Dan turističkih vodiča

Interes veći od broja mjesta: Riječani besplatnim TuRističkim busom razgledavali vlastiti grad

Biljana Savić

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić

Riječani su pokazali veliko zanimanje za besplatnu vožnju TuRističkim autobusom od Rijeke do Opatije, čime je obilježen Međunarodni dan turističkih vodiča



RIJEKA  Pozivanje Riječana na besplatnu vožnju TuRističkim autobusom od Rijeke do Opatije u cilju razgledavanja vlastitog grada, a u cilju obilježavanja jučerašnjeg, Međunarodnog dana turističkih vodiča, činilo nam se pomalo čudnim i neinventivnim, ali i propalim projektom, unatoč tome što je karta za TuRistički autobus besplatna, a građani često vole sve što je besplatno, čak i ako im ne treba. Tko će u zimsko nedjeljno jutro doći na Jelačićev trg da bi se ukrcao u TuRistički autobus, vozio do Opatije i natrag i slušao o povijesnim i kulturnim znamenitostima vlastitog grada?


No, bili smo u krivu i iznenadili se kad smo jučer ujutro zatekli gužvu ispred turističkog busa. 


– Zanimanje građana bilo je veće nego karata i mjesta u autobusu, pa smo mnoge, nažalost, morali odbiti. Dogovorili smo se s direktorom Turističke zajednice grada Rijeke Petrom Škarpom da ćemo ovo ponoviti prvom sljedećom prigodom, možda na Dan sv. Vida ili za vrijeme Fiumanke, rekla nam je predsjednica Udruge turističkih vodiča Kvarnera Tamara Kapetanović.


 Ljubav prema poslu




 – Međunarodni dan turističkih vodiča obilježava se diljem svijeta 21. veljače, tom prilikom uobičajeno je da turistički vodiči organiziraju razna događanja s ciljem predstavljanja sebe i svoga rada javnosti te upoznavanja svojih sugrađana sa znamenitostima grada u kojem žive. Nakon uspješnih prošlogodišnjih akcijea kad smo Riječanima ponudili besplatno vođenje gradom i naišli na pozitivne reakcije, nastavili smo i ove godine u tom duhu, a s ciljem da to postane tradicionalan događaj. Ove godine u suradnji s našim kolegama iz UTV Liburnije osmislili smo program kojim građanima nudimo besplatno vođenje po Rijeci i Opatiji, a u koji je uključen i TuRistički autobus koji za ovu prigodu prometuje samo na relaciji Rijeka-Opatija i obrnuto, pojasnila je Kapetanović.



Tamara Kapetanović je rekla da o kulturnim i povijesnim znamenitostima Rijeke više znaju stariji građani, bez obzira na izobrazbu, jer su kroz život mnogo toga vidjeli i doživjeli.  – Mlađa, internet generacija oslanja se samo na činjenice koje su zapamtili iz škole i često, iako su formalno obrazovaniji, puno manje znaju o povijesti Rijeke nego umirovljenici, kaže Kapetanović.


Na naše pitanje o eventualnim teškoćama s kojima se u današnje vrijeme susreću turistički vodiči, odgovorila je:


 – Pa i onda kad ih na nekoj generalnoj razini ima, svi se pokore ljubavi prema poslu i zadovoljstvu putnika. Svatko kreće na izlet dobro raspoložen i to raspoloženje putnici  prenose i na nas, a mi smo sretni da smo im na usluzi i da ih nečemu možemo naučiti, u tome je bit našega posla.


Šareni bus ljeti pun


Vozač turističkih autobusa, a često, pa tako i jučer, TuRističkog autobusa, Cresso Nagy kazao nam je  da su klijenti jako zadovoljni vožnjom ovim šarenim autobusom.


 – Neki kažu da je uvijek prazan, ali to nije istina. Ljeti, u sezoni, stalno prometujemo i autobus je pun, logično je da je zimi interes građana manji, a zimi je i manje turista, zaključio je.


Jedna od sedamdesetak Riječanki koja se jučer uputila na turističku vožnju TuRističkim autobusom bila je umirovljenica Marija Đula. 


– Uvijek sam se željela provozati ovim autobusom, i sad sam konačno odlučila. Edukativno mi je i zanimljivo čuti o Rijeci ono što ne znam, a sigurno je toga puno, kazala nam je Đula. Slavica Zaharija na turističku vožnju se odazvala jer, kako nam je rekla, smatra da ne poznaje dovoljno grad u kojemu živi, njegovu povijest i kulturne znamenitosti.