Komadina pisao Hajdašu

Ime autoceste: U očekivanju odobrenja za Goranku i Primorku

Tihana Tomičić

Županijska skupština donijela je odluku kojom te prometnice dobivaju naziv Goranka i Primorka, jednako kao što postoji Dalmatina ili Slavonika



RIJEKA  Župan Zlatko Komadina pisao je ministru prometa Siniši Hajdašu Dončiću da izmijeni pravilnik koji omogućava da se na cestama označavaju privatne toplice ili slično, ali se zabranjuje Primorsko-goranskoj županiji da istakne ploču sa svojim nazivom, ili nazivom Goranka i Primorka za autocestu A6 i A7. Kako je poznato, Županijska skupština donijela je odluku kojom te prometnice dobivaju naziv Goranka i Primorka, jednako kao što postoji Dalmatina ili Slavonika, i sada županijska vlast inzistira kod ministra prometa da se to i omogući.


Izvijestio je o tome na redovitom press kolegiju u Županiji podžupan Marko Boras Mandić, rekavši da je kroz povijest bilo normalno da se prometnice imenuju, poput znamenite Lujzijane, Serenissime i slično. 


– Nema razloga da turisti ne dobiju informaciju u kojoj se županiji nalaze, pogotovo kad je riječ o najljepšoj županiji, rekao je Boras Mandić.




Čelnici Županije izvijestili su i da je Fond solidarnosti EU odobrio ukupno 3,8 milijuna kuna za saniranje posljedica elementarne nepogode iz veljače 2014. godine, kad je ledena kiša poharala Gorski kotar. Traženo je bilo 16 milijuna kuna, odobreno je 3,8 milijuna, od čega će čak  2,7 milijuna otići Gradu Čabru, manji iznosi ostalim jedinicama, a ŽUC-u za popravak cesta još 617.000 kuna.


No, kako Europska unija novac isplaćuje tek po izvedenim radovima, pročelnik Gerhard Lempl objasnio je da goranske općine sada od nadležnog Ministarstva gospodarstva traže pozajmicu za izvođenje radova, koju bi po isplati od strane EU vratili državi. 


Na press kolegiju najavljeno je i da će interno povjerenstvo Upravnog odjela za regionalni razvoj sa oko pola milijuna kuna pomoći izradu potrebnih studija i idejnih projekata za novi dom za starije u Kostreni, uređenje plaže Slatina i natkrivanje Ljetne pozornice u Opatiji, sustav odvodnje u Gerovu, cestu na Oštrom, nove sportske dvorane u Viškovu, te cesta za Kostanj u Kastvu. 


Također, za sufinanciranje ravnomjernog razvoja unutar PGŽ-a utrošit će se na 11 projekata oko 1,6 milijuna kuna, a od toga se sedam investicija odnosi na Gorski kotar, kako je rekao podžupan Petar Mamula: pročišćivač voda u Čabru, kanalizaciju u Brod Moravicama, komunalnu infrastrukturu u Skradu, odvodnju u Ravnoj Gori, vodovod u Sungeru, cjevovod Kamačnik, te cjevovod u središtu Vrbovskoga.


– Ovo je dokaz da se posebno vodi računa o razvoju mikroregija, a naročito Gorskog kotara, rekao je Mamula.