Čelnik Bure

Hrvoje Burić pozvao gradske vijećnike da ne podrže još jednu propalu investiciju Energa

Damir Cupać

Novo kreditno zaduženje Energa platit će građani kroz novo poskupljenje, rekao je Burić



RIJEKA – Predsjednik nezavisne liste Bura Hrvoje Burić pozvao je sve gradske vijećnike da odbiju priojedlog o novom zaduženju Energa za gradnju benzinske postaje i punionice plina jer će u konačnici tu investiciju platiti građani kroz skuplju uslugu. Burić je podjstio da je riječ o kreditu od oko 10 milijuna kuna i kamatama od oko 4,5 milijuna kuna.


– Valja se vratiti u 2006. godinu kada je Energo kupio tvrtku Amga Adria za 12 milijuna kuna i preuzeo kreditne obveze od 120 milijuna kuna. U tri godine prije pripojenja Energu ta je tvrtka godišnje ostvarivala gubitak od 10 milijuna kuna godišnje. I sve što je imala su miješalište plina u Kraljevici i Čavlima, a danas je ono u Kraljevici napušteno, a u Čavlima iznajmljeno.


Nova zamka građanima


Danas je jasno da je Amga Adria bila izvlačenje novca iz Energa, a što su platiti građani Rijeke. Financijske pokazatelje ne možemo znati jer je tvrtka išla u likvidaciju, izjavio je Burić.




On je uvjeren da gradonačelnik Vojko Obersnel i direktor Energa Sanjin Kirigin spremaju novu zamku građanama s pričom o investiciji u benzinsku postaju i punionicu plina budući da oni svih tih godina nikada ništa nisu napravili da bi usluga bila jeftinija i kvalitetnija.


– Ako se krene u realizaciju nove investicije, jasno je da će to platiti građani kroz novo poskupljenje. A kakva je Energo tvrtka, svjedoče financijski pokazatelji.


Kreditni bonitet ŽNJ


Ima kreditni bonitet D, a ja bih rekao da je to ŽNJ. Indeks plaćanja je nula, odnosno vrlo je slab. Sve to ukazuje da je Energo u lošoj financijskoj poziciji. Tome treba dodati da je kratkotrajna imovina 37 milijuna kuna, a kratkoročne obveze 137 milijuna kuna.


Rezultat je nelikvidnost Energa. Kada je riječ o zaduženosti, ona je duplo gora od sličnih trgovačkih društava u Hrvatskoj. I zbog svega toga se ide u još jedni bezglavu investiciju kao što je bila ona s Amga Adrijom i koja nema ekonomsko opravdanje, ocijenio je Burić i još jednom je apelirao na sve gradske vijećnike da ne podrže novo zaduženje koje će plaćati građani kroz skuplju uslugu.