Novitet

Informatika od iduće godine u riječkim školama postaje obavezni predmet, više se neće plaćati

Ljiljana Hlača

Ilustracija Damir Špehar / PIXSELL

Ilustracija Damir Špehar / PIXSELL

Učenici na nastavi građanskog odgoja koriste materijal u obliku priručnika i mape koji je izradio Grad Rijeka. Izrađeni priručnik prvi je takav priručnik za učenike u Hrvatskoj koji na jednom mjestu objedinjava svih šest dimenzija građanskog odgoja i obrazovanja



RIJEKA Voljeli bi da nam se uredi vanjsko školsko dvorište, da nam se omogući korištenje mobitela, da nam laptopi zamijene knjige jer nam je petkom torba teška i do deset kilograma, samo su neke od želja koje su izrekli učenici petog razreda OŠ Dolac tijekom susreta s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom, a u sklopu nastave Građanskog odgoja i obrazovanja.


Tom prilikom učenici su se upoznali s načinima kako funkcionira gradska uprava odnosno koje su sve njezine zadaće, a za njih je pripremljena i jedna mala panel prezentacija koja im je pružila mogućnost upoznavanja sa svim o programima koje se provode u riječkim školama a koje dopunjuju osnovnu nastavu. Riječ je programima poput Moja Rijeka, Liado, e-matematika, Školica zdrave prehrane, ali i Građanski odgoj.


Građanski odgoj je u riječke osnovne škole uveden ove godine i on se provodi u šest škola – OŠ Nikola Tesla, OŠ Podmurvice, OŠ Vežica, OŠ Trsat, OŠ-SE Dolac, OŠ-SE San Nicolo. Od školske 2017./2018. godine planirano je uključiti sve zainteresirane riječke škole u ovaj projekt. Rijeka je prvi grad koja je preuzela inicijativu i odlučila uvesti građanski odgoj. Nastava ovog predmeta je organizirana kao zaseban predmet i nešto je slobodnijeg koncepta (potiče učenike na razmišljanje, diskusiju). Riječ je o izvannastavnoj aktivnosti, koja uključuje dosta terenske nastave. Tako su učenici već posjetili i upoznali se s radom svojeg mjesnog odbora.




– Želja gradske uprave uvodeći građanski odgoj i obrazovanje u vašu školu bila je da postanete aktivni sudionici u zajednici i da aktivno sudjelujete u društvu, rekao je učenicima riječki gradonačelnik. Najavljujući još jednu novost – uvođenje informatike kao obvezni predmet i to već od sljedeće školske godine. Nastavu informatike financirao bi Grad Rijeka te bi se za potrebe tog predmeta izradio jedinstveni materijal. Sada je informatika izborni predmet koji se plaća.


Učenici na nastavi građanskog odgoja koriste materijal u obliku priručnika i mape koji je izradio Grad Rijeka. Izrađeni priručnik prvi je takav priručnik za učenike u Hrvatskoj koji na jednom mjestu objedinjava svih šest dimenzija građanskog odgoja i obrazovanja. Drugim riječima učenicima pruža informacije o konceptu volontiranja, medijacije, potrošačkim pravima, poduzetništvu, senzibilizira ih se za prihvaćanje različitosti i uvažavanja tuđih stavova, mišljenja, vrijednosti i drugo.