Kraljevica

Igralište Fortice – prijatelj sve djece

Ljiljana Hlača

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

U uređenje igrališta uloženo je 225.000 kuna, a postavljeni su posebni vrtuljak i ljuljačka tako da sprave mogu koristiti i štićenici u kolicima



KRALJEVICA Štićenici Centra za rehabilitaciju Fortica dobili su novo igralište. Novi prostor za sportske igre otvoren je prigodnim programom, a cijela ideja realizirana je u okviru projekta Moj prijatelj Fortica s ciljem unapređenja prosocijalnog ponašanja i komunikacijskih vještina zdravih učenika te djece s višestrukim teškoćama u razvoju.


Radovi na uređenju, prema riječima ravnateljice Centra Vesne Đujić trajali su dva mjeseca, a uključivali su hortikulturno uređenje prostora ispred zgrade, postavljanje klupe za odmor, jednog koša za otpatke te dviju posebnih sprava za igranje – vrtuljka i ljuljačke. Oko sprava su položene antistresne podloge, a sprave mogu koristiti i štićenici koji su u kolicima.


– Ovo igralište u mnogočemu će pomoći našim korisnicima da im boravak u Centru bude ugodniji i da slobodno vrijeme provedu što korisnije – rekla je Đujić.




Cijela investicija iznosila je 225.000 kuna, od toga 100.000 prikupljeno je donacijama, dok je PGŽ koja je osnivač Fortice uložila 125.000 kuna. Centar trenutno skrbi o 55 štićenika, a u poludnevnom boravku ih je četvero. U Fortici rade 34 djelatnika.


Zamjenica župana Marina Medarić rekla je da je društvo humano onoliko koliko brine o onima koji ne mogu brinuti sami o sebi, a da vođena tom idejom PGŽ-a već dugi niz godina ulaže u Forticu i da je u posljednjih deset godina uloženo 5 milijuna kuna.


– Kraljevica je uvijek imala poseban odnos prema djeci s posebnim potrebama i invalidima, a dosta je energije i truda uloženo da Centar Fortica primjereno izgleda i da dobije na kvaliteti. Vjerujem da se to vidi, da to osjećaju djeca i njihovi roditelji, zaključila je gradonačelnica Kraljevice Nada Turina Đurić.