Predani potpisi

INICIJATIVA REGIONALACA Ukidanje cestarina za stanovnike PGŽ na dnevnom redu iduće Županijske skupštine

Marinko Glavan

Zahtjev se odnosi na cestarine na dijelu autoceste Rijeka – Zagreb, autoceste Rupa – Rijeka, te mostarine na Krčkom mostu za stanovnike Primorsko-goranske županije



Devet članova županijske Skupštine potpisalo je inicijativu kluba PGS-IDS da se na dnevni red iduće sjednice uvrsti zahtjev za ukidanjem cestarina na dijelu autoceste Rijeka – Zagreb, autoceste Rupa – Rijeka te mostarine na Krčkom mostu za stanovnike Primorsko-goranske županije. Inicijativu su, osim šestorice skupštinara PGS-a i IDS-a, podržali HSU-ov Davor Zubović, HSS-ovac Ivo Zrilić te nezavisni Hrvoje Burić, a upućena je predsjedniku Skupštine PGŽ-a Eriku Fabijaniću.


U zahtjevu se od Skupštine traži potpora inicijativi PGS-a za ukidanje navedenih cestarina, koja je pokrenuta nakon što je odlukom Vlade ukinuta naplata cestarine kroz tunel Sveti Ilija kroz Biokovo. PGS-ovci su tada upozorili na očitu nejednakost među stanovnicima Hrvatske, budući da je, primjerice, Krčki most jedini most u cijeloj zemlji čiji prelazak se naplaćuje, unatoč tome što je građen samodoprinosima lokalnog stanovništva i kreditom otplaćenim prije 28 godina. Jednako nelogičnim PGS-ovci smatraju i naplatu cestarine na dionici autoceste Rupa – Rijeka, tvrdeći kako je riječ o dijelu riječke zaobilaznice, uz to potpuno dislociranom od ostatka mreže autocesta na kojima se naplaćuje cestarina. Također, zahtijevaju da se, radi boljeg povezivanja županije te oživljavanja Gorskog kotara, ukine i naplata cestarine između Rijeke i Gorskog kotara, za stanovnike goranskih naselja.


Stoga klub PGS-IDS, uz potporu trojice skupštinara, smatra da je neophodno na narednoj sjednici raspraviti o mogućim rješenjima i budućim potezima županije prema nadležnim institucijama.




»Predložene mjere pridonijet će dinamiziranju gospodarstva, većoj protočnosti prometa, demografskoj obnovi i većoj kvaliteti života izvan gradova PGŽ-a«, navodi se u zahtjevu.


Iz PGS-a su već najavili kako će sličnu inicijativu povesti i u Saboru, kroz Klub zastupnika IDS-PGS, a pitanje ministru prometa Olegu Butkoviću na tu temu na aktualnom satu već je postavila MOST-ova Ines Strenja Linić, na što je Butković odgovorio kako se razmatraju sve opcije i moguća rješenja.