Oporavak

Iduće godine u Rijeci će se graditi 200 novih stanova

Aneli Dragojević Mijatović

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Zamijećeno je pozitivno kretanje u građevinskim radovima na industrijskim postrojenjima. Njihov udio na razini PGŽ-a veći je nego u bilo kojoj drugoj županiji, istaknuo Zvonimir Savić



RIJEKA Tržište nekretnina u zadnjih se godinu dana oporavilo, trendovi su vrlo pozitivni, bilježimo rast, kako prodaje, tako i cijena, rekao je Branko Papeš, predsjednik Strukovne skupine poslovanja nekretninama HGK Županijske komore Rijeka uoči jučerašnje zajedničke sjednice ove, kao i strukovnih skupina trgovine građevinskim materijalom te graditeljstva. Na pitanje hoće li rast cijena u potpunosti istopiti efekte državnih poticaja za kupnju prve nekretnine, a novi ciklus je već najavljen u rujnu, Papeš kaže da »nema plusa bez minusa.«


– Mi tu mjeru Vlade maksimalno podržavamo, takvih poticaja nema nigdje u okruženju i to je veliki plus. No, negativni efekt je povećanje cijene. Tako da smo prošle godine imali rast cijena od oko 15 posto, a ove godine će sigurno doći do određene korekcije cijena naviše, odnosno do rasta cijena. Tako da što se prije kupci odluče, to im je bolje za kupnju nekretnine – misli Papeš. Na pitanje o novogradnjama u Rijeci, ima li ih štogod, Papeš odgovara da se »sad najavljuju dva-tri velika projekta novogradnji te bi se u idućih godinu dana trebalo graditi 200-tinjak stanova novogradnji, na atraktivnim lokacijama.«


Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije i ekonomske analize u HGK-u, govorio je o trendovima u građevini.




– Građevinarstvo kao sektor ima preko 9 posto udjela u bruto dodanoj vrijednosti na razini Hrvatske. U zadnje dvije do tri godine bilježi se trend oporavka građevinskog sektora i u PGŽ-u. Jer, od 2008. do 2016. zabilježen je dosta oštar pad i pad broja građevinskih dozvola za oko 35 do 40 posto, a isto toliko i vrijednost građevinskih radova.


Međutim, pozitivni su trendovi ponovno prisutni u zadnje dvije do tri godine, što se posebice može vidjeti na broju izdanih građevinskih dozvola koje u tom razdoblju rastu, a to je ustvari najava budućih pozitivnih kretanja: izdavanje građevinskih dozvola podrazumijeva neku buduću izgradnju. Znači, sektor se oporavlja i na razini RH, a ono što je specifično za PGŽ, zamijećeno je dosta pozitivno kretanje u građevinskim radovima na industrijskim postrojenjima.


Dakle, kad gledamo udio u ukupnoj građevinskoj aktivnosti upravo tih složenijih građevinskih radova u industrijskim pogonima, njihov udio na razini ove županije veći je nego u bilo kojoj drugoj županiji u Hrvatskoj, kaže Savić, dodajući da su to dobri pokazatelji jer su to uglavnom nekakve investicije, ne znaju točno na što, ali se uglavnom odnosi na proizvodne pogone, na industriju.


To je, kaže, pozitivan znak, i doprinosi i oporavku cijelog gospodarstva županije. Na pitanje o novoj recesiji koja se najavljuje i hoće li se onda ponovo ovaj oporavak urušiti, Savić veli da gospodarstvo EU-a usporava, i to se polako prelijeva i na RH, ali treba govoriti o prilikama, a jedna je korištenje fondova EU-a.


– Na razini PGŽ-a, što se tiče EU fondova ukupno, u 2017. i 2018. ugovoren je iznos sredstava od 3,2 milijardi kuna za sve sektore, a dijelom to uljučuje i graditeljstvo i radove – zaključio je Savić.