Podrška trećemajcima

Hrvoje Burić: IDS, Končar i Percan namjerno uništili »3. maj«

Damir Cupać

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Na pitanje inzistira li i dalje na prisilnoj naplati duga komunalne naknade od 20-ak milijuna kuna koliko brodogradilište »3. maj« duguje Gradu Rijeci, Hrvoje Burić je potvrdno odgovorio, pojasnivši da takav potez ne bi bio suprotan davanju podrške radnicima



RIJEKA Predsjednik Nezavisne liste Bura Hrvoje Burić poručio je da daje podršku radnicima »3. maja« i da će ih podržati u borbi za opstojnost brodogradnje u Rijeci.


– Prava adresa za prosvjed su IDS, Pula, uprava Uljanika i Danko Končar. Isti taj Danko Končar je dao pozajmicu od 100-ak milijuna kuna Uljaniku i osigurao se nekretninama tog poduzeća. Dok direktor »3. maja« Maksimilijan Percan nije napravio ništa da bi osigurao pozajmicu od preko 500 milijuna kuna. IDS, Danko Končar i Maksimilijan Percan su svjesno i namjerno uništili brodogradnju u »3. maju«, uvjeren je Burić.


Na pitanje inzistira li i dalje na prisilnoj naplati duga komunalne naknade od 20-ak milijuna kuna koliko riječki škver duguje Gradu Rijeci, Burić je potvrdno odgovorio, pojasnivši da takav potez ne bi bio suprotan davanju podrške radnicima.




– Nenaplatom duga komunalne naknade pogoduje se upravi Uljanika, IDS-u i Danku Končaru. Protivimo se i koaliciji s IDS-om u Rijeci – izjavio je Burić.


Predsjednik Nezavisne liste Bura osvrnuo se na političku krizu u Gradskom vijeću.


– Vrijeme je da se prestanu zamagljivati stvari biračima. Odnos snaga je takav da postoji javna koalicija SDP-a i suradnika s HNS-om koja je potpisana na dan smjene bivšega predsjednika Gradskoga vijeća Tihomira Čordaševa. Na taj način su prevareni birači. Druga koalicija je ona s Dankom Švorinićem i Listom za Rijeku, kako sam je nazvao, koalicija Stanlio i Olio.


Rezultat te tajne koalicije su i gradska sredstva za udrugu Slobodna država Rijeka i od njih tražim da objave ugovor o donaciji s Gradom Rijekom. U isto vrijeme se prave da ne znaju jesu li dio vladajuće koalicije ili oporbe. Riječ je o dvoličnoj politici koja se reflektira i na rad izbornog povjerenstva za provedbu izbora za mjesne odbore jer će se članovi morati birati žrijebom, kazao je Burić.


On se osvrnuo na taktiku rušenja kvoruma.


– Onaj tko drži kvorum, a glasa protiv neke odluke, kao da je glasovao za istu tu odluku. Održavanje kvoruma je podržavanje politike Vojka Obersnela i SDP-a. Obersnel i Nikola Ivaniš tvrde da opozicija radi destrukciju, što nije točno. Oni su ti koji su prevarili birače. I zbog svega toga je najpoštenije izaći na nove izbore. Bura neće podržati proračun za 2019. godinu jer nikada nećemo podržati ovakvu politiku i za nas je jasno da smo opozicijska stranka, pojasnio je Burić.


On je na kraju podsjetio da se očekuje očitovanje DORH-a u vezi s kaznenom prijavom koju je Bura podnijela protiv Vojka Obersnela zbog štete od 3,8 milijuna eura na Preluku.


– Ako DORH potvrdi osnovanost kaznene prijave, zatražit ćemo ostavku Vojka Obersnela – zaključio je Burić.