Nezavisni vijećnik

Hrvoje Burić: Zaduženje za Benčić je put u dužničko ropstvo

Damir Cupać

Hrvoje Burić i članovi "Bure" / Foto: S. DRECHSLER

Hrvoje Burić i članovi "Bure" / Foto: S. DRECHSLER

Prva rata kredita na naplatu će stići 31. srpnja 20121. godine, što znači kako će se gradonačelnik zadužiti, a drugi će vraćati njegove dugove. Lako tako, naglasio je Burić



Predsjednik Nezavisne liste Bura i gradski vijećnik Hrvoje Burić najavio je da neće podržati zaduženje Grada Rijeke o kojem će se glasovati na sjednici Gradskoga vijeća, a pozvao je sve gradske vijećnike da postupe isto kako bi se spriječilo dužničko ropstvo po odluci gradonačelnika Vojka Obersnela.


– Riječ je o zaduženju za financiranje projekata Europske prijestolnice kulture. Primjećujemo muk i tišinu svih aktera na riječkoj političkoj sceni u vezi s ovom odlukom.


Radi se o zaduženju od oko 160 milijuna kuna, a posebno bih naglasio da Grad osigurava 130 milijuna kuna za uređenje Benčića.




Prva rata kredita na naplatu će stići 31. srpnja 20121. godine, što znači kako će se gradonačelnik zadužiti, a drugi će vraćati njegove dugove. Lako tako, naglasio je Burić.


On je dodao da se Rijeka nalazi pred demografskom i gospodarskom katastrofom.


– U isto vrijeme Grad Rijeka mogao se zadužiti za 3,5 milijuna eura i kupiti najvrjednije zemljište na Preluku. Umjesto toga 18 milijuna eura će se uložiti u Benčić.


Gdje je nestala pamet? Podsjetio bih da se Rijeka četiri puta kandidirala za Mediteranske igre i da je u planu bila gradnja stadiona na Rujevici od 20.000 mjesta za 35 milijuna eura. Danas znamo da bi to ulaganje bilo promašeno.


Taj primjer svjedoči da će Benčić biti budući propali projekt, ostat će dugovi, a ovakvo ponašanje i financiranje EPK je pogubno za građane Rijeke.


Gradonačelnik će nas zadužiti zauvijek. Odgovornost je na svim gradskim vijećnicima i pozivamo ih da se odupru bahatom ponašanju gradonačelnika i ne dopuste zaduženje grada za propale projekte, izjavio je Burić.


On je najavio da će podržati smjenu predsjednika Gradskoga vijeća Tihomira Čordaševa, ali da neće glasovati da novi predsjednik bude HNS-ovac Andrej Poropat.