Predstavljeni uvjeti za ulaganje u PGŽ

Invest forum u Opatiji: Austrijanci uložili u Hrvatsku oko 7 milijarda eura i stvorili više od 35.000 radnih mjesta

Tihana Tomičić

Foto Marin ANIČIĆ

Foto Marin ANIČIĆ

Župan Zlatko Komadina kazao je da u Hrvatskoj djeluje gotovo 800 austrijskih tvrtki i predstavništava



OPATIJA U opatijskom hotelu Royal, koji je kao nova investicija u turizmu nedavno otvoren, a uz opatijsku luku u kojoj se odvija novi veliki investicijski ciklus izgradnje novog mola, održan je četvrti Invest forum na kojem su se okupili predstavnici Županije, Grada Rijeke, niza općina i gradova, tvrtki, ali i diplomatskih predstavnika i investitora iz Austrije, Mađarske, Poljske, Italije, Danske…


Ukupno je bilo oko 200 sudionika, a predstavljeni su primorsko-goranski i riječki projekti, njih 70-ak, teški deset milijardi eura. Poruka regionalnih i lokalnih vlasti investitorima je da u Primorsko-goranskoj županiji i Rijeci mogu očekivati kvalitetne uvjete, uređene prostorne planove i kvalificiranu radnu snagu. Također, i da lokalna i regionalna samouprava znaju i mogu biti kvalitetni partneri u ostvarivanju investicija. 


Foto Marin ANIČIĆ


Foto Marin ANIČIĆ





Ove je godine zemlja partner Invest foruma Austrija, a prema podacima sa skupa, austrijski poduzetnici uložili su do sada u Hrvatsku više od 7 milijardi eura i tako stvorili više od 35.000 radnih mjesta. Austrijski veleposlanik u Hrvatskoj Andreas Wiedenhoff rekao je da makroekonomski indikatori u Hrvatskoj pokazuju uzlazni trend te da sudjelovanje austrijskih partnera na Invest forumu ukazuje da vjeruju u poslovnu budućnost u Hrvatskoj.


– S gotovo 2 milijarde eura Austrija je među četiri najveća hrvatska trgovinska partnera, a u Hrvatskoj djeluje gotovo 800 austrijskih tvrtki i predstavništava, rekao je župan Zlatko Komadina otvarajući skup.