Zahvalna predsjednici

Huanitova majka: ‘Često mi zna reći da ne zna hoće li ujutro moći ustati. Zašto je sve ovo morao proći?’

Fiore Vežnaver

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Huanitova majka objašnjava da njen sin trenutno nije spreman razgovarati s novinarima, ali je zahvalan medijima na podršci i tretiranju njegovog slučaja, jer bez toga zacijelo ne bi ni došlo do pomilovanja.



“I Huanito i ja zahvalni smo na ovakvoj odluci predsjednice. Veliko joj hvala! Kolinda Grabar-Kitarović veliki je predsjednik i velika žena. Meni ovo znači jako puno. Moj sin ne mora ići u zatvor! – komentirala je Huanitova majka Zlata Luksetić Degrassi vijest da je šefica države potpisala odluku o pomilovanju. – Huanita bi zatvor koštao života. Ja kao majka nosim se s velikim teretom četiri godine. Nadam se da ću sve ovo izdržati, zbog svega što sam s Huanitom proživljavala stres je urušio i mene – govori Huanitova majka.


– I Huanito zahvaljuje na odluci predsjednice, ali smatra da je nepotrebno procesuiran, drži da bi uzgoj biljke, zbog čega je suđen, trebao biti slobodan za sve. Zašto je sve to prošao zbog biljke čiji produkti mogu pomoći zdravlju, pita se Huanito. Utoliko je svime razočaran, shrvan je jednostavno time što su ga osudili. On se s time ne može pomiriti, njegova podsvijest ne može prihvatiti da je osuđen. U toj situaciji ne želi kontaktirati ni s predstavnicima medija, mada im je zahvalan na podršci. Ne može prihvatiti kakvo je to društvo koje brani poboljšanje zdravlja. Osuđen je, a za što? Jer si je nastojao poboljšati zdravlje. Je li u redu zabranjivati ono što pomaže zdravlju? No, moja i Huanitova velika sreća je da se dogodilo to da ga je predsjednica Hrvatske pomilovala. Da ona nije prepoznala da se ovdje radilo o spašavanju zdravlja, a ne prodaji marihuane, ode moj Huanito u zatvor! – napominje Zlata Luksetić Degrassi, koja podvlači i da je predsjednica prva od koje se javno moglo čuti da Huanito nije osoba koja je prodavala drogu.


Huanitova majka objašnjava da njen sin trenutno nije spreman razgovarati s novinarima, ali je zahvalan medijima na podršci i tretiranju njegovog slučaja, jer bez toga zacijelo ne bi ni došlo do pomilovanja. No, Huanito smatra da, s obzirom na veliki interes medija, nema dovoljno mentalne i fizičke snage za to, pa se u tom smislu povukao u svojevrsnu izolaciju.




– Zahvalan je i predsjednici i medijima i Huanito, ali se ne želi umarati, nema lijeka za njegovu bolest, gubi snagu… Drži se nekako, pokretan je, hoda, ali ne može ništa raditi. Brine se za to da imamo spremna i uporabljiva drva za ogrjev, a situacija je tim teža što sam i ja sama bolesna. Inače sam srčani bolesnik, a sada sam ozbiljno prehlađena. Navečer mi Huanito zna reći: »Ne znam hoću li sutra ustati…« Kada ujutro ustane, silno sam zahvalna – priča nam Huanitova majka, koja se prisjeća i vremena sinovljevih tegoba i njegovog zdravstvenog stanja prije no što mu je konzumiranje kanabisovog ulja pomoglo u smanjenju simptoma multiple skleroze.


Opširnije čitajte u tiskanom izdanju Novog lista…