Život ispod vijadukta

Invalidu Domovinskog rata na Brajdici betonski uteg pao na krov

Ljiljana Hlača

To se ne bi dogodilo da je cijelo područje za vrijeme radova bilo »omreženo«. Vijadukt bi i inače trebao biti  ograđen, jer svako toliko netko nešto baci i to onda meni pada »na glavu«, kaže očajni Marinčić



RIJEKA Stjepan Marinčić invalid je Domovinskog rata, a njegov dom nalazi se na adresi Brajdica 5, što je točno ispod vijadukta Piramida kojim prolazi državna cesta prema Pećinama i Krimeji na tzv. istočnom izlazu. Zbog asfaltiranja Šetališta XIII. divizije na tom su vijaduktu proteklih tjedana bili postavljeni prometni znakovi koji su upućivali na preregulaciju prometa. S obzirom da područje oko vijadukta nije ograđeno zaštitnom mrežom, nepoznat netko bacio je uteg za koji je bio pričvršćen prometni znak na krov njegove kuće te su nastala oštećenja. Bilo je to prije tri tjedna. Naš sugovornik smatra da se to ne bi dogodilo da je cijelo područje za vrijeme radova bilo »omreženo«. Smatra da bi i mimo radova cijelo područje trebalo biti ograđeno mrežom, jer svako toliko netko nešto baci s vijadukta. I to onda pada »njemu na glavu«.



U odgovoru Hrvatskih cesta, investitora radova, stoji da će se oštećenja nastala od pada utega sanirati.


– Odlučeno je da će se oštećenje nastalo zbog pada utega za učvršćenje znakova privremene regulacije prometa uslijed radova na asfaltiranju državnih cesta kroz grad Rijeku na krov spomenute zgrade sanirati. Izvođač radova kontaktirat će vlasnika oko utvrđivanja štete, ističu u Hrvatskim cestama.




– A što se tiče problema kapanja vode tijekom kiše s konstrukcije vijadukta Piramida na krov (u blizini dimnjaka) zgrade, gospodin nas je po tom pitanju već kontaktirao, te mu je dimnjak zaštićen od kapanja vode. Projekt sanacije vijadukta Piramida predviđen je za izvanredno održavanje u 2014. godini, stoji u odgovoru Hrvatskih cesta.


U HC-u nisu odgovorili na koji je način odvodnja uopće rješena na toj lokaciji i otkud ta »rupa«?



– Vidite me, kud’ ću ja ovakav. Ne mogu se ja na krov penjati i popravljati ga. Tko će meni to riješiti. Ide zima, a krov mi je oštećen. U sobi mi se već počela nakupljati vlaga jer je stalno kiša. Moram uvijek imati spremne posude, veli nam Stjepan Marinčić.


Pokazuje na dijelove u sobi gdje je vlaga na stropu već počela ostavljati traga. Ukazuje i na »rupu« u trupu vijadukta Piramida. Iz rupe kada je kišno vrijeme teče voda, koja pada točno u njegov dimnjak.


– Meni je stavljena kapa na dimnjak, kako bi se zaštitio dimovodni kanal, ali ipak kada su jake kiše nije moguće ložiti. Nadalje, voda iz rupe oštećuje mi fasadu. Sve su to troškovi, a ja jadnik, veli nam dalje naš sugovornik, tvrdeći da vijadukt nema adekvatnu odvodnju, zbog čega se uslijed kiša tu stvaraju pravi slapovi. Pokazuje na nanose zemlje iza kuće što ih donosi kišnica.