Bilo je i vrijeme

Iskorak riječkog školstva: U dvije škole konačno uređeni sanitarni čvorovi. Školjke umjesto čučavaca

Ingrid Šestan Kučić

Uz zamjenu čučavaca školjkama, u sanitarne čvorove postavljena je i nova keramika / Foto Ivica TOMIĆ

Uz zamjenu čučavaca školjkama, u sanitarne čvorove postavljena je i nova keramika / Foto Ivica TOMIĆ

Posljednja adaptacija sanitarnih čvorova bila je 90-tih godina prošlog stoljeća, no čučavci koji su sada izvađeni još su stariji



RIJEKA – Učenike dviju škola koje dijele istu zgradu, Tehničke škole za strojarstvo i brodogradnju te Prirodoslovne i grafičke škole, s početkom nove školske godine dočekat će novi sanitarni čvorovi. Adaptacija upravo tih prostorija u školskoj zgradi nekoliko stotina učenika iznimno će obradovati, jer riječ je o tri sanitarna čvora u kojima su bili za mnoge davno zaboravljeni čučavci.


Ugradnjom toaletnih školjki te će dvije škole, što se sanitarnih čvorova tiče, ove jeseni ući u 21. stoljeće. Činjenicu da su im te prostorije godinama izmicale adaptaciji ravnatelji obiju škola objašnjavali su prioritetima investicijskog održavanja. U šumi tih prioriteta, kao što je sanacija krova ili zamjena stolarije i protupožarnog sustava, čučavci nisu uspjevali dolaziti na red, jer svake je školske godine ocijenjeno da je preča adaptacija nečeg drugog.


Izbacivanje čučavaca iz škole ovog je ljeta na listu prioriteta upisao sam osnivač, Primorsko-goranska županija, a nije se pristupilo samo uklanjanju čučavaca već se radi kompletna adaptacija sanitarnih čvorova koji prema riječima ravnatelja Prirodoslovne i grafičke škole Radenka Bradića, keramičare i vodinstalatere nisu vidjeli već tridesetak godina.




– Posljednja adaptacija sanitarnih čvorova bila je 90-tih godina prošlog stoljeća, no čučavci koji su sada izvađeni još su stariji, jer nije se radilo o kompletnoj adaptaciji tih prostora, kaže ravnatelj.


Izbacivanje čučavaca iz škole ovog je ljeta na listu prioriteta upisao sam osnivač, Primorsko-goranska županija


Izbacivanje čučavaca iz škole ovog je ljeta na listu prioriteta upisao sam osnivač, Primorsko-goranska županija



Nisu samo u toj školskoj zgradi ovog ljeta čučavci otišli u povijest, jer adaptiran je i sanitarni čvor u Srednjoj školi za elektrotehniku i računalstvo u kojem su također bili čučavci koje učenici baš i ne vole previše. U Tehničkoj su školi do sada učenicama ustupali nastavnički wc koji je jedini bio u skladu s 21. stoljećem, dok su čučavce koristili isključivo učenici.


Ravnatelj Radenko Bradić


Ravnatelj Radenko Bradić



Međutim, iako je problem čučavaca riješen i za učenike riječkih srednjih škola postali su prošlost, ono na čemu će učenici morati poraditi je savjesno ponašanje, jer prema riječima Bradića, samo u Prirodoslovnoj i grafičkoj školi tijekom prošle školske godine imali su šest intervencija odčepljivanja sanitarnih čvorova u kojima je nađeno doslovce svašta, od tenisica do limenki sokova.