Sumnje u javnu nabavu

Hrvoje Burić: Za sporni natječaj za održavanje 448 gradskih zgrada dio odgovornosti snosi i Obersnel

Orjana Antešić

Svaka radnja, slučajna ili namjerna, koja narušava povjerenja poduzetnika u javne natječaje narušava i onako narušenu poslovnu klimu u gradu / Foto NL arhiva

Svaka radnja, slučajna ili namjerna, koja narušava povjerenja poduzetnika u javne natječaje narušava i onako narušenu poslovnu klimu u gradu / Foto NL arhiva

Svaka radnja, slučajna ili namjerna, koja ide u smjeru narušavanja povjerenja poduzetnika u javne natječaje narušava i onako narušenu poslovnu klimu u gradu, naglašavaju u riječkom HNS-u. Nezavisni vijećnik Hrvoje Burić smatra da za sporni natječaj za održavanje 448 gradskih zgrada dio odgovornosti snosi i Vojko Obersnel



RIJEKA – Slučaj s poništenjem valjanog natječaja u Gradu Rijeci umjesto odabira bitno jeftinije ponude, a pogotovo nemušta obrazloženja koja su uslijedila iz Odjela za gospodarenje imovinom koja je u potpunosti odbacila i Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave, otvara niz pitanja i baca sjenu sumnje na sustav gradske javne nabave, ali i politiku upravljanja gradskom imovinom.


Obersnel na putu


Odgovornost je najveća na Vladimiru Bencu jer on je taj koji je potpisao odluku o poništenju natječaja za tekuće održavanje gradskih zgrada, unatoč tome što je imao dvije valjane ponude na stolu. Pritom je, podsjetimo, zadruga Barić-gradnja, koja je u protekle dvije godine obavljala isti posao za Grad, ponudila cijenu od 10 milijuna kuna, a drugi ponuditelj GPP Mikić i Hausler od 7,3 milijuna kuna.


Jučer nismo uspjeli dobiti komentar i odgovor Vojka Obersnela oko budućnosti Vladimira Benca u gradskoj upravi jer je, kako su nas izvijestili iz njegovog ureda, gradonačelnik službeno odsutan, na sastanku Odbora regija EU-a.




Međutim, reagirao je riječki HNS iz kojeg traže neopozivu ostavku Benca.


– Potpuno je jasno da Vladimir Benac kao odgovorna osoba za upravljanje gradskom imovinom mora odmah podnijeti neopozivu ostavku, odnosno povući svoju kandidaturu za tu funkciju. Svakom poduzetniku je potpuno jasno kako politika upravljanja imovinom u vlasništvu grada mora biti najtransparentniji dio svake gradske politike. To se, između ostaloga, odnosi i na upravljanje poslovnim prostorima. Svaka radnja, slučajna ili namjerna, koja ide u smjeru narušavanja povjerenja poduzetnika u gradske javne natječaje narušava i onako narušenu poslovnu klimu u gradu – kažu u riječkom HNS-u.


Ističu da je zbog narušavanja poslovne klime u gradu potrebno je pozvati na odgovornost sve one koji u tome sudjeluju.


– Važno je naglasiti da grad u kojem svaki poduzetnik nema jednaku priliku za poslovanje i svoj razvoj nema budućnost koju zaslužuje. Upravo predmetni slučaj pokazuje da je gradska uprava još uvijek vrlo daleko od te spoznaje, no sada je zadnja prilika za djelovanje – stoji u dopisu koji potpisuje predsjednik riječkog HNS-a Juraj Bukša te dodaje kako je upravo na njihovu inicijativu prije godinu dana pokrenuta izrada javno dostupne online baze podataka svih gradskih poslovnih prostora i gradske imovine koja je sada u testnoj fazi.


Gradski vijećnik i nezavisni kandidat za gradonačelnika Rijeke Hrvoje Burić odlazi i korak dalje, on smatra da svoj dio odgovornosti snosi i Obersnel jer je, dodaje, riječ o kadru kojeg je on amenovao i izabrao za tu odgovornu dužnost.


Privatni džepovi


– I Obersnel i Benac moraju otići jer je ovaj slučaj s poništenim natječajem, unatoč valjanim ponudama, samo još jedan, ali eklatantan dokaz pogubnog upravljanja gradom koji ide samo na štetu Riječana, dok se gradski novac prelijeva u privatne džepove nekih ljudi. Tih 2,7 milijuna kuna itekako bi dobrodošlo u sportu u situaciji kada neki klubovi, kao što su košarkaši Kvarnera ili rukometašice Zameta, već mjesecima ne dobivaju plaću – kaže Burić te dodaje kako je očito i da ne postoji sustav kontrole u poslovanju i trošenju proračunskog novca Grada.