Nezadovoljan odlukom

Hrvoje Burić: Obersnel je HNK Zajc i Lopaču stavio izvan zakona

Damir Cupać

Hrvoje Burić, Foto: S. JEŽINA

Hrvoje Burić, Foto: S. JEŽINA

Držimo da je izuzimanje ovih ustanova iz gradske riznice pokušaj prikrivanja nepravilnosti, kaže kandidat nezavisne liste Rijeka budućnosti



RIJEKA  Nezavisni kandidat za riječkoga gradonačelnika Hrvoje Burić osudio je odluku Gradskoga vijeća da se iz gradske riznice izuzmu HNK Ivana pl. Zajca i Psihijatrijska bolnica Lopača.


– Izuzimanjem iz jedinstvenog sustava riznice, iako je propisano da državni i lokalni proračuni imaju jedan račun za sva plaćanja, aktualni gradonačelnik je te dvije ustanove stavio izvan zakona.


Obrazloženje da je to napravljeno zbog okvirnih kredita koje one imaju nije utemeljeno. Sam Grad Rijeka ima okvirni kredit, odnosno tekući minus do 45 milijuna kuna, kao i gradska poduzeća, pa je u sustavu riznice.




Mi u Nezavisnoj listi Rijeka budućnosti držimo da je ovo pokušaj prikrivanja nepravilnosti. Primjerice, intendant je izmislio radno mjesto glavnog dramaturga u slučaju smjene.


Podsjetio bih da su čelnici HNK Ivana pl. Zajca izbjegavali podastrijeti podatke o honorarima gostujućih umjetnika, a informaciju smo dobili tek nakon prijetnje tužbom. Ti ljudi izuzimaju zaposlenike iz kolektivnog ugovora, a troše sredstva za gostujuće umjetnike, izjavio je Burić.


On je podsjetio da je HNK Ivana pl. Zajca jedan od najvećih korisnika proračunskih sredstava, a riječ je o oko 50 milijuna kuna.


– Budući da je Rijeka dobila status Europske prijestolnice kulture, preko kulturnih ustanova vrtjet će se i veća sredstva. Poslovanje kroz sustav riznice omogućava efikasniju kontrolu i racionalnije upravljanje prihodima i rashodima.


Upravo su to razlozi zbog čega je došlo do izuzimanja, a ne okvirni kredit, zaključio je Burić, najavivši da podržava prosvjed kulturnih radnika na Korzu 21. ožujka 2017. godine i da će ga on i njegove kolege doći podržati.