Projekt vrijedan 35 mil. €

Integracija luka sjevernog Jadrana: Iduće godine kreće modernizacija kolodvora Brajdica

Darko Pajić

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

Lučka uprava Rijeka potpisat će do kraja ove godine sporazum ukupno vrijedan 35 milijuna eura, od čega će 32 milijuna eura (85 posto) biti bespovratna europska sredstva



RIJEKA  Lučka uprava Rijeka potpisat će do kraja ove godine sporazum o povlačenju sredstava iz europskih fondova (CEF) za realizaciju projekta rekonstrukcije željezničkog kolodvora Brajdica, koji je ukupno vrijedan 35 milijuna eura, od čega će 32 milijuna eura (85 posto) biti bespovratna europska sredstva.


Kako je na konferenciji za novinare istaknuo ravnatelj Lučke uprave Rijeka Vlado Mezak, riječ je o jednom od riječkih projekata koji se realiziraju kroz projekt Udruge sjevernojadranskih luka (NAPA) pod nazivom »Razvoj multimodalne povezanosti luka u sjevernom Jadranu i njihova uspješna integracija u središnju mrežu – NAPA studije«. Lučka uprava Rijeka voditelj je projekta u kojem još participiraju luke Kopar, Trst i Venecija, a projekt je podržala i Europska unija sa 50 posto financiranja u iznosu od 2,8 milijuna eura. Osim rekonstrukcije Brajdice, kroz NAPA studiju predviđen je i razvoj projekta izgradnje željezničkog teretnog kolodvora Rijeka u okviru strateškog projekta novog kontejnerskog terminala na Zagrebačkoj obali.


– Realizaciji projekta rekonstrukcije kolodvora Brajdica pristupit ćemo iduće godine, te će prva faza biti završena iduće godine, dok će druga faza u kojoj je predviđena izgradnja željezničkog tunela trajati nešto dulje. Prva faza projekta će odmah omogućiti prihvat većih vlakova na kolodvoru Brajdica, čime će se povećati efikasnost terminala i željezničke infrastrukture. Za vrijeme gradnje će se relativno nesmetano odvijati sav promet preko terminala Brajdica – kazao je Mezak.  




Partneri u projektu Udruge NAPA su Lučka uprava Venecija, Lučka uprava Trst, Luka Kopar, Aspo di Chioggia, Sistemi Territoriali, Pokrajina Mantova, Sveučilište u Trstu, Prometni institut Ljubljana, CEI (Srednjoeuropska incijativa) i RAM (Ministarstvo transporta Italije), dok je Lučkoj upravi Rijeka partner iz Hrvatske tvrtka HŽ Infrastruktura. Predstavnici navedenih tvrtki i institucija boravili su jučer i prekjučer u Rijeci, gdje je održan radni sastanak o provedbi i pripremi niza projekata podijeljenih u četiri skupine. Prva se odnosi na željeznicu i izradu studija, idejnih i glavnih projekata za izgradnju novih željezničkih terminala te razvoj internih željezničkih mreža u lukama sjevernog Jadrana. Zatim slijede projekti vezani uz pristup moru, gdje se predviđa izrada dokumentacije za daljnje poboljšanje pristupa pristaništima u Kopru, te projekti u segmentu veza sa unutarnjim plovnim putevima, gdje je dominantno povezivanje luke Venecija s lukama na unutarnjim vodama. Posljednji segment odnosi se na ICT, odnosno područje informacijsko-komunikacijskih tehnologija, gdje je predviđena implementacija pilot-projekta za poboljšanje interoperabilnosti s europskom željezničkom mrežom i to razvijanjem inteligentnog transportnog sustava. Svi navedeni ciljevi trebali bi biti ispunjeni u prosincu 2015, kada završava projekt s doprinosom boljoj suradnji između luka teretnog prijevoza i kopnenih terminala, te s poticanjem integracije luka u osnovnu mrežu koridora i željezničku mrežu teretnih koridora koji prelaze preko sjevernog Jadrana.