Zdrav život

Inventura zdravlja: U svibnju protiv debljine, pušenja, hipertenzije, raka…

Barbara Čalušić

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Pod motom »Svibanjska inventura zdravlja« na području PGŽ-a će biti organiziran niz javnozdravstvenih akcija, uz naglasak na promicanje tjelesne aktivnosti i bavljenje rekreativnim sportovima



RIJEKA – Pod motom »Svibanjska inventura zdravlja« ovog će se mjeseca u cijeloj Primorsko-goranskoj županiji održavati programi koji promiču zdravlje i zdrave stilove života, educiraju o prevenciji bolesti, pozivaju na preventivne preglede, ističu važnost pravilne prehrane i bavljenja tjelesnom aktivnošću. Obilježavanja će se provoditi kroz dva zdravstvena prioriteta Zdrave županije – »Prevencija bolesti srca i krvožilja« i »Unapređenje zdravstvene pismenosti«.


Povišeni tlak


Dr. Iva Sorta-Bilajac Turina, koordinatorica zdravstvenih prioriteta »Zdrave županije« iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a, objašnjava da je svibanj izabran kao mjesec obilježavanja niza javnozdravstvenih datuma kojima se podiže svijest o bolestima i nezdravim navikama kod kojih se kao jedan od vidova prevencije posebno ističe fizička aktivnost.


– Međunarodno udruženje za hipertenziju pokrenulo je 2017. godine inicijativu kojom se čitav mjesec svibanj posvećuje globalnom problemu povišenog krvnog tlaka, pod nazivom May Measurement Month koji se razvio iz Svjetskog dana hipertenzije, koji se pak tradicionalno obilježava 17. svibnja, a inicirala ga je Svjetska liga za borbu protiv hipertenzije. Procjenjuje se da više od deset milijuna ljudi godišnje umre zbog bolesti vezanih uz povišen krvni tlak, a istraživanja su pokazala kako tek 46 posto osoba koje imaju povišeni krvni tlak znaju za svoje zdravstveno stanje.




Cilj ovakvih svibanjskih događanja jest da se taj postotak podigne na 96 posto. U inicijativu se već prve godine uključilo preko 100 zemalja čime je obuhvaćeno 1,2 milijuna ljudi. Riječ je o najvećem globalnom screening-programu detekciji povišenog krvnog tlaka. Inače, Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je nepravilna prehrana odgovorna za oko 50 posto, tjelesna neaktivnost za oko 20 posto i pretilost za oko 30 posto svih hipertenzija – upozorava Sorta-Bilajac Turina.


Treće subote u svibnju se obilježava Europski dan debljine. Prekomjerna tjelesna masa i debljina prepoznate su kao jedini značajni čimbenik rizika za razvoj danas pet vodećih kroničnih nezaraznih bolesti od kojih umire više od 80 posto stanovništva Hrvatske, a to su kardiovaskularne bolesti, neka sijela tumora, šećerna bolest tipa 2, kronična opstruktivna bolest pluća te mentalni poremećaji. Zabrinjavajući su podaci koji govore da se prekomjerna težina među djecom i adolescentima u dobi od 5 do 19 godina u odnosu na razdoblje prije četrdesetak godina povećala s četiri posto na više od 18 posto te sada čak 340 milijuna djece ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu.


– Bitno je naglasiti da se na rizike za razvoj visokog krvnog tlaka može utjecati promjenom štetnih životnih navika: smanjenjem unosa soli, uravnoteženom pravilnom prehranom, prestankom pušenja, izbjegavanjem prekomjernog pijenja alkohola, redovitom tjelesnom aktivnosti, održavanjem normalne tjelesne težine. Također, da bi se prevenirala debljina u djece, potrebno je od najranije dobi usvajati zdrave životne navike, konzumirati raznovrsnu prehranu, baviti se redovitom tjelesnom aktivnošću te što manje vremena provoditi u sjedilačkom obliku ponašanja – ističe Sorta-Bilajac Turina.



»Svibanjska inventura zdravlja« započinje Međunarodnim danom tjelesne aktivnosti koji se obilježava 10. svibnja. Diljem Županije organiziran je niz akcija, primjerice već 7. svibnja u Domu zdravlja u Crnom Lugu organizirano je mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi., dok će na sam dan u parku Mlaka biti organizirano zajedničko vježbanje, predavanje za djecu OŠ Kastav, 13. opatijska Olimpijada umirovljenika koja će biti održana u dvorani »M. Cvetković«… , dok će Rab biti domaćin programa Hodanjem do zdravlja. Dan kasnije na Molo longu će bit organizirano mjerenje krvnog tlaka i šećera, zumba za građane, škola trčanja i poligon za djecu, dok će u Kastvu biti upriličena »Školica trčanja« za djecu OŠ Kastav. Obilježavanje Međunarodnog dana tjelesne aktivnosti završava 13. svibnja u Brod Moravicama organiziranim mjerenjem krvnog tlaka i šećera u krvi.


Svjetski dan hipertenzije obilježava se 17. svibnja, a dan kasnije Europski dan debljine koji će 16. svibnja biti obilježeni i tribinom u gradskoj vijećnici, a u subotu 18. svibnja na Molo longu ponovo će se mjeriti krvni tlak i šećer, indeks tjelesne mase, demonstrirat će se vježbe oživljavanja i pružanja prve pomoći za građane, priprema zdravog doručka. Kretanje će se promovirati poligonom za djecu, zumbom, školom trčanja i prezentacijom borilačkih sportova.


Dan plavih irisa, koji se obilježava 25. svibnja, 20. i 21. svibnja bit će obilježen u Skradu i Ravnoj Gori mjerenjem krvnog tlaka i šećera u krvi, a na sam dan bit će obilježen na Korzu i aktivnostima na Molo longu, dok će u Kastvu biti organiziran cross, a na Malom Lošinju zumba i program Hodanjem do zdravlja. Akcije mjerenja krvnog tlaka i šećera te vježbe za osnovce i građane ponovo će biti održane u Gorskom kotaru i to: 28. svibnja u Lokvama, 29. svibnja u Fužinama i 30. svibnja u Brodu na Kupi. Dana 29. svibnja bit će obilježen Svjetski dan sporta i Svjetski dan nepušenja koji se obilježava 31. svibnja. Tribina »Prevencijom i sportom do zdravlja« održava se 30. svibnja u Ri Hubu.



Dan plavih irisa


Posljednju subotu u svibnju organizira se Dan plavih irisa, posvećen prevenciji raka debelog crijeva, s ciljem podizanja svijesti građana o odgovornosti za vlastito zdravlje odazivanjem na Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva. U Hrvatskoj je rak debelog crijeva drugi karcinom po učestalosti i kod muškaraca i kod žena, a pojavi bolesti doprinose sjedilački način života, prehrana bogata mastima i mesom, pretjerani unos alkohola koji usporavaju rad crijeva te nasljedni čimbenici.


Zadnji dan svibnja više od trideset godina u svijetu je posvećen nepušenju, a kako podsjeća Sorta-Bilajac Turina, uporaba duhana i pasivna izloženost duhanskom dimu doprinosi smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti za oko 12 posto. Duhan je, nakon visokog krvnog tlaka, drugi vodeći uzrok kardiovaskulanih bolesti.


– Zbog svega navedenog u svibnju se na području PGŽ-a organizira niz javnozdravstvenih akcija vezanih uz obilježavanje ovih dana, uz naglasak na promicanje tjelesne aktivnosti i bavljenje rekreativnim sportovima, s obzirom na to da se u svibnju obilježavaju i Međunarodni dan tjelesne aktivnosti i Svjetski dan sporta, zaključuje Sorta-Bilajac Turina.