Tri razreda više

Iduće školske godine u klupama više prvašića

Ingrid Šestan Kučić

Foto Arhiva NL

Foto Arhiva NL

Nakon postupka predbilježbi, evidentirana su 83 učenika više, no taj bi broj još mogao rasti. I dalje je županijski rekorder OŠ Sv. Matej Viškovo sa 185 prijavljenih, a riječki rekorderi su OŠ Srdoči (109) i Zamet (104).  Najmanje je prijavljenih u OŠ Centar, dvanaest, od toga samo jedan u Područnom odjelu Pašac i troje na Orehovici

RIJEKA  U klupama 57 primorsko-goranskih osnovnih škola iduće će jeseni sjediti 2.688 prvašića, što je 83 učenika više nego ove školske godine, a s obzirom na to da se radi o podacima dobivenim nakon postupka predbilježbi za upis u prvi razred, taj bi broj učenika prvih razreda do početka  školske godine još mogao narasti. Od ukupnog broja prijavljenih prvašića, roditelji 62 školska obveznika zatražili su prijevremeni upis, a prema podacima Službe za društvene djelatnosti Ureda državne uprave Primorsko-goranske županije, i škole riječkog upisnog područja bilježe porast učenika, i to za tri razredna odjela. Naime, riječke su osnovne škole zaprimile 1.156 prijava, što je 61 prijava više nego lani.




Opatijsko će područje iduće školske godine brojati 232 prvašića, a najveći broj, njih 80, prijavilo se u matuljsku školu, dok je opatijska zabilježila 67 prijava,  lovranska 58, a OŠ Drage Gervaisa Brešca 27 prijava. Na crikveničkom su području 142 buduća prvašića, a nešto više, njih 172, broji otok Krk, dok su škole Cresa i Lošinja zaprimile 107 prijava te 101 prijavu ima otok Rab. Na goranskom području prednjače delničke škole u kojima će iduće školske godine sjediti 105 prvašića, dok vrbovščansko područje ima 31 prijavu, a čabarsko 38.



Apsolutni rekorder po broju prijavljenih učenika u Primorsko-goranskoj županiji je Osnovna škola Sveti Matej Viškovo koja je predbilježila čak 185 školskih obveznika, međutim u Uredu državne uprave ističu da se radi o privremenim rezultatima upisa te da će se do okončanja upisnog postupka broj prvašića u školama mijenjati jer su se promijenila pravila upisa te su svi školski obveznici morali odabrati školu upisnog područja kojem pripadaju po adresi stanovanja, a tek po obavljenom liječničkom pregledu roditelji će moći zatražiti preseljenje u neku drugu školu.


Srdoči i Pašac – krajnosti




Prema dosadašnjim iskustvima očekuje se da će nakon liječničkog pregleda viškovsku školu napustiti pedesetak budućih prvašića koji će se odlučiti za upis u neku drugu osnovnoškolsku ustanovu. 


Na riječkom je pak području rekorder po broju prijavljenih učenika Osnovna škola Srdoči u koju se namjerava upisati 109 prvašića, dok sa 104 prijave slijedi Osnovna škola Zamet. Najmanje prijavljenih učenika ima pak Osnovna škola Centar, svega 12, i to osam u matičnoj školi te jedan učenik u Područnom odjelu Pašac te troje u Područnom odjelu Orehovica, a s 24 prijavljena prvašića slijedi OŠ Trsat te OŠ Belvedere s 28 učenika. Osnovne škole Škurinje, Pećine, Podmurvice, San Nicolo i Gornja Vežica brojat će po tridesetak prvašića, a osnovne škole Brajda, Dolac, Eugen Kumičić, Gelsi, Kantrida i Kozala imat će između 40 i 50 učenika prvih razreda, dok se više od 50 učenika prijavilo u osnovne škole Ivana Zajca, Turnić i Vladimir Gortan. 

Upisi do 15. lipnja


U samom vrhu po broju prijavljenih učenika nalazi se i OŠ Nikola Tesla sa 73 prvašića, dok se u OŠ Pehlin prijavilo 68 učenika, OŠ Vežica 64, a OŠ Fran Franković 62.Kada su u pitanju okolne općine i gradovi, uz viškovsku školu po broju prijavljenih prvašića prednjači i OŠ Milan Brozović Kastav s 99 prijava, kao i OŠ Čavle koja je zaprimila 84 prijave prvašića, dok su se u OŠ Bakar prijavila 52 učenika, u OŠ Jelenje Dražice 50, a u OŠ Hreljin 41 učenik. Osnovne škole Kraljevica i Kostrena iduće će jeseni brojati 39 prvašića, a OŠ Klana njih 15. 


S posljednjim danom ožujka u svim će školama započeti postupak utvrđivanja psihofičkog stanja školskih obveznika, čime počinje i upisni postupak koji će se odvijati sve do 15. lipnja.