Financijski poticaj Ministarstva turizma

Hotspot točke: Kvarneru još 35 zona besplatnog interneta

Alenka Juričić Bukarica

S 215.000 kuna Ministarstvo će pomoći uspostavu bežičnog besplatnog interneta na najfrekventnijim područjima u turističkim destinacijama 



RIJEKA » Ministarstvo turizma u poticanje slobodnog pristupa internetu u turističkim destinacijama na Kvarneru ulaže oko 215.000 kuna. Naime, ove je godine prvi put raspisan natječaj za program Hotspot Croatia na koji su svoje projekte mogle prijaviti lokalne i regionalne samouprave. Na natječaj je pristiglo ukupno 111 zahtjeva, od kojih je odobreno njih 75, temeljem kojih će biti uspostavljeno najmanje 269 pristupnih točaka na području cijele Hrvatske. Ministarstvo će tako kroz program, za kojeg je ukupno izdvojeno 1,5 milijuna kuna, sufinancirati u iznosu do 50 posto uspostavu hotspot lokacija, odnosno pristupnih točaka bežičnog besplatnog interneta na turistički najfrekventnijim područjima poput glavnih gradskih trgova, šetališta, zatim na lokacijama u blizini autobusnih i željezničkih kolodvora, trajektnih i nautičkih luka te javnih plaža. 


   Za Kvarner to znači 35 točaka besplatnog bežičnog interneta. Grad Mali Lošinj će za izvedbu bežičnog HotSpot sustava za područje središta grada i 5 hotspot točaka dobiti 30.000 kuna, kao i Grad Opatija za projet Opatija free access, te Općine Omišalj i Njivice. Pet točaka s 30.000 kuna sufinancirat će se i u okviru projekta Free Wi-Fi City Općine Punat. U gradu Krku će se pak s 24.000 kuna sufinancirati 4 hotspot točke, u Cresu s 18.000 kuna njih tri. Općina Lovran za Lovran free access može računati na 12.000 kuna (2 hotspot točke), Općina Dobrinj na 11.000 kuna (2 hotspot točke), Grad Rijeka na 20.000 kuna (4 hotspot točke), Općina Vrbnik za Hotspot Croatia – Vrbnik 2013. na 5.700 kuna (1 hotspot točka), Općina Matulji za Matulji Free Wireless na 6.000 kuna (1 hotspot točka), isto kao i Općine Viškovo i Jelenje, dok će Općina Skrad za također jednu hotspot točku dobiti 4.650 kuna. 


   Odabrane lokacije bit će označene posebnim grafičkim znakom, a svi detalji o lokacijama bit će objavljeni na web stranicama Hrvatske turističke zajednice (HTZ) i Ministarstva turizma. Na taj način će se domaći i strani turisti u bilo koje vrijeme moći informirati o lokacijama na kojima je moguće pristupiti besplatnom internetu tijekom svog boravka u Hrvatskoj. 




   Inače, rekordna sredstva privukla je Istarska županija za svoj projekt Istra connect i 67 pristupnih točaka – čak 402.000 kuna, a druga je Dubrovačko – neretvanska županija s preko 80.000 kuna. Primorsko-goranske županije, međutim, nema na ovoj listi.