Tiskovna u Rijeci

Incijativa za utemeljenje Nagrade Frano Supilo: 100.000 eura za promicanje medijske i političke slobode

P. N.

Theodor de Canziani Jakšić, Stanislav Škrbec, akademik Petar Strčić, Franjo Deranja i Saša Leković / Foto V. KARUZA

Theodor de Canziani Jakšić, Stanislav Škrbec, akademik Petar Strčić, Franjo Deranja i Saša Leković / Foto V. KARUZA

 Odbor za dodjelu formirao bi se na državnoj razini, a dodjeljivala bi se ne samo pojedincima ili skupinama u Hrvatskoj, nego i u drugim zemljama, rekao je pokretač nagrade, umirovljeni riječki novinar, glavni urednik i direktor Novog lista Stanislav Škrbec



RIJEKA - Prva Nagrada Frano Supilo, nazvana po hrvatskom političaru, novinaru i publicistu, trebala bi se, po zamisli inicijativnog odbora, dodijeliti 2017. godine novinaru, političaru, javnoj osobi, udrugama ili skupinama građana koje su ostvarile uspjeh u zalaganju za medijske i političke slobode i zbližavanje naroda a iznosila bi 100 tisuća eura, rečeno je u petak na konferenciji za novinare u Rijeci. 


 Odbor za dodjelu formirao bi se na državnoj razini, a dodjeljivala bi se ne samo pojedincima ili skupinama u Hrvatskoj, nego i u drugim zemljama, rekao je pokretač nagrade, umirovljeni riječki novinar, glavni urednik i direktor Novog lista Stanislav Škrbec.


 Inicijativni odbor predvidio je da se nagrada od 100 tisuća eura dodjeljuje jednom ili najviše troje dobitnika, kazao je Škrbec. Na pitanje novinara o izvorima financija za tu nagradu, Škrbec je kazao da će članovi inicijativnog odbora o tome razgovarati u ministarstvima i s predsjednikom Sabora, kada bude konstituiran. 




 Predsjednik inicijativnog odbora za dodjelu nagrade je voditelj riječkoga Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci akademik Petar Strčić, a članovi su novinar i književnik Franjo Deranja, direktor Novog Lista Neven Klarin, direktor izdavačke kuće Edit Erol Superina, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković, Rina Kralj Brassard iz dubrovačkog zavoda HAZU te skrbnik riječke knjižnice i zbirke Mažuranić-Brlić-Ružić Theodor de Canziani Jakšić.


 Stanislav Škrbec ocijenio je da je Frano Supilo jedan od trojice najvećih novinara u hrvatskoj povijesti, uz Ljudevita Gaja i Otokara Keršovanija, ali ih nadmašuje zbog svojega djelovanja na europskoj i svjetskoj razini. To je Škrbeca, kako je rekao, potaknulo na zamisao o utemeljenju nagrade. Istaknuo je da su Supila pratile kontroverze vezane uz njegov život i djelovanje za života i danas, sto godina nakon smrti te da je bio nepoželjan u svim režimima i sustavima.


 Predsjednik HND-a Saša Leković izrazio je zadovoljstvo sudjelovanjem u ovom tijelu te je dodao kako je jedna od njegovih želja tijekom mandata na čelu novinarske udruge da novinari imaju dovoljno hrabrosti i beskompromisnosti da se bore za svoje ideje, poput Frana Supila.


 Frano Supilo (1870.-1917.) počeo je s političkim djelovanjem u Stranci prava te je bio jedan od najistaknutijih predstavnika dalmatinskog liberalnog pravaštva. Zaslužan je za donošenje Riječke i Zadarske rezolucije te je bio zastupnik u Hrvatskom saboru. Djelovao je u Jugoslavenskom odboru, zalagao se za jugoslavenski unitarizam te oslobođenje od austro-ugarske vlasti. Pokretač je riječkoga Novog lista.