Veliko ulaganje

Investicija od 23 milijuna eura: Spar u Rijeci gradi najljepši hipermarket u Hrvatskoj

Orjana Antešić



RIJEKA Rijeka će dobiti još jedan veliki trgovački centar. Riječ o Intersparovom hipermarketu koji će se nalaziti pored novoizgrađenog čvora Rujevica. Riječ je o investiciji vrijednoj 23 milijuna eura, a ovaj novi trgovački centar trebao bi biti završen otprilike u ovo doba iduće godine.


Bit će to prvi takav veliki prodajni centar Spara Hrvatska na području Primorsko-goranske županije, koji će se prostirati na čak 3.100 četvornih metara i u kojem će svoja nova radna mjesta naći 150 ljudi. Novi Intersparov hipermarket raspolagat će i velikim parkirnim prostorom, s kapacitetom prihvata više od 270 automobila. Arhitektonsko rješenje potpisuje poznati arhitekt Idis Turato, a predsjednik Uprave Spar Hrvatska Helmut Fenzl ustvrdio je jučer da će buduća građevina biti njihov najljepši hipermarket na području cijele Hrvatske, kako po arhitektonskom dizajnu, tako i po jedinstvenoj slici i panoramskom pogledu na more koji će se pružati iz ovih budućih Sparovih prodajnih prostora.


Samo početak 


Gradilište Spara Hrvatska na Rujevici jučer je obišao i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel u pratnji dogradonačelnika Marka Filipovića, pročelnice za komunalni sustav Irene Miličević i pročelnice Odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenje Ljiljane Buljan. Kako su u tijeku veliki zahvati na poravnanju terena, gradonačelnik Obersnel mogao je samo konstatirati kako visinska razlika i brdovita konfiguracija Rijeke ima svoju dobru i lošu stranu. Dobru jer u principu to »nosi« pogled na more i Kvarnerski zaljev, a lošu jer to često znači i bitno poskupljenje investicije u odnosu na druge, ravničarske krajeve. Obersnel je pozdravio ovo značajno ulaganje Spara Hrvatska, koji će otvoriti 150 novih radnih mjesta.





Izgradnja rotora na raskrižju kod čvora Rujevica i Ulice Maria Gennarija, u koju je Spar Hrvatska uložio 3,6 milijuna kuna, počela je u listopadu prošle godine. Iako je bila riječ o vrlo složenom zahvatu, budući da ovo raskrižje povezuje glavnu mjesnu ulicu s gradskom autocestom preko koje je područje grada povezano s državnom mrežom autocesta, promet je tijekom radova prekidan tek u završnoj fazi. Početkom travnja postavljen je asfaltni sloj i nova prometna signalizacija i od tada se promet rotorom odvija bez ograničenja. Nekadašnje klasično trokrako raskrižje pretvoreno je u kružno upravo kako bi se osigurala prilazna cesta novom trgovačkom centru, odnosno dobio četvrti privoz koji služi toj namjeni. Osim toga, budući da se nakon izgradnje trgovačkog centra očekuje veća frekvencija prometa na ovoj cesti koja vodi i prema stadionu na Rujevici, izgradnjom kružnog toka postići će se veća sigurnost i bolja protočnost prometa na križanju. Rotor na Rujevici projektirala je tvrtka AG Projekt iz Kostrene, a gradila ga je tvrtka Goran Graditeljstvo iz Delnica.



Osim same građevine, Spar Hrvatska već je uložio i 3,6 milijuna kuna u izgradnju rotora na čvoru Rujevica. Riječki gradonačelnik imao je prilike od prvog čovjeka ovog velikog trgovačkog lanca u Hrvatskoj, koji je dio Spar Austrija Grupe, Helmuta Fenzela, čuti da je ovo zapravo samo početak značajnijih ulaganja Spara Hrvatska na riječko i područje Primorsko-goranske županije. Nakon Rujevice, naime, u planu im je otvorenje sličnog hipermarketa i na Krnjevu.


Poseban projekt 


– Naši hipermarketi uvijek su predvodnica naših ostalih trgovina – istaknuo je Fenzl.


Spar Hrvatska do sada je na ovom području otvorio tri svoja prodajna centra. Riječ je o Sparovim supermarketima od kojih jedan posluje u Čandekovoj ulici u Rijeci, jedan u Kastvu, a nedavno je otvoren i supermarket na crikveničko-vinodolskoj rivijeri, na ulazu u Selce.


Fenzl je izdvojio posebnost ovog projekta s obzirom da će budući Intersparov hipermarket na Rujevici odlikovati velike staklene površine. Namjera je bila, dodao je, čim više uklopiti građevinu u okruženje i iskoristiti pogled na Kvarnerski zaljev.


Spar, kao dio austrijske grupe ovog velikog multinacionalnog trgovačkog lanca, čije je sjedište u nizozemskom Amsterdamu, dosad je u Hrvatskoj otvorio devetnaest velikih hipermarketa te četrdeset i jedan supermarket, koji su površinom nešto manji, do 2.000 četvornih metara. Ukupna ulaganja Spara u Hrvatsku, doznajemo, penju se na više od 350 milijuna eura, a zapošljavaju više od 2.800 radnika. Svoj prvi hipermarket otvorili su u Zadru 2005. godine i Fenzl je jučer kazao kako taj srednjojadranski grad vole smatrati kolijevkom svoje priče u Hrvatskoj. Nakon Zadra, Splita i Pule, i Rijeka će dobiti Intersparov hipermarket, pozicijom i arhitektonskim rješenje, istaknuo je jučer u više navrata, najljepši u Hrvatskoj.