"Niskorizična" prijetnja

Hrvatske vode ne žure se previše sanirati zagađenje na Velom vrhu. Evo što su nam rekli

Vedrana Simičević

Foto Vladimir Paušić

Foto Vladimir Paušić

Mazut – ako je riječ o mazutu – je teško lož ulje visoke viskoznosti koji teško ili nikako ne prodire kroz tlo naročito pri niskim temperaturama pa ne predstavlja prijetnju za podzemnu pitku vodu riječkih izvora, kažu u VGO-u



RIJEKA Tko će i kada sanirati posljedice ovotjednog onečišćenja mazutom na Velom vrhu na Drenovi pitanja su na koja nadležne institucije, čini se, nemaju jednostavan odgovor.


Podsjetimo, petnaestak bačvi krcatih mazutom ili nekom sličnom supstancom nepoznati je počinitelj ovih dana bacio niz stijenu na Velom vrhu i tako onečistio 200 četvornih metara terena na vodozaštitnoj zoni i nagrdio uređeno sportsko penjalište. Onečišćena lokacija nalazi se u trećoj zoni sanitarne zaštite izvorišta na kojoj je izričito zabranjeno odlaganje otpada jer takvo što prijeti izvorima pitke vode, u ovom konkretnom slučaju izvoru Zvir. Slučaj su otkrili i u četvrtak prijavili PU primorsko-goranskoj riječki alpinisti, a policija je isti dan napravila očevid.


Na teren su izašli i djelatnici Direkcije za komunalno redarstvo Grada Rijeke i situaciju potom prijavili Upravi za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša i energetike.




No dok policija i dalje, kako navode, provodi kriminalističko istraživanje, saniranje posljedica onečišćenja na vodozaštitnom području u Hrvatskoj očito ne predstavlja preveliku hitnoću.


Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike na pitanja o tome tko izdaje nalog za čišćenje lokacije su nam tek kratko odgovorili da su prijavu zaprimili i da je »u tijeku postupanje« te da će »o inspekcijskom nalazu pravovremeno izvijestiti javnost«. Iz Vodogospodarskog odjela Hrvatskih voda za slivove Sjevernog Jadrana pod čijom se nadležnošću nalazi ova vodozaštitna zona napominju pak da njih nitko nije službeno obavijestio o incidentu. »Uzevši u obzir manjkave dostupne informacije, možemo reći da ovakva vrsta incidenta spada u nisko rizične po pitanju utjecaja na kvalitetu podzemnih voda. Mazut – ako je riječ o mazutu, je teško lož ulje visoke viskoznosti koji teško ili nikako ne prodire kroz tlo naročito pri niskim temperaturama. Shodno tome ne predstavlja prijetnju za podzemnu pitku vodu riječkih izvora«, poručili su iz Hrvatskih voda. Ključnu ulogu u ovakvim situacijama, navode oni dalje, imaju »inspekcijske službe koje moraju konstatirati stanje«.


Iako ilegalno odlaganje otpada i onečišćavanje prirode, često i na lokacijama od javnog interesa nije u Hrvatskoj nikakva novost, protokoli o saniranju posljedica, čini se, i dalje su sve samo ne jednostavni.