»Budi tu 2015.« Rotary Cluba Rijeka

Humanitarni koncert u riječkom kazalištu: Za obnovu prostora u Dječjoj bolnici treba 80.000 kuna

Sanja Gašpert

Akcijom »Budi tu 2015.« nastavit će se obnova prostora Klinike za pedijatriju / Foto Arhiv NL

Akcijom »Budi tu 2015.« nastavit će se obnova prostora Klinike za pedijatriju / Foto Arhiv NL

U HNK Ivana pl. Zajca u humanitarnom koncertu za Dječju bolnicu Kantrida sudjelovat će klapa Rišpet, Joso Butorac, Voljen Grbac i Antonio Krištofić 



RIJEKA Rotary Club Rijeka organizira u nedjelju, 13. prosinca u 19.30 sati u HNK Ivana pl. Zajca humanitarni koncert za Dječju bolnicu Kantrida, »Budi tu 2015.«, u kojem sudjeluju klapa Rišpet, Joso Butorac, Voljen Grbac i Antonio Krištofić.


– Akcijom »Budi tu 2015.« želja nam je nastaviti obnovu prostora Klinike za pedijatriju i time olakšati djeci i roditeljima boravak u bolnici. Ove godine sredstva će biti iskorištena za klimatizaciju prostora Zavoda za gastroenterologiju, nefrologiju i endokrinologiju, kao i prostora Poliklinike te Hitne ambulante. Predviđena vrijednost radova bila bi oko 80.000 kuna, kaže prof. dr. sc. Goran Palčevski, dr. med., predstojnik Klinike za pedijatriju.


Tri uspješne akcije 


Rotary Club Rijeka pokrenuo je akciju »Mama budi tu« 2011. godine. Kako bi boravak djece u bolnici bio što manje traumatičan, cilj akcije bio je omogućiti roditeljima boravak uz djecu tijekom hospitalizacije, a kasnije su ti ciljevi prošireni.



Global grand – Centar Fortica 




Jedan od brojnih humanitarnih projekata Rotary Cluba Rijeka je i Global grand – Centar Fortica. – Centar se nalazi na samom moru, ali nažalost nema uređen dio zgrade niti adekvatan pristup moru, gdje bi se uz kupanje mogli provoditi različiti rehabilitacijski programi s djecom. Budući da u Centar Forticu, uz djecu iz Hrvatske, dolaze i mnogobrojna djeca iz Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine, odlučili smo zajedno sa slovenskim Rotary klubom Kočevje pokrenuti Global Grant. Predviđena je adaptacija stambenog dijela zgrade, uređivanje plaže i ugradnja hidraulične dizalice namijenjene djeci kojima je zbog višestrukih zdravstvenih oštećenja potrebna 24-satna zdravstvena njega i skrb. Projekt je vrijedan 50.000 eura. Prijatelji iz Kočevja uz pomoć Distrikta 1912 i ostalih Rotary klubova u distriktu prikupit će 20.000 eura, a Rotary klub Rijeka i Distrikt 1913 zajedno će donirati 30.000 eura. Primorsko-goranska županija kao osnivač prepoznala je važnost inicijative Rotary klubova i uključila se investicijom sanacije betonskog dijela plaže, kaže dr. Vujić.



– Želja organizatora bila je boravak roditelja humanizirati, učiniti lagodnijim, jer time se i djeca bolesnici osjećaju bolje. Te prve godine u HNK Ivana pl. Zajca organiziran je koncert na kojemu je nastupio Massimo Savić. Prikupljena sredstva iskorištena su za nabavku ležajeva osoba u pratnji. Dvije godine kasnije, 2013., akcija je preimenovana u »Budi tu«, a u njoj su sudjelovali Tedi Spalato i klapa Šufit. Sredstva su iskorištena za obnovu klimatizacije Odjela intenzivnog i postintenzivnog liječenja Klinike za pedijatriju. Koncertom »Budi tu 2014.« nastavljena je obnova prostora Klinike za pedijatriju, a u njemu su nastupili Tedi Spalato, klapa Sol i Joso Butorac, ističe dr. Palčevski, dodajući kako je tijekom ovih triju akcija prikupljeno ukupno oko 300 tisuća kuna.


Dr. Palčevski kaže kako su posljednjih godina donacijske aktivnosti pojedinaca i tvrtki usmjerene prema Dječjoj bolnici Kantrida uistinu intenzivne.


Još četiri projekta 


– Samo tijekom ove godine u doniranje Klinike uključili su se ACI Club, Rotari klub Opatija, Titaniumdent, Zaklada Sveučilišta u Rijeci, Udruga bosanskih Hrvata Prsten, hotel Miramar, gradovi i općine otoka Krka, Rockwool, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka, Eurobiker Charity Croatia, Aleksandar Osojnak, tvrtka Solpharm d.o.o., Savez društava Naša djeca Hrvatske, Novi list, Riječki sportski savez i HNK Rijeka, Emezzeta, ZDL arhitekti d.o.o., Rotaract klub Rijeka, Žarko Veselinović, OŠ Fran Krsto Frankopan Krk – područna škola Vrbnik, OŠ Petra Studenca Kanfanar, Hidro inžinjering d.o.o., OŠ »Milan Brozović« Kastav, Blitz Cinestar d.o.o., Gradsko društvo Crvenog križa Krk, Ri-telefax d.o.o., Paulo Šćulac, Gigabit Adria, Tehnomedika d.o.o., Struja-max d.o.o., Ergomed d.o.o., kao i brojni drugi. U posljednja dva tjedna javile su se i tvrtke Interomnia i Vocalis, čiji je postupak donacije u tijeku. Svima njima najiskrenije zahvaljujemo – ističe dr. Palčevski.


Rotary klub Rijeka realizirao je proteklih 25 godina brojne humanitarne projekte. Dr. sc. Vidoje Vujić, član Rotary kluba Rijeka kaže kako Klub u ovoj i sljedećim godinama planira četiri prioritetna humanitarna projekta, među kojima ističe izgradnju plaže za mentalno retardirane osobe u Kraljevici kao nastavak projekta Global grand – Centar Fortica, spomenuti humanitarni koncert »Budi tu 2015.«, projekt »Upoznajmo slijepe osobe« za pomoć u opremanju nastavnih kabineta u OŠ Pećine te projekt »Pomozimo mlade nadarene osobe«, uz stipendiranje mladih posredstvom Rotary zaklade dr. Viktor Ružić. Temeljni cilj humanitarnih projekata je prikupljanje dobrovoljnih priloga i osvješćivanje javnosti da je dobro činiti dobro i pomoći onima kojima nema tko pomoći, kaže dr. Vujić.