Zona raste

IPAK SE MOŽE Novi pogon tvrtke na Kukuljanovu za pedesetak radnih mjesta

Sanja Gašpert

Novu investiciju u zoni predstavili Tomislav Klarić, Neven Kundija i Irvin Badurina  / snimio Marko Gracin

Novu investiciju u zoni predstavili Tomislav Klarić, Neven Kundija i Irvin Badurina / snimio Marko Gracin

Gotovo polovina iznosa za izgradnju i opremanje osigurana je kroz EU fond za regionalni razvoj. Prvi radovi počet će za nekoliko dana, a rok za dovršenje projekta je krajem listopada ove godine



Tvrtka MEP, vodeća u Hrvatskoj u ponudi kvalitetnih napajanja elektroničkih sustava, rješenja za kritično napajanje, hlađenje za ICT, telekomunikacije, industriju i pomorske aplikacije, započela je na prostoru Industrijske zone Bakar na Kukuljanovu projekt izgradnje i opremanja nove poslovne hale, kandidiranog prema EU fondu Kompetentnost i razvoj, ukupno vrijednog 10.216.012 kuna, koji je predstavljen novinarima. Kako je tom prigodom istaknuto, projekt je prema EU fondovima kandidiran u prosincu 2016. godine, u suradnji s Industrijskom zonom Bakar otkupljeno je građevinsko zemljište i ishodovane sve potrebne dozvole.


Početak provedbe projekta je studeni 2017., prvi radovi počet će za nekoliko dana, a rok za dovršenje projekta očekuje se krajem listopada ove godine. Projekt je sufinanciran putem EU fonda za regionalni razvoj u iznosu od blizu 4,9 milijuna kuna. Građevinske radove izvodi tvrtka GP Krk d.d., a instalaterske radove Aeroteh d.o.o.



Tvrtka MEP osnovana je 1996. godine. U početku je tvrtka bila orijentirana na pružanje kvalitetnih napajanja elektroničkih sustava, a kroz godine je proširila poslovanje i danas je fokusirana na rješenja za kritično napajanje i hlađenje za ICT, telekomunikacije, industriju, pomorske aplikacije i slično. Tijekom posljednjih petnaest godina MEP inženjeri su radili na brojnim projektima vezanim za rješenja za kritično napajanje i hlađenje podatkovnih centara te gotovih rješenja za industriju, telekomunikacije, pomorstvo. U isto vrijeme uspostavili su čvrste veze s nekim klijentima i postali službeni predstavnici i distributeri renomiranih tvrtki. Posljednjih nekoliko godina MEP bilježi rast prodaje, izvoza i broja zapošljavanja, tako da danas broji trideset djelatnika.





Najveće gradilište


– Ovo je krucijalni projekt za našu tvrtku koji će otvoriti pedesetak novih radnih mjesta, kao i povećati prihode od prodaje i izvoza te omogućiti uvođenje novih proizvoda. Očekujemo povećanje prihoda od izvoza na pet milijuna kuna, a ukupnih prihoda na 46 milijuna kuna. Radovi se izvode u zoni B52, na prostoru površine 11,2 hektara – kazao je direktor MEP-a Neven Kundija. Direktor Industrijske zone Bakar Irvin Badurina izrazio je zadovoljstvo realizacijom »ovako vrijednog projekta renomirane tvrtke u domeni elektronike, koja je prepoznala prednosti Zone«.


– Ideja o formiranju Zone pokrenuta je 1975. godine, a Zona je svoj intenzivan razvoj i napredak doživjela u proteklih četrnaest godina te je danas najveća i najrasprostranjenija zona u Hrvatskoj, urbanistički uređena i infrastrukturno opremljena. Investicije realizirane u protekle dvije godine vrijedne su 800 milijuna kuna. Zona je i danas najveće gradilište u Hrvatskoj, a privlačna je investitorima zbog prednosti koje pruža u brzini rješavanja potrebne papirologije. Danas na površini od 500 hektara imamo 191 korisnika, kao i četiri tisuće zaposlenih – kazao je Badurina. U prostor Industrijske zone Bakar na Kukuljanovu u proteklih je godinu dana došlo osam proizvodnih tvrtki, a prema riječima bakarskoga gradonačelnika Tomislava Klarića, upravo je Zona najuspješniji povlačitelj sredstava iz EU fondova.


UPU za investicije


– Zona je povukla čak 46 milijuna kuna iz EU fondova, uključujući i ovaj projekt MEP-a. Najveća vrijednost svih projekata svakako su nova radna mjesta, a na dobrom smo putu da u Zoni u budućnosti bude 10 tisuća zaposlenika. Grad Bakar je kandidirao 26 milijuna kuna europskih fondova za nove investicije na našem području te smo s tim u vezi donijeli nekoliko izmjena urbanističkih planova, kao i novi UPU Zone. S ovim novim investicijskim ciklusom otvorit ćemo više od 360 tisuća »kvadrata« novog zemljišta koji ćemo ponuditi investitorima, a novim UPU-om doći ćemo do milijun »kvadrata« novog zemljišta – kazao je Klarić, dodajući kako se investicijski ciklus nastavlja te najavio u travnju ove godine otvorenje pivovare Kaltenberg u prostoru Industrijske zone na Kukuljanovu.