Prvi korak u realizaciji projekta

IPAK SE KREĆE Stigla građevinska dozvola za obnovu motela Panorama

Orjana Antešić

Procjenjuje se da će uređenje Mediteranskog edukacijskog komorskog centra inovacija (MEKCI) trajati oko deset mjeseci



RIJEKA Konačno kreće obnova i uređenje bivšeg motela »Panorama«. HGK-Županijska komora Rijeka, izvijestio je njezin čelnik čovjek Vidoje Vujić, ovih je dana ishodovala građevinsku dozvolu za pretvaranje ovog derutnog objekta ponad Preluka, s jednim od najljepših pogleda na Kvarner u Mediteranski edukacijski komorski centar inovacija (MEKCI). Kako doznajemo od Vujića, natječaj za izvođača radova planira se objaviti početkom jeseni, a procjene su da će radovi na uređenju MEKCI-ja trajati oko deset mjeseci.


Riječ je samo o prvoj fazi uređenja cijelog tog kompleksa ex »Panorame«, dodaje Vujić, što će uključivati obnovu središnjeg objekta, uz uređenje još oko 1.900 četvornih metara prostora namijenjenog istraživanju, razvoju i inovacijama – CEKOM-u.


Cijeli kompleks bivše »Panorame« koji je još Vlada Zlatka Mateše dodijelila HGK 1997. godine kao kompenzaciju za tadašnja dugovanja brodogradilištaprema Komori, podsjetimo, proteže se na gotovo 9.500 četvornih metara, od kojih je izgrađenih prostora 2.900 »kvadrata«. U preostale dvije faze osposobilo bi se i dogradilo još oko 1.500 četvornih metara prostora za turističke svrhe.




Čim bude završen ovaj prvi korak obnove, HGK-Županijska komora Rijeka seli se sa svoje sadašnje adrese na riječkom Bulevardu na Preluk. Kako doznajemo od Vujića, postojeća zgrada na ovoj atraktivnoj riječkoj lokaciji će se ili prodati ili iznajmiti, ovisno što se bude pokazalo isplativije i o tome je već donesena odluka na Skupštini HGK. Interesa i za jednu i za drugu opciju, kako navodi Vujić, ne nedostaje. Novac koji se bude prikupio od najma ili prodaje zgrade na Bulevardu, ukupne površine oko 2.000 četvornih metara, naime, upotrijebio bi se za financiranje obnove bivšeg kompleksa »Panorame«. Ipak, glavni izvor sredstava trebala bi biti bespovratna sredstva iz EU fondova, tim više što su svi objekti nekadašnjeg motela »Panorama«, arhitekta Ive Vitića, prije dvije godine proglašeni kulturnim dobrom RH. Predsjednik Županijske komore Rijeka kaže da je kompletna dokumentacija za prijavu pripremljena i u ovom se trenutku samo čeka da Europski fond za regionalni razvoj raspiše natječaj. Projekcije su da će se na ovaj način osigurati od 60, a moguće i 80 posto cjelokupne investicije.