Tako blizu, a tako daleko

Igra živaca rastužila rijeku navijača na riječkoj rivi

Denis Frančišković

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



RIJEKA – Očaj i nevjerica u navijačkom, srcu vatrenom na Gatu Karoline Riječke… Tanka je bila linija od prolaza do potopa »vatrenih«, no na kraju »kockaste« nije poljubila sreća. Igra živaca pripala je Portugalcima, nakon ispadanja od Njemačke i Turske na prethodnim EP-ima opet nije bilo sreće. Hrvate i najvatrenije pristalice zadesilo je još jedno šokantno ispadanje, francuska priča kratko je trajala za reprezentaciju koja je igrala najatraktivnije na ovom Euru. S tim su emocijama navijači Hrvatske doživjeli oproštaj od euro smotre.


– Zaslužili smo više, ali očito nema sreće. Nema se što prigovoriti igračima. Bili smo tako blizu, a tako daleko – komentirao je posrtaj u produžecima navijač zagrnut u hrvatsku zastavu.


Razočarenje je bilo veliko, utjeha se tražila u pivi više… I razgovorima. A Hrvatska definitivno nije razočarala, ocjena je dobrog dijela navijača u njihovoj četvrtoj, ovaj put neupješnoj invaziji na »Novi list korner«.





Šlager večeri privukao je na riječku rivu iznova velik broj navijača, dojam je u nešto manjem broju nego ranijih utakmica. Nije izostao uobičajen kolorit, kockice su bile i ostale standardni »dres code« subotnje večeri. No, veliki ulog kao da je tijekom susreta sputao standardno navijanje. Bila je to večer velikog isčekivanja, grizli su se nokti, hvatalo za glavu, brisali grašci znoja na lipanjskoj sparini…


Prvo poluvrijeme je u skladu s događanjima na travnjaku donijelo i malu uspavanku među navijačima na Gatu. Šahovska igra bez puno tenzija i rizika donijela je tek poneko uzbuđenje među pristalicama »kockastih«. Pokoji uzdah i nezadovoljstvo suđenjem zbog nesankcioniranja serije prekršaja nad Rakitićem.


– Moćni smo, Portugalci nas se boje, ali ne znamo to iskoristiti… Treba mijenjati Mandžukića, uvesti Kalinića da razbudi malo napad… Ne znam kako će ovo završiti, ali bojim se da će sve otići do jedanaesterca i da ćemo izgubiti – analizirao je do odmora Miro Sigurnjak, koji je prvi put ove sezone našao na Gatu. Zapravo drugi, na pobjedu nad Španjolskom malo je zakasnio, ali ju je s društvom ostao proslaviti do dugo u noć.


Bilo je i nezadovoljnika, posebno nereagiranjem Ante Čačića. Ali i primjerice nekim odlukama španjolskog suca Carballa kad pet minuta prije kraja nije dosudio žuti karton nakon evidentnog prekršaja nad Brozovićem.


– Ovo je klasična rovovska bitka, jedna dobra reprezentacija morat će kući. No, znali smo to i prije utakmice – komentirao je jedan poprilično zabrinut navijač u trenucima kad je sve mirisalo na produžetke…