Ide se dalje

Ide drugi pokušaj financiranja rekonstrukcije tribina NK Grobničan EU sredstvima

Marta Ban

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Ovog se puta dodatni bodovi dobivaju na temelju brdsko-planinskog statusa koji područje Općine Čavle ima, a u prilog ide i činjenica da bi novi prostori imali mješovitu namjenu jer se unutar zatvorene tribine planira i izgradnja skladišta vatrogasne opreme



ČAVLE Stadion NK Grobničan na Mavrincima dobiva još jednu priliku za realizaciju rekonstrukcije prostora ispod nogometnih tribina nakon što je ponovo raspisana mjera kojom bi se za rekonstrukciju osiguralo oko 85 posto sredstava iz EU fondova što ih, prilikom prve prijave projekta, Općina Čavle nije dobila. Zbog izmjene pravilnika mjere »Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo«, optimizam pri ponovljenoj prijavi ipak je veći jer nove izmjene idu u korist postojećem projektu. Naime, ovog se puta dodatni bodovi dobivaju na temelju brdsko-planinskog statusa koji područje Općine Čavle ima, a u prilog ide i činjenica da bi novi prostori imali mješovitu namjenu jer se unutar zatvorene tribine planira i izgradnja skladišta vatrogasne opreme, što u izmijenjenom pravilniku također donosi dodatne bodove.


Uzimajući u obzir ove faktore, postojeći projekt rekonstrukcije tribina NK Grobničan u drugom pokušaju ima zasigurno veće šanse, a sve što je za novu prijavu potrebno jest suglasnost Općinskog vijeća  za provedbu ulaganja u spomenuti projekt, oko čega su se vijećnici Općinskog vijeća Općine Čavle jednoglasno složili.



Načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić optimistična je u pogledu ovog natječaja jer je riječ o prilici da nakon ostvarenih prioriteta gradnje vrtića i škole dođe red i na ovaj dugo očekivani projekt.–  Drago nam je da je ministarstvo prepoznalo specifičnost brdsko-planinskog područja i to uvažilo kroz bodove koji će nas sada i pogurati na toj ljestvici – rekla je Cvitan Polić naglasivši da ako ne prođe ni ovaj natječaj, postoji i drugi plan kojim bi se krenulo u modularnu gradnju, bržu i povoljniju od klasične, tako da je riječ o projektu koji će se u vrijeme ovog mandata zasigurno realizirati, samo je pitanje kojim putem.




Ako projekt prođe na ovom natječaju, konačno će početi godinama očekivana rekonstrukcija prostora ispod nogometnih tribina stadiona, odnosno zatvaranje tog prostora u postojećim gabaritima čime će se stvoriti brojni namjenski prostori. U prvom su redu to svlačionice sa sanitarnim čvorovima, prostorije za medicinske preglede, prostorije za delegata, doping kontrolu, trenere, suce, tajništvo, oružara i praonicu, a zatim i spremište sportske opreme te spremište vatrogasne opreme sa zasebnim ulazima, sanitarija za publiku, sanitarni čvor za osobe s invaliditetom i blagajne. Uz rekonstrukciju tribina predviđeno je i uređenje parkirališta uz prilazni put, uređenje zelenih površina te uređenje i adaptacija vodoopskrbe i električnih instalacija.


Pritom valja naglasiti kako se ovim projektom ne bi riješili samo infrastrukturni problemi NK Grobničana, već bi se otvorio prostor za djelovanje različitih udruga kojih je u Općini Čavle registrirano čak 69, a koje također mogu ostvariti korist unutar rekonstruiranih prostora s obzirom na to da će oni biti otvoreni za korištenje svim stanovnicima Općine Čavle, stoji u projektnoj dokumentaciji Rekonstrukcije tribina NK Grobničan. Realizacijom projekta također bi se otvorilo jedno radno mjesto za domara. Procjena navodi da ukupna vrijednost projekta, koja uključuje sve troškove građenja, opremanja te opće troškove, iznosi 7.504.721,98 kuna, od čega  na iznos potpore EU fondova od 85 posto otpada 5.046.224 kune, a 15 posto vlastitog ulaganja Općine Čavle iz proračuna iznosi 2.458.497,89 kuna.