Nova inicijativa Kluba Sušačana

Ima li mjesta za piramidu? Spomenik cestama stiješnjen u kutu i išaran grafitima

Ljiljana Hlača

Obnova napisa uklesanih na spomenik, kao uređenje prostora oko spomenika nije planirano za ovu godinu, kažu u gradskom Odjelu za komunalni sustav 



RIJEKA » Klub Sušačana ukazao je na zapuštenost Piramide: spomenika podignutog na dvjema cestama, Karolini koju je u prvoj polovini 18. stoljeća dao izgraditi austrijski car Karlo VI. i Doroteji, odvojku koji je u prvoj polovini 19. stoljeća spojio grad s novoizgrađenim lazaretom u zaljevu Martinšćica. Sušačani traže uređenje dijela oko spomenika, budući da njegovo preseljenje nije moguće. 


  Sam dio oko Piramide priča je za sebe, kao i cijeli Sušak koji vapi za renesansom, budući da tim dijelom grada sada dominiraju prazni poslovni prostori te zapuštena velebna zdanja. Piramida prati taj ritam; prljava je i išarana grafitima. Ispred nje redovito se parkira. 


  – Stiješnjenu u kutu proširenja pločnika, išaranu grafitnim napisima jadnu Piramidu više nitko ni ne prmjećuje, smatra Tamara Morić, predsjednica Kluba Sušačana, ukazujući na problem. Tu je još i velebna reklama na fasadi obližnje zgrade gdje se nalazi spomenik. Uz sve to, neki građani uporno parkiraju svoje automobile ispred njega te su još, kako bi sačuvali donji trap svojeg limenog ljubimca od svakodnevnog penjanja na povišenje pločnika, napravili betonske kosnike kako bi prilagodili visinsku razliku između razine ceste i pločnika. Za ne povjerovati – kaže Morić. 


  Klub se po tom pitanju obratio konzervatorima i Gradu Rijeci. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel svojedobno je obećao pomoći, ali to je bilo još 2012. godine.   Zatražili smo komentar Odjela gradske uprave za komunalni sustav. Istaknuto je da je Grad Rijeka »izvršio temeljito čišćenje kamena Piramide, popravljeno je parterno opločenje okoliša te su popravljene pristupne stepenice«. No, iz dopisa se ne nazire kada je to bilo. 

  – Kako bi se spriječilo parkiranje automobila kod spomenika postavljeni su i zaštitni stupići, ističu dalje komunalci. Pojedince koji postupaju suprotno pravilima i prilagođavaju pristup nogostupu kako bi parkirali svoja vozila sankcioniraju se. Isto tako, stručne službe Grada rade na uklanjanju svih nepravilnosti vezanih uz nepropisno parkiranje, dalje se navodi. 


  Grad Rijeka imao je namjeru i obnoviti napise koji se nalaze na spomeniku. I s tim ciljem obnove gradski oci obratili su se Konzervatorskom odjelu u Rijeci budući da se radi o zaštićenom objektu. 


  – No, konzervatori su postavili uvjet prema kojemu se napisi moraju obnoviti klesanjem. Budući da takvi uvjeti iziskuju dodatna sredstva koja Grad nije planirao, taj zahvat i neko dodatno uređenje prostora oko spomenika Piramida neće biti izvedeno u ovoj godini. Cijenimo nastojanje Kluba Sušačana za očuvanjem i uređenjem gradskih znamenitosti. No, takvi su prostori u Rijeci zaista brojni, a velik broj njih je uređen ili saniran. Oni koji još nisu, bit će obnovljeni i uređeni u idućem razdoblju, najavljuju u Odjelu. 


  Nade za novo ruho Piramide znači ipak ima, ali je pitanje kada će ga spomenik dobiti.