TZ Kvarnera

Irena Peršić Živadinov nakon trijumfalne 2019. najavljuje velike izazove u turističkoj 2020.

P. N.

Pobjednička godina - Dr. Irena Peršić Živadinov

Pobjednička godina - Dr. Irena Peršić Živadinov

U pratnji dobrih turističkih rezultata ostvarenih u rekordnoj 2019. godini, Kvarner u 2020. godinu ulazi noseći jednu od najprestižnijih turističkih titula: nagradu svjetskog turističkog vodiča Lonely Planet magazina »Best in Travel 2020« te proglašenjem jedne od »must go« destinacija u 2020. godini



Ova turistička godina za regiju Kvarner uspješna je u svakom pogledu: 2 posto više dolazaka i 1 posto više noćenja ostvareno je u razdoblju od siječnja do studenog 2019. godine, u zadnjih deset godina kvarnerski turizam ostvaruje stalan rast u noćenjima za 50 posto, a ako analiziramo razdoblje pred i posezone broj noćenja, od 2010. do 2019. godine, povećao se za gotovo 90 posto!


U pratnji dobrih turističkih rezultata ostvarenih u rekordnoj 2019. godini, Kvarner u 2020. godinu ulazi noseći jednu od najprestižnijih turističkih titula: nagradu svjetskog turističkog vodiča Lonely Planet magazina »Best in Travel 2020« te proglašenjem kao jedne od »must go« destinacija u 2020. godini i uvrštenja na popis »TOP 10 regija« koje taj važni vodič preporuča posjetiti u sljedećoj godini. Uz to, sljedeće godine Kvarner je domaćin izuzetno važnom Svjetskom Skål kongresu, zatim grad Rijeka nosi titulu Europske prijestolnice kulture, a uza sve to Hrvatska preuzima predsjedavanje Predsjedništvom Vijeća EU-a.


Izazovi i prilike


– U 2020. godini očekuju nas veliki izazovi i događanja, i samim time velike turističke prilike za čitavu Hrvatsku te vjerujem da ćemo ih svi zajedno iskoristiti na najbolji mogući način… Nama na Kvarneru kao cilj ostaje nastavak podizanja kvalitete i ponude, te privlačenje gostiju svojim autohtonim doživljajem, netaknutom i očuvanom prirodom, tradicijom i domaćinskim ugođajem, ističe direktorica dr. sc. Irena Peršić Živadinov.




Kad osluškujete trendove i potrebe modernih gostiju, i prema tome radite i osmišljavate proizvode, rezultati će biti vidljivi. Kroz aktivnosti upravljanja destinacijom i dobro usmjereno brendiranje svoje najjače ponude destinacije, poput nas na Kvarneru, stvaraju nove motive dolaska ali i potiču podizanje kvalitete i pružaju gostima garanciju kvalitete. Pri tome, važno je da cjelokupno turističko gospodarstvo, zajednički zauzme dobru putanju te odredi i postavi dobru strategiju razvoja, i uspjeh neće izostati. Brojne nagrade i priznanja koje su ove godine stigle na Kvarner i u TZ Kvarnera to potvrđuju.


Priznanje Skåla


Priznanje Skåla



Priznanje svjetskog turističkog vodiča Lonely Planeta: Kvarner uvršten u popis »TOP 10 regija« na svijetu koje treba posjetiti u 2020. godini!Od brojnih nagrada osvojenih u 2019. godini, krenimo od one najvažnije i najveće – proglašenja Kvarnera jednom od svjetskih top turističkih regija koje treba posjetiti u 2020. godini od strane Lonely Planeta, najtraženijeg turističkog vodiča.

U turističkom smislu vodič Lonely Planet Magazina »Best in Travel 2020« danas je jedan od najznačajnijih vodiča s izborom najboljih destinacija te preporukama trendova, putovanja i doživljaja koje treba iskusiti u nadolazećoj godini. Vidljivost pobjednika »Best in Travel 2020« doseže velike brojke: oko 3 milijarde korisnika kojima je plasirana informacija o nagrađenima s čak 10 milijuna pregleda videomaterijala – što govori o izuzetno velikom utjecaju na svjetsko turističko tržište i trendove koji slijede.


– Za ovu nagradu destinacije se ne kandidiraju, već ih sami novinari, bloggeri, pisci i fotografi iz Lonely Planet zajednice prepoznaju i predlažu. Samim time dobiva se osjećaj koliko je to zapravo važno i veliko postignuće… Magazin Lonely Planet, koji izlazi već dugih 40 godina, jedan je od najznačajnijih specijaliziranih turističkih medija u svijetu te uživa veliki ugled i vjerodostojnost, a smatra se da su nagrade koje dodjeljuje dokaz stvarne vrijednosti destinacije – ponosno je izjavila direktorica Peršić Živadinov.



Dr. sc. Irena Peršić Živadinov dobitnica je nagrade i velikog priznanja »SKÅL EUROPE NETWORK AWARD 2019«, u kategoriji Tourism & Culture– Ovo je još jedno u nizu priznanja osvojenih zahvaljujući prepoznavanju našeg rada i napora koje ulažemo u stvaranje proizvoda i promociju Kvarnera u svijetu. Priznanje je dodijelio predsjednik udruženja Skål International Italia, s ciljem da se potakne razvoj mreže europskih Skål klubova i njihovo uključivanje u događanje Skål Europe Days.


Uspješni ljudi, uspješna destinacija


Suradnja i sinergija među svim kvarnerskim dionicima, dokaz je da naš rast nije slučajan i da je smjer u kojem idemo ispravan. To nam pokazuju i dobri turistički rezultati kojima se posljednjih nekoliko godina Kvarner može pohvaliti. Uspjeh nije došao sam po sebi, puno se radilo te se i dalje puno radi na promociji novih sadržaja i na podizanju kvalitete usluga na regiji. Uz sve to, potrebno je i posebnu pažnju posvetiti održivom razvoju turizma na destinaciji, koji podrazumijeva da se istovremeno uvažavaju potrebe današnjih gostiju ali i lokalnom stanovništu osigurava kvalitetan život, i time se vodi računa o »prihvatnom kapacitetu« destinacije.


– Uspješnu destinaciju čine uspješni ljudi, posvećeni svojem poslu koji obavljaju profesionalno i savjesno. Niz nagrada i priznanja koje su kvarnerski djelatnici, tvrtke i na kraju regija kao cjelina primili, plod su dugogodišnjeg rada, ali i dokaz da svi naši rezulati ne dolaze slučajno. Svim kvarnerskim turističkim djelatnicima to je poticaj za budućnost te vam ovim putem svima iskreno čestitam, jer to smo postigli sinergijom i timskim radom, istaknula je Irena Peršić Živadinov.


Ulaganja u kvalitetu i ponudu regije, aktivnosti upravljanja destinacijom i dobro usmjereno brendiranje koje zajednički provodimo u segmentu gastronomije, outdoor aktivnosti, zdravstvenog turizma, obiteljskog smještaja i kulture koraci su čiji rezultati ne dolaze odmah, već su dugotrajan proces. Sve te aktivnosti, koje se većinom odvijaju u pozadini priče koju zovemo turizmom i turističkom djelatnosti, nevidljive su i neopipljive, teško su mjerljive i ne možemo ih promatrati zasebno već kao dio puno veće cjeline. No, turizam se na području Kvarnera zadnjih nekoliko godina kreće uzlaznom putanjom, rast kvalitete sadržaja ali i smještaja je sve očigledniji, a upravo to nam potvrđuju podaci za pred i posezonu ali i »špicu« sezone: u zadnjih deset godina u pred i posezoni regija Kvarner ostvarila je gotovo 90% više noćenja a u glavnoj sezoni čak 37 posto više noćenja! Svugdje u svijetu turizam se prati na taj način, zahvaljujući analitici dolazaka, noćenja i potrošnje gostiju.



Na službenom primanju predsjednice svjetskog udruženja Skåla Lavonne Wittman, predsjednici Skal kluba Kvarner dr. sc. Ireni Peršić Živadinov je uručeno još jedno prestižno priznanje za doprinos razvoju međunarodnih odnosa u turizmu, te njegovanje odnosa i povezivanje članica svjetskog Skål udruženja. Osim što je to veliko priznanje Kvarneru, to je i poticaj za daljnje aktivno članstvo Kvarnera u udruženju.



Svjetski kongres Skala


Skål International je najveća i jedina međunarodna turistička organizacija koja objedinjuje sve grane svjetske turističke industrije, a danas okuplja oko 15.000 članova okupljenih u preko 500 klubova širom svijeta i najveće je udruženje takve vrste u sektoru turizma. Još 2010. godine i na Kvarneru je osnovan Skål klub Kvarner, zahvaljujući inicijativi Katice Hauptfeld, vlasnice poznate turističke agencije Katarina line, koja je ubrzo oko sebe okupila neke od najutjecajnijih turističkih djelatnika Kvarnera i koji su zajedničkim snagama, projektima i idejama vrlo brzo postali zapaženi u krugovima Skål Internationala na međunarodnoj razini.


Udruženje Skål čine menadžeri, direktori i ostali rukovoditelji iz javne i privatne turističke industrije, te vlasnici turističkih agencija i touroperatora diljem svijeta.


– Upravo zbog prestiža kojeg Skål udruga nosi i svojih članova koje čine najvažniji i najutjecajniji turistički profesionalaci iz cijelog svijeta koji diktiraju trendove turističkih kretanja, iznimno smo ponosni što ćemo u listopadu 2020. godine biti domaćinom 81. svjetskog kongresa Skål pod nazivom »Skål kongres u Europskoj prijestolnici kulture, kako bi se istovremeno obilježila i titula Rijeke kao Europske prijestolnice kulture u 2020. godini, izjavila je direktorica Irena Peršić Živadinov.


Ovaj kongres iznimno je važan događaj za kvarnerski turizam, budući se očekuje da bi kongresu na Kvarneru moglo prisustvovati i do 1.000 sudionika među kojima će biti mnogi vlasnici utjecajnih turističkih agencija i touroperatora, kojima ćemo tada dobiti priliku pokazati turistički potencijal Kvarnera i koji bi zahvaljujući osobnom upoznavanju regije mogli naše turističke kapacitete uvrstiti u svoje programe i u budućnosti ih nuditi svojim klijentima. Kongres će osim toga biti popraćen i kroz veliki broj objava u svjetskim medijima, budući će među sudionicima biti i predstavnici raznih međunarodnih medijskih kuća.


Značajno priznanje Lonely Planeta - Zlatko Komadina i Irena Peršić Živadinov


Značajno priznanje Lonely Planeta – Zlatko Komadina i Irena Peršić Živadinov



»Na ovaj način dobit ćemo jedinstvenu priliku da kod turističkih profesionalaca okupljenih u međunarodnom udruženju Skål, podignemo svijest da je Kvarner puno više od sunca i mora, te da ćemo im uz kulturu predstaviti i sve one druge komparativne prednosti koje imamo – od zdravstvenog turizma, do aktivnosti na otvorenom, naše gastronomije, objasnila je Peršić Živadinov.Vjerujemo da će nam kongres donijeti veoma pozitivne učinke, a takve zaključke temeljimo na rezultatima koje poluči svaki kongres Skål-a i zbog čega se države i destinacije diljem svijeta iz godine u godinu žustro natječu tko će postati domaćinom sljedećeg kongresa i pri tome ulažu velike napore u prezentaciju vlastitih kandidatura. Tako smo i mi, još prošle godine u Keniji, zajedničkim snagama Skål kluba Kvarner, TZ Kvarnera, TZG Rijeke, TZG Opatije, uz podršku Ministarstva turizma, HTZ-a, HGK-a, Primorsko-goranske županije, gradova Rijeke i Opatije i mnogih drugih partnera, uspjeli u finalu pobijediti Švicarsku i osvojiti domaćinstvo kongresa.

Zatim, ove godine uslijedilo nam je detaljno predstavljanje programa te je kandidatura Kvarnera na Skupštini svjetske Skål udruge definitivno i potvrđena. Iako su pripreme za ovakav kongres vrlo zahtjevne, s obzirom da će nam gosti biti kolege koji su jako dobro upoznati s najboljom ponudom koju danas najjače turističke velesile nude, veselimo se kongresu kao i povoljnim rezultatima koje od njega očekujemo. Dovoljno je prisjetiti se da je Hrvatska 2005. godine bila domaćinom Skål kongresa i kao posljedica tog kongresa bila je uvrštavanje turističkih kapaciteta Hrvatske u ponudu brojnih stranih agencija čije pozitivne posljedice uživamo i danas.



Projekt očuvanja pomorske i ribarske baštine na Kvarneru (EU projekt Mala barka 2) osvojio 3. mjesto na svijetu, na međunarodnom Skål natječaju za održivi turizam. TZ Kvarnera kao jedan od partnera na EU projektu Mala barka 2 kandidirala je cjelokupni projekt na natječaj za priznanje Skål International Sustainable Tourism Award 2019 te u kategoriji »Community and Government« za održivi turizam osvojila fantastično 3. mjesto. U prigodi dodjele sudionici kongresa mogli su naučiti kako se plete i krpa ribarska mreža na tradicionalni način te saznati zanimljivosti o pomorskoj baštini na Kvarneru što je izazvalo velik interes.



Golemi rast


Iako je do kraja 2019. godine ostalo još nekoliko dana, već sad nam statistika potvrđuje da smo prešli brojku od 19 milijuna noćenja! Uzmemo li u obzir da je, primjerice, u 2010. godini ostvareno 12,7 milijuna noćenja, jasno nam je da smo u razdoblju od 9 godina ostvarili 6,3 milijuna noćenja više odnosno – broj noćenja na Kvarneru porastao je za čak 50 posto!


Neovisno o vrsti smještaja, objekti visoke kategorije i dalje prate trend rasta te bilježe veći broj noćenja:Hoteli s 5 zvjezdica +7 posto, hoteli s 4 +6 posto, kampovi s 5 zvjezdica +22 posto, obiteljski smještaj s 5 +38, s 4 zvjezdice +10 posto.

Svi ovi podaci pokazatelj su da se nastavlja potražnja za smještajem najviše kategorije, kao i da su naši gosti spremni potrošiti, no traže vrijednost za novac. Kapaciteti više kategorije prvi se pune, postižu bolje cijene i duže su popunjeni.


»U zadnjih 9 godina, broj smještajnih kapaciteta na Kvarneru porastao je za 20%, i to manjim dijelom u kampovima te najvećim dijelom u obiteljskom smještaju. Kod hotela broj kreveta je ujednačen, no to ne znači da hotelski objekti stagniraju, već je većina njih investirala u kvalitetu – dodatni sadržaji, posebni cerfitikati – te su na taj način brojni hoteli rekategorizacijom dobili veći broj zvjezdica. Osim toga, porast kvalitete smještaja treba pratiti i cjelokupna ponuda destinacije, a upravo na tome radimo kroz naše projekte brendiranja smještaja, kulinarske scene ili zdravstvenog turizma. Tu je i niz EU projekata kroz koje promoviramo i valoriziramo prirodnu i kulturnu baštinu Kvarnera« – ističe direktorica Peršić Živadinov.


Obiteljski smještaj na Kvarneru oduvijek čini gotovo 50 posto svih smještajnih kapaciteta. Već dugi niz godina, zahvaljujući detaljnoj statistici, utvrđeno je da su veliki dio tih brojki bili objekti sa 3 zvjezdice. Upravo zbog toga krenuli smo u brendiranje obiteljskog smještaja kroz pokretanje projekta Kvarner Family još davne 2011. godine, kako bi iznajmljivače potaknuli i educirali da konstatno rade i prate što moderni gost traži i treba. Prema istraživanjima koje smo proveli, vidljivo je kako su objekti u domaćinstvu s oznakom kvalitete Kvarner Family bolje popunjeni u odnosu na objekte u domaćinstvu bez oznake i to za ukupno 31%. Primjerice, obiteljski smještaj s oznakom Kvarner Family na obalnom/primorskom dijelu regije ostvario je bolju popunjenost za 41posto, na otocima za 25 posto, a na području Gorskog kotara Kvarner Family smještaj ostvario je za 70 posto bolju popunjenost od obiteljskog smještaja koji nije uključen u projekt Kvarner Family.


Naravno, za rezultate kojima danas raspolažemo trebalo je pričekati godinu-dvije, te dobiti povratne informacije s terena. Najviše od svega veseli nas činjenica da smo uspjeli povećati popunjenost i posjećenost regije van glavne sezone i sve bolja popunjenost kapaciteta u Gorskom kotaru čiji je atrakcijski potencijal neupitan. Uz sve, treba naglasiti da što je veći broj zvjezdica, to je moguće dobiti i bolju cijenu što na kraju iznajmljivačima donosi i veću zaradu. Iznajmljivači su prepoznali da se ulaganja u kvalitetu isplate i da su rezultati dugoročno i više nego korisni.


– Bez sumnje je da je iza nas još jedna turistička godina s odličnim turističkim rezultatima. Naš glavni cilj i dalje ostaje jačati pred i posezonu, jer činjenica je da nećemo moći uvijek imati rekordnu »špicu« sezone, već turističku godinu moramo promatrati kao cjelinu. Turistički promet na Kvarneru, ako analiziramo zadnjih deset godina, u razdoblju pred i posezone povećao se za oko 90 posto. Sve kvalitetniji smještaj koji je moguće rezervirati tijekom cijele godine ali i sve veći broj manifestacija tijekom predsezone, posebice onih s outdoor i gastro predznakom, postali su ključni elementi za izradu programa kojima se može produžiti turistička sezona, zaključuje direktorica TZ Kvarnera.