Zaljubljenik u glazbu

IN MEMORIAM Riječki eter više neće biti isti: Za sve vezano uz glazbu, pitalo se uvijek Ivicu…

Danijela Bauk

Zaljubljenik u glazbu, svoj posao, od milja smo ga zvali – glazbenom enciklopediijom. Bio nam je i ostat će uzor, u svom stavu spram posla koji je od srednjoškolskih dana obnašao na Radio Rijeci



Tužna vijest jučer je odjeknula gradom: Ivica Vrkić, cijenjeni novinar, voditelj i glazbeni urednik HRT – Radio Rijeke, preminuo je iznenada u 50. godini.


– Tužna srca objavljujemo da nas je u 50. godini napustio naš kolega, novinar i glazbeni urednik Radio Rijeke Ivica Vrkić. Počeo je raditi u programu Radio Rijeke kao srednjoškolac u tadašnjoj omladinskoj emisiji »Bura« i do danas se prometnuo u vrhunski autoritet na području glazbe. Slušatelji Radio Rijeke pamtit će ga po odlično uređenim i vođenim glazbenim emisijama, a kolege i prijatelji po širokoj naobrazbi, smirenosti, pouzdanosti i jedinstvenom smislu za humor. Njegovim odlaskom ostaje nenadoknadiva praznina u srcima svih nas, poručili su njegovi kolege i prijatelji s HRT– Radio Rijeke.


Počivali u miru, dragi naši!


Alen Čemeljić, urednik HRT – Radija Rijeke, na službenim web-stranicama radija napisao je: »Tužan četvrtak u redakciji Radio Rijeke, šok i nevjerica – zauvijek nas je napustio Ivica Vrkić. I ostavio ogromnu prazninu koju nije moguće nadomjestiti. Za sve što je bilo vezano uz glazbu, pitalo se uvijek Ivicu. Ivicu su svi poštovali. I zbog njegova znanja, i zbog njegove pouzdanosti. Ivicu su svi voljeli, zbog njegove mirnoće i topline, i njegova jedinstvenog smisla za humor. Kad je u pitanju Radio Rijeka, Ivica Vrkić je, čini se, oduvijek ovdje, na adresi Korzo 24. Njegov je svijet bila glazba, iako je po struci bio pravnik. Ploče koje je obožavao, CD-ovi, koncerti, njegove emisije »Almanah«, »Top 20«, »As you like it«, »Live« i još mnoge druge, ostale su iza njega. A još jučer i prekjučer razgovarali smo o novim emisijama. Već za nekoliko dana trebala je krenuti njegova nova glazbena emisija na valovima Radio Rijeke, o alternativnoj glazbi. Već smo odabrali i ime. Za koji mjesec trebala je krenuti još jedna. Planova je bilo bezbroj, njegove volje i ljubavi prema glazbi također. Ali planovi su jedno, a život – sasvim nešto drugo. Nema više, nažalost, našeg Ivice. I on nam je otišao, kao i Korado Vujnović godinu dana ranije, na Svjetski dan radija. U međuvremenu i naša Ljubica Stipaničić. Otišli su vrhunski autoriteti za glazbu, kulturu i sport. Negdje gore stvara se vrhunski radijski program koji mi, nažalost, nećemo moći čuti. Počivali u miru, dragi naši! Zbogom, Ivice!«




Kolektiv studentskog programa Radio Sova od Vrkića se oprostio riječima: »Naš kolega, glazbeni urednik i novinar Ivica Vrkić, napustio nas je iznenadno u 50. godini. Zaljubljenik u glazbu, svoj posao, od milja smo ga zvali – glazbenom enciklopediijom. Bio nam je i ostat će uzor, u svom stavu spram posla koji je od srednjoškolskih dana obnašao na Radio Rijeci. Pamtiti ćemo ga po nesebičnoj pomoći, savjetima i onom zaraznom vrkićevskom smijehu. Iskrena sućut obitelji, prijateljima i kolegama. Hvala Vam, Ivice, na svemu…«


Ivica Vrkić bio je radijska legenda, jedan od zaštitnih znakova HRT– Radio Rijeke, veliki stručnjak i profesionalac, glazbeni znalac s kojim su svi uživali raditi. Generacije radijskih slušatelja pamtit će ga i kao voditelja koncerta »Božić je judi« koji je tradicionalno vodio uz Jadranku Čubrić, od njegovog prvog izdanja 1994. godine.


Vrkić je bio i voditelj projekta »Radio Rijeka – 70 godina«. Riječ je o kompilaciji koja sadrži trideset i osam pjesama riječkih i primorskih izvođača koje su puštane u programu Radio Rijeke tijekom njegovih prvih sedam desetljeća. Na dvostrukom CD-u zastupljeni su razni žanrovi, sve vrste izvođača, bendova, pjevača, a većina materijala potječe iz vremena analogije, s fizičkih nosača zvuka i vrpci koje su uspjeli spasiti od zaborava.


Vladar etera 


– Nastojali smo objaviti snimke koje do sad uglavnom nisu bile objavljene na nosačima zvuka te rjeđe demo verzije poznatih pjesama. CD je dokumentarnog značaja. Počeli smo od 50-ih godina prošlog stoljeća, od kvinteta, orkestara i solista koji su tada djelovali na Radio Rijeci koja je tada imala 120 zaposlenih, a završili početkom 2000-ih s elektronikom, pogledom na budućnost, da otvorimo vrata za nove izvođače. Nisu sve snimke vrhunske kvalitete, ali smo ih namjerno pustili u originalnoj varijanti, objasnio nam je Vrkić prije nešto manje od tri godine kada je objavljena kompilacija.


Koliko je Vrkić bio poštovan ne samo od kolega novinara, već i cijele glazbene scene svjedoče i brojni pozdravi na društvenim mrežama. Grupa Let 3 samo je kratko poručila »Jebiga Ive«, a njezin je bubnjar Ivan Bojčić napisao: »Zbogom, vladaru etera…«


Mnogi su se prijatelji i suradnici od Ivice oprostili anegdotama i zahvalama.


– Napustio nas je vrhunski profesionalac, čovjek besprijekornog glazbenog ukusa, simbol Radija Rijeke, veliki prijatelj riječke glazbene scene. Hvala mu na svemu, napisali su iz riječkog benda My Buddy Moose, dok su dečki iz dvojca The Siids poručili:


– Dragi naš Ivica, falit ćeš nam zajedno sa svojom mjuzom, emisijama i uvijek ugodnim druženjima i razgovorima! Našu mjuzu slat ćemo ti i dalje na emitiranje uvijek ma gdjegod bio. Hvala ti na svemu, a prvenstveno na tome šta si uvijek bio čovjek! Počivaj u miru stari.


– »Hej Nikola, možeš li ti ili netko iz Ri Rocka doć’ do Radio Rijeke, da najavimo festival…« Nebrojeno mnogo puta me u zadnjih 15 godina nazvao Ivica i na ovaj način započeo razgovor, bilo radi festivala, koncerta, radionica… Ne mogu vjerovati da me u studiju najdražeg radija više neće dočekati istinska radijska legenda. Dragi Ivice, hvala ti na godinama potpore, medijskog praćenja, profesionalnosti i prije svega prijateljstva. Bez tebe, ni glazba s radija, a ni tradicionalni koncerti i festivali neće biti isti. Nama ostaju lijepe uspomene i sjećanje na velikog čovjeka i prijatelja, napisao je pak Nikola Jovanović iz Udruge Ri Rock, dok je ekipa Distune promotiona samo kratko napisala »Nedostajat ćeš nam«.


– Tuga ogromna. Počivaj u miru, dragi Ivice, napisao je pak Mihael Prosen iz Norda, a riječki bend Kraj programa od Vrkića se oprostio riječima: »Počivaj u miru, najdraži voditelju, hvala ti za sve lijepe riječi i podršku«.


Dirljiva poruka 


Kolege i prijatelji iz redakcije Teklića od Vrkića su se oprostili dirljivom porukom.


– Možda je najbolje započeti s time da je Ivica Vrkić bio izuzetan novinar, voditelj, spiker i prevoditelj koji je cijeli svoj radni vijek proveo na HR – Radio Rijeci. Mada odličan novinar i voditelj, bio je samozatajan, skroman i tako jednostavan da je čovjek uvijek imao potrebu zaštititi ga, dati mu nešto više od sebe. Ali Ivica to kao da nije tražio, i koliko god ga je zbog svih njegovih osobina i vrlina bilo lako voljeti, on to, ponavljam, kao da nije tražio. Odmjeren i decentan činio se više kao neki engleski gospodin, nego izdanak ove naše zemlje gdje svi nešto traže i gurkaju se. Bio je Ivica vrhunski prevoditelj, poznavao je i tečno govorio više jezika, a njegov engleski bio je vrhunski tako da ćemo njegov glas imati prilike još dugo slušati u brojnim prilozima namijenjenim svijetu, dokumentarnim i reportažnim filmovima. Ali možda je ipak najviše od svega poznavao i volio glazbu, jednom riječju godinama se predano davao glazbi. Nije bilo koncerta u Europi ili u svijetu za koji Ivica nije znao. Brojne recenzije i radioemisije koje je vodio iz svijeta glazbe bile su prave slušateljske poslastice. U printanom izdanju Teklića godinama je pisao o glazbenim temama i najavljivao koncerte na koje bi se isplatilo potegnuti iz Rijeke. Divno je bilo surađivati s njime. Točan, zaljubljen u ono što radi, jednostavan i drag, takav je bio Ivica, napisali su.


Sve manje ljepote


Ivanka Mazurkijević na Facebooku je napisala: »Prekrasan čovjek, pametan, informiran. Novinar, glazbeni znalac. Jedina podrška u Rijeci što se tiče Mr.Lee&IvaneSky uradaka. Jedan od rijetkih koji nas je puštao, zvao u goste i slušao.«


Putokazi su napisali: »Boli. Jako. Hvala Ti, Ivice, i zasigurno na nekoj od nebeskih promocija, do susreta…«


Robert Jovanović od Vrkića se oprostio riječima: Ma bez veze ovo život. Sranje je kad si star(iji). Jer je sve manje ljepote. Čemu vijest kao ova?!? Hvala ti za sve, Ivice. Od prvog dana. Laka ti zemlja, nađi mir.


Ana Kabalin napisala je: Toliko znanja, osjećaja, potpore, pomoći… Kao član obitelji. Tek će se pokazat koliko ćeš falit Ivice… Jer takvih nema. Hvala ti za sve.


– Jučer je bio svjetski dan radija. Jučer je otišao jedan od rijetkih dobrih duhova radija, jedan od onih zbog kojih mi ovaj posao još tu i tamo razvuče osmijeh na lice, napisala je Kristina Kovačić Viduka iz Dancing Beara.


Komemoracija


Komemoracija u spomen na Ivicu Vrkića održat će se u ponedjeljak 18. veljače u 12 sati u riječkoj Gradskoj vijećnici.