Izvođač "Magnus" kreće u naplatu potraživanja

Investitoru ni traga: Ovrha nad staklenom damom u Ružićevoj

Ljiljana Hlača

Nitko ispred CREA Costruzione restauri ed Affini s.r.l., odnosno Cree Rijeka d.o.o. nije bio ni na jednom ročištu, a kako na računu nema novca, jedini izlaz bila je ovrha



RIJEKA U studenome prošle godine stupila je na snagu presuda Trgovačkog suda u Rijeci temeljem koje će građevinska tvrtka Magnus svoja potraživanja pokušati naplatiti ovrhom nad staklenom zgradom koja se nalazi u Ružićevoj ulici.


Podsjetimo, Magnus Rijeka odlučila je tužiti talijanskog investitora CREA Costruzione restauri ed Affini s.r.l., odnosno Creu Rijeka d.o.o. zbog nepodmirenih dugova za radove na poslovnoj zgradi početkom 2013. godine, a o čemu smo u više navrata pisali. Riječ je o dugu o 400.000 kuna. 


   Kako saznajemo iz Magnusa, nitko od Talijana nije bio ni na jednom zakazanom ročištu na sudu, reakcije iz Italije za sada nema, a budući da na računu Cree nema novca, jedino rješenje za podmirenje nastalih dugova bila je ovrha nad zgradom.




Ovrha na nekretnini provodi se zabilježbom ovrhe u zemljišnoj knjizi, utvrđenjem vrijednosti nekretnine, njenom prodajom i namirenjem ovrhovoditelja iz iznosa dobivenog prodajom. To je proces koji traje. 


   – Još uvijek ne znamo kako će to sada ići. Tu su zasigurno i banke. Ne nadamo se baš previše, ali nema veze. Morali smo pokušati, rekli su nam iz Magnusa. 


   Rasplet je to priče oko zgrade koja je nikla na mjestu nekadašnjeg kluba za mlade Tranzistor u Ružićevoj ulici, a oko koje su se već u samom početku pleli sami epiteti; najljepša, najskuplja i već unaprijed rezervirana za »velikog« igrača. Inače, iznos ove investicije nije nikada javno iznesen, a u nekoliko je navrata naglašavano da će se poslovni prostori u zgradi prodavati po 3.000 eura po četvornom metru. 


   Prema informacijama Magnusa, Talijani nisu ostali dužni samo njima, već i mnogobrojnim podizvođačima (fasaderi, kamenoklesari), a njihov dug prelazi 700.000 kuna. Zanimljivo je da se ti podizvođači još uvijek nadaju da će im netko iz Italije doći i platiti obavljene radove, iako je uistinu teško stupiti u kontakt s bilo kime iz spomenute tvrtke. 


   Ova građevina je praktički gotova i nejasno je zbog čega je investitor digao ruke od cijelog zahvata. Sve to podsjeća na slučaj vile na Preluku, o čemu je naš list također pisao, gdje su također talijanski investitori već praktički gotov objekt u kojeg je uloženo čak 10 milijuna kuna odlučili zaboraviti te nisu podmirili dugove izvođačima.