''Koga briga za Matiju''

Humanitarna akcija za oboljelog sportaša: Opet nas je bilo briga – za Matiju ovog puta

Edi Prodan

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



RIJEKA Ma zar je itko mogao sumnjati! Ovogodišnja humanitarna akcija »Koga je briga za Matiju« čiji je cilj bila pomoć teško oboljelom mladom košarkašu KK Kastav Matiji Kataliniću uspjela je baš onako kako smo to i navikli od Rijeke i njezinog kraja – s puno senzibiliteta i radosti u pomaganju svima onima koji se nađu nevolji.


Glavni organizatori jučerašnje akcije bili su mladi sportaši s invaliditetom, osnivači udruge »Koga briga«, Sanja Polić, Albert Sirotich, Mateo Miletić i Denis Jakus, a za razliku od lani kad je središnji događaj bio popodnevni plivački maraton, namijenjen svim uzrastima i skupinama plivača »S prasca na prasca«, odnosno s Bivija do Kantride, ove je godine jučerašnje događanje započelo već u 10 sati.


Košarka, pa plivanje


S obzirom da je Matija košarkaš, u akciju se uključila cjelokupna županijska košarkaška organizacija koja je na Kantridi upriličila turnir »u trojkama na jedan koš« te humanitarno ispucavanje slobodnih bacanja koje je dodatno, s po čak 10 kuna po košu, honorirala DI Klana.




A nakon jutarnjih košarkaških uzbuđenja, oko 16 sati je na Morskom prascu, mitskom »beach baru« na Kantridi bilo poprilično »gužvovito«. Broj plivača, iz također vrlo brojne klupske plivačke populacije Rijeke, se opasno približio lanjskom broju – plivalo je više od stotinu natjecatelja. Kopneni pohod s Morskog prasca prema MP2 je krenuo oko 16.30 sati, nakon čega je more na Biviju bilo – uzavrelo.


Trasu dužine od dva kilometra nadzirali su brojni volonteri iz riječkih i županijskih udruga – od Crvenog križa, djelatnika Lučke kapetanije sve do Armade, a nakon svega okupljene sportaše i goste zabavili su Andrija Zrinski i Zastoj band. Gastronomski dio priče osigurao je Damir Čargonja Charli – kilogrami i kilogrami srdelica su na večer po drugi put zaplivali u svom postojanju.


Prodane sve majice


Akcija je uspjela i u financijskom dijelu, prodan je cjelokupni kontigent prigodnih majica, uplaćeni su dobrovoljni prilozi, honorani su koševi i promašaji, a nakon svega ostaje ono najvažnije: promjena percepcije i tretmana ozljeda mladih sportaša. Želja Matije Katalinića kojem je sportska povreda najvjerojatnije prouzročila osteosarkom, je da se osigura sustavno nadziranje ozljeda mladih sportaša, da, slikovito rečeno, nemaju mogućnost na pravodobni CT samo sportaši iz bogatih klubova. To i jest zadaća udruge »Koga briga« jer ma koliko je njezin rad većini vidljiv jednom godišnje, za tradicionalne humanitarne akcije, briga za one kojima je pomoć potrebna je – svakodnevna. I da – opet nas je bilo briga, za Matiju ovog puta.