostovanje razvili smo kreativni koncept u suradnji s inicijativom Novi karneval. Ova Tipsy edicija uključuje čak tri glazbena nastupa, dva gostovanja i jedan rezidencijalni, kreativnu kampanju inspiriranu zvončarskom simbolikom, posebno uređenje kluba Život, vizualizacije unutar kluba i ispred njega ako vrijeme bude dopuštalo, te publiku pod maskama što će rezultirati sjajnom atmosferom i autentičnim klupskim iskustvom, otkrila je organizatorica Tipsy programa Andrea Laurić.


Karnevalsko izdanje ovog klupskog programa donosi suradnju s inicijativom Novi Karneval iza koje stoje Jadranka Lacković i Ivana Lucić.




– Projekt kroz različite kulturno – umjetničke discipline, edukaciju i eksperiment promišlja običaje i žive tradicije vezane uz maskiranje i pokladne prakse ovih krajeva. Suradnja je potaknuta obostranom željom i potrebom za drugačijim programom tijekom karnevala, a realizirala se kroz izradu tri autorske maske, razvoj koncepta karnevalskog clubbinga i nesvakidašnje promocije navedenog. Maske predstavljaju suvremenu interpretaciju zvončarskih, a radnja uporište pronalazi u pokladnoj magiji ovih krajeva, objasnila je Laurić dodavši kako su maske ovjekovječene na fotografijama koje potpisuje Stephany Stefan.


Na tulumu u Životu u subotu će nastupiti Tvrtko Bolčić, predstavnik mlađe generacije zagrebačke scene i jedan od voditelja programa Fonetika, u back to back izdanju s riječkim DJ-em Samo Tako, ujedno producentom i organizatorom istaknutih gostovanja unutar Innerspace programa. Tipsy zvuk prezentira rezident programa Dino Merkl, zapažen po eklektičnoj fuziji elektroničkih žanrova kojom uspješno gradi umjetničko ime di.merkl, ali i sam Tipsy zvuk.


Ovakvih događanja tijekom karnevala nema mnogo. Ovakvim sadržajima organizatori prvenstveno žele promovirati – suradnju.


– U produkciji Tipsy Carnival edicije uključeno je više od deset kreativaca i kreativki i razne umjetničke discipline, od fotografije, grafičkog dizajna, primijenjene i vizualne umjetnosti, do glazbe.


Određena profesionalizacija načina rada, velika doza kreativnosti i izuzetan tim, rezultirali su idejno zanimljivom te operativno i sadržajno kvalitetnom produkcijom. Veliko zanimanje za program potvrda je da karneval može biti sjajna platforma za niz distinktivnih kulturnih i umjetničkih programa za sve dobne skupine, ali i prepoznatljiv motiv kulturnog turizma.


U tom smislu, nadam se da će EPK doprinijeti osuvremenjivanju kulturnih politika Grada i postaviti se kao partner od povjerenja. Da krenemo od malih stvari, poput veće dostupnosti jedinstvenih prostora kakvim Rijeka obiluje ili smioniji stav po pitanju buke, označio bi veliki pomak za razvoj ove vrste produkcije, a posljedično i profesije, zaključila je Laurić.