U Martinšćicu uplovio tanker

I kuvajtski brodar KOTC odabrao ‘Lenac’ za remont

Orjana Antešić

Dvjesto i pedeset metara dugi »Wafrah« zauzeo kompletan vez / Snimio Marko GRACIN

Dvjesto i pedeset metara dugi »Wafrah« zauzeo kompletan vez / Snimio Marko GRACIN

Ovo je prvi put da jedan kuvajtski brodar odabire »Lenac« za remont čemu su, vjerojatno, presudile reference ovog kvarnerskog brodogradilišta



RIJEKA U Brodogradilište »Viktor Lenac« uplovio je 250-metarski tanker za prijevoz sirove nafte »Wafrah« kuvajtskog brodara KOTC. Ovaj impozantni produkt tanker, nosivosti 114.000 tona, stigao je na jedan veći remont i u brodogradilištu u Martinšćici zadržat će se idućih mjesec i pol dana. 


Zanimljivo je da je ovo prvi put da jedan kuvajtski brodar odabire »Lenac« za remont čemu su, vjerojatno, presudile reference ovog kvarnerskog brodogradilišta.


»Wafrah« je tanker koji je izgrađen 2007. godine u korejskom brodogradilištu Daewoo, a sada će se u »Lencu« obaviti remontni radovi. U odnosu na njihove uobičajene remonte, ovo će biti financijski prilično izdašan posao za ovo brodogradilište. Doduše, očekivana rekordna dobit »Lenca« na kraju ove godine bit će, prije svega, rezultat velikih devetomjesečnih zahvata na modernizaciji zapovjednog broda američke Šeste flote »USS Mount Whitney«.




U upravi brodogradilišta svjesni su da im je ovaj posao s Kuwait Oil Tanker Company (KOTC) i svojevrsni test koji im u perspektivi može donijeti još brodova iz njihove velike flote.


Da se zadovoljni klijent višestruko isplati, pa tako i u remontu, ukazuje i  informacija da će sredinom idućeg mjeseca u »Lenac« doploviti još dva tankera iz flote najvećeg ruskog brodara SCF (Sovcomflot). Bit će to njihov četvrti i peti tanker na kojima će »Lenac« ugraditi uređaj za pročišćavanje balastnih voda (BWTS) u zadnje dvije godine, otkad je obnovljena suradnja s ruskim brodarima.