Imenovanja i zamjene mandata

Ingo Kamenar novi predsjednik Županijske skupštine

Tihana Tomičić

Na traženja vijećnika, zaključeno je da će Skupština najesen održati tematske rasprave o budućnosti Automotodroma na Grobniku, te Zračne luke Rijeka



RIJEKA –  Nakon pola mandata, Županijska skupština je dobila novog predsjednika – SDP-ovca Inga Kamenara koji je, sukladno međustranačkom dogovoru sa izbora 2009. godine, na čelu regionalnog parlamenta naslijedio HNS-ovca kap. Marinka Dumanića.


Dumanić je odlučio napustiti Županijsku skupštinu nakon deset godina od svog prvog ulaska u parlament, a nakon osam godina provedenih na mjestu predsjednika Skupštine, koju je vodio osebujnim stilom.


Vijećnik SDP-a Erik Fabijanić rekao je da je Dumanić odradio dva i pol mandata kao pravi kapetan.




– Drago mi je čuti pohvale, zahvaljujem svima, ali nisam za govorancije, pa nisam još politički mrtav – tako se, u svom stilu, Dumanić oprostio i od kolega vijećnika i od javnosti.


Odlučio je u potpunosti napustiti Skupštinu, tako da je sada umjesto njega mjesto novog potpredsjednika »naslijedio« HNS-ov Đanino Sučić sa Cresa, a očekuje se da će na sljedećoj sjednici kao novi vijećnik HNS-a ući dr. Matko Županić. Tako je u cijelosti ispoštovan međustranački dogovor unutar SDP-ove koalicije.



Skupština je ponovno raspravljala o problemu alohtone divljači na otocima, uz prisustvo predstavnika udruga ovčara, lovaca i niza državnih uprava i ministarstava. Pročelnik Berislav Tulić izvijestio je da je Županija u pet godina u uklanjanje divljih svinja i jelena lopatara na otocima uložila 1,8 milijun kuna. Po zakonu, izlov mora biti stopostotan, ali to je zapravo nemoguće postići jer ministarstva ne dopuštaju nijedna druga sredstva (otrov, primjerice) osim lovnih, a ona su među ostalim i skupa – pa tako jedan metak košta dva eura. – Jedina metoda je metak, kažu naša ministarstva – objašnjava Komadina, koji i ovom prilikom ističe da izlov divljači uopće nije u nadležnosti Županije.– Da li će problem alohtone divljači biti riješen jednom zauvijek? Ne znam, to ni Bog otac ne zna. Nisam lovac, nisam ovčar, nisam stručnjak, ne znam. Ali znam da smo učinili sve što smo mogli da se problem riješi – kaže župan. Pita se li da Županija tu brigu sa sebe skine tako što će ukinuti lovišta i koncesije, pa da onda lokalne jedinice same pokušaju financirati lov i napokon ga uspješno dovršiti. »Nitko ne želi u tome sudjelovati, a svi prozivaju nas«, zaključio je župan.


Novi predsjednik Ingo Kamenar najavio je daljnje demokratsko vođenje Skupštine, a njegov izbor podržali su svi vijećnici, i vladajući i oporbeni.


U ime HDZ-a Ivan Brusić predložio je da, kad već vlada demokratski duh, ne bi bilo zgorega da možda jednom predsjednika Skupštine dobije i oporba, no župan Zlatko Komadina poručio mu je neka ipak HDZ to najprije iskuša u Saboru, što je shvaćeno kao vic. Komadina je vrlo zadovoljan funkcioniranjem koalicije i Skupštine:


– U ovoj našoj županiji sve je malo drugačije nego drugdje u Hrvatskoj, drukčije mi gledamo na HNS, a i oni na nas. Drugdje su možda ljudi ukopani u svoje stranačke dresove, ali ne i mi. Ovdje je savez SDP-HNS i nastao prije dvadeset godina, i iz toga je izrasla Kukuriku koalicija – rekao je župan Komadina.


Izmjena je, kako je poznato, bilo i u PGS-ovim redovima, ali očekivane frke ipak nije bilo: dosadašnji vijećnik te stranke Nikša Vitković odlučio je ne doći na sjednicu, o čemu je Skupštinu obavijestio pismom, i prisegu je kao novi vijećnik položio politički tajnik stranke dr. Nikola Ivaniš.


Kako je poznato, Vitković je na pola mandata odbio stranci vratiti mandat, iako je raniji dogovor postojao, nakon čega je zatraženo i mišljenje Ministarstva uprave, a s obzirom da na sjednicu nije došao, čini se da je prihvatio tumačenje po kojem je Ivanišev mandat kao izvorni mandat neotuđiv. Umjesto Slavka Žica-Pikola koji je dao ostavku, u Skupštinu će ući Jadranka Kruljac iz Delnica, ali kako nije na vrijeme podnijela ostavku u tamošnjem Gradskom vijeću, tek će od sljedeće sjednice biti u Skupštini. 


Natječaj za izvođača radova za gradnju tzv. nulte faze deponija Marišćina je pao, odnosno na čekanju je, zbog žalbe jednog od ponuditelja, no župan Komadina na aktualnom satu je poručio da  treba biti optimist, i da se Rijeka ne treba bojati scenarija Napulja.


Vijećnik Akcije mladih Bojan Kurelić pitao je tko će biti odgovoran za kašnjenje u gradnji nulte faze, ako se zna da je Viševac prekrcan, no, Komadina je rekao da se otpad sigurno neće odlagati na ulici.


– Točno se zna tko ja za što odgovoran – nadležnost sanacije Viševca je na KD Čistoća čiji su vlasnici Grad Rijeka i osam drugih jedinica – rekao je Komadina. 


Na pitanje Marija Alempijevića (AM) kad će biti osnovano programsko vijeće Kanala Ri, što je zaključak Županijske skupštine od prije devet mjeseci, ali još neproveden zbog sukoba Grada i Županije, pročelnik Nikola Mendrila, rekao je da će se o tome tek odlučivati.


– Nema sukoba Komadine i Obersnela, a o programskom vijeću ćemo odlučivati u rujnu – rekao je Mendrila.


Na traženja vijećnika, zaključeno je da će Skupština najesen održati tematske rasprave o budućnosti Automotodroma na Grobniku, te Zračne luke Rijeka. 


Novi predsjednik Ingo Kamenar uspio je odraditi svih 29 točaka u jednom danu, a planiralo se dvodnevno zasjedanje, tako da su vijećnici zaključili da je postigao svoj prvi uspjeh.okvir