Novo ime

Inicijativa OŠ Pećine: Rijeka dobiva Stube Malika Tintilinića

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Prošlogodišnji šestaši uključeni u Građanski odgoj i obrazovanje lani su proveli istraživanje i utvrdili da u Rijeci nema javne površine koja nosi ime književnice koja je dio svog života boravila upravo na Pećinama



RIJEKA Prihvati li Gradsko vijeće Grada Rijeke prijedlog Osnovne škole Pećine, stube uz tu školu, koje povezuju Ulicu Janka Polić Kamova i Šetalište 13. divizije, dobit će naziv Stube Malika Tintilinića. Odluku o tome hoće li podržati prijedlog pećinske škole vijećnici će donijeti na sjednici u utorak, a prijedlog osnovaca dio je dvogodišnjeg projekta »Ivana Brlić Mažuranić« koji je škola pokrenula u suradnji sa svim odgojno-obrazovnim ustanovama na području Pećina. Sama ideja da se stube nazovu prema liku iz bajke »Šuma Striborova« potekla je od učenika, a kako pojašnjava ravnateljica OŠ Pećine Jasna Vukonić Žunič, upravo je imenovanje stuba primarni cilj projekta.


Svi uključeni


– U projekt su se uključile ustanove cijele obrazovne vertikale od vrtića do Učiteljskog fakulteta, a riječ je o ustanovama koje djeluju na ovom području. Također su se uključile i razne druge ustanove, poput Gradske knjižnice Rijeka, Art kina, Gradskog kazališta lutaka i slično. Riječ je o ustanovama koje su naši učenici posjećivali i sudjelovali u njihovim aktivnostima vezanim uz Ivanu Brlić Mažuranić. Ta je hrvatska spisateljica jedan dio svog života boravila upravo na Pećinama, a prošlogodišnji šestaši naše škole uključeni u izvannastavnu aktivnost Građanskog odgoja i obrazovanja lani su proveli istraživanje i utvrdili da u Rijeci nema javne površine koja nosi njeno ime.


Prvotno je bila ideja da se Park Nike Katunara na Plumbumu nazove po Ivani Brlić Mažuranić, no kako park već ima ime, odustali smo od te inicijative i odlučili se za stube koje do sada nisu imale naziv. S obzirom na to da se tim stubama najviše koriste djeca sami učenici došli su na ideju da predložimo ime Malika Tintilinića – pojašnjava ravnateljica.


Ta je ideja već dobila podršku Odbora za mjesnu samoupravu, kao i Mjesnog odbora Pećine te Doma Crvenog križa, a prema najavama ravnateljice Vukonić Žunič imenovanje stuba uz školu tek je početak sličnih inicijativa.– Za Pećine se kaže da su najbajkovitiji dio Rijeke i stoga želimo da se i drugim predjelima nadjenu imena vezana uz Ivanu Brlić Mažuranić. Prvenstveno mislimo na stube koje vode prema Vili Ružić, a ideja je da se stubama nadjenu imena poput Regočeve stube i Kosjenkine stube.

3D slikovnica




U sklopu dvogodišnjeg projekta, koji je ujedno i potpora EPK-a, nastala je i prva hrvatska taktilna 3 D slikovnica pod nazivom »Palica sv. Nikole«, a trenutačno je u izradi slikovnica koja će predstavljati sažetak najpoznatijih bajki Ivane Brlić Mažuranić.


– Slikovnicu rade učenici Škole za primijenjenu umjetnost i u potrazi smo za sredstvima za njeno tiskanje, a bit će namijenjena djeci koja imaju teškoće s čitanjem. Također se radi i bilten u kojem će biti opisan dvogodišnji projekt, a radi ga Srednja škola Andrije Ljudevita Adamića. U sklopu projekta proveli smo jako velik broj aktivnosti, a među ostalim tu su bile i radionice pričanja priča za naše učenike i djecu vrtića »Veseljko« koje su organizirali studenti Učiteljskog fakulteta – kaže ravnateljica.


Svečano okončanje projekta, kaže Vukonić Žunič, bit će početkom svibnja. Do tada će se okončati i radovi na energetskoj obnovi zgrade te će se otvoriti novouređeni dječji park sa spravama.