Investicije

Hotel Park na Pećinama opet postaje – hotel. A dobrih vijesti iz Jadrana ima još

Biljana Savić

Objekt na Pećinama trebao bi se uklopiti u ambijent da i ubuduće opravda svoje ime / snimio  I. TOMIĆ

Objekt na Pećinama trebao bi se uklopiti u ambijent da i ubuduće opravda svoje ime / snimio I. TOMIĆ

U Jadran hotelima kažu da žele vratiti u turističku funkciju ovaj objekt koji je tu namjenu izgubio nakon Domovinskog rata, te u njemu urediti minimalno 60 do 70 smještajnih jedinica kategorije četiri zvjezdice, kao i različite dodatne sadržaje



Tijekom posljednje dvije godine smještajni kapaciteti u Rijeci doživjeli su značajan rast, no broj postelja rastao je samo u hostelskom i obiteljskom smještaju. Iako Rijeka postaje City break destinacija i iz godine u godinu bilježi sve veći broj turista, u hotelima, čini se, ništa novo. Uprava Jadran hotela d.d. to će nam poreći i oštro demantirati. Štoviše, najavljuje i nove, značajne iskorake – primjerice ponovno stavljanje u funkciju hotela Park na Pećinama, koji je već godinama u zakupu Gimnazije Ljudevita Adamića.


– Trenutno ispitujemo mogućnosti povećanja kapaciteta kao preduvjet isplativosti projekta. Također nam je bitno da se projekt uklopi u ambijent, odnosno u park i plažu, kako bi i ubuduće opravdao svoje ime – Hotel Park. Naša je želja u hotelu Park napraviti minimalno 60 do 70 smještajnih jedinica kategorije 4 zvjezdice kao i dodatne sadržaje – kažu nam u upravi Jadran hotela, uporno nam izbjegavajući potvrditi da će od temelja adaptirani Park imati i wellness centar jer, kažu, u javnost idu samo sa sto posto sigurnim informacijama.



Prenoćište »Lucija« u Kostreni ima bogomdan položaj, parkiralište i more pod nosom, a kreveti su pokriveni čohavom »ćebadi« iz JNA. No, upravi Jadran hotela »Lucija« nije prioritet, ni gorući problem, a po svemu sudeći ne gledaju je ni kao potencijalnu zlatnu koku.




– Renoviranje »Lucije« svakako imamo u vidu s obzirom na atraktivnu poziciju u blizini mora, ali dinamika ulaganja nam ide onim redom kako se uloženo najbrže vraća. U ovom trenutku to su najprije objekti, odnosno smještajni kapaciteti u Rijeci. Nakon što smo vratili sve kredite, sada smo spremni na novi investicijski ciklus. Prije nekoliko godina renovirali smo kamp Oštro u Kraljevici, gdje smo napravili 300-tinjak parcela i nove sanitarne objekte čime je kamp dobio 3 zvjezdice. Planiramo daljnja ulaganja u kamp jer se ona najbrže vraćaju, a potražnja za kvalitetnim kampovima je iz godine u godinu sve veća – kaže Balenović.



Investicija u Neboder


Podsjetimo, hotel Park bio je u turističkoj funkciji do početka Domovinskog rata, no za vrijeme rata služio je kao utočište prognanicima, a kad su se oni vratili kućama, dakle od završetka rata, više nije bio u turističkoj funkciji.


– Cilj nam je da ponovno otvorenje ovog hotela, kao i renoviranje hotela Neboder, oba na kategoriju 4 zvjezdice, budu realizirani do 2020. godine, kad će Rijeka biti Europska prijestolnica kulture – kaže nam direktor prodaje u Jadran hotelima d.d Rijeka Damir Balenović.


Što se tiče hotela Neboder, iako se izvana nije mijenjao već desetljećima, interijer je renoviran na solidnu razinu i iz uprave riječke hotelske tvrtke tvrde da Neboder s pravom nosi kategoriju 3 zvjezdice, a velika prednost ovog hotela je hotelska garaža.


– Hotel Neboder nakon uređenja soba 2007. godine kategoriziran je na 3 zvjezdice, a sada planiramo novu investiciju u ovaj hotel. U tijeku je izrada idejnog rješenja i konzultacije s konzervatorima, arhitektima i svim relevantnim čimbenicima kako bi rekonstrukcija hotela bila u skladu s našim potrebama podizanja kategorije na 4 zvjezdice, a istodobno se poštuju sve norme s najvišim standardima konzervatorske struke s obzirom na to da objekt spada u zaštićenu kulturnu baštinu. Tom bi se rekonstrukcijom povećala iskoristivost prostora u samom objektu te bi se osim više kategorije dobio ujedno i veći broj soba i velika kongresna dvorana, i sve bi trebalo biti gotovo do 2020. godine – najavljuje Balenović.



Prosjek boravka gostiju u gradskim hotelima je oko dva dana s tendencijom produljenja. Ove su godine uz goste iz Hrvatske najbrojniji inozemni gosti bili Slovenci, Talijani, Nijemci, Poljaci, Španjolci, Francuzi, Mađari, Česi, Austrijanci, a u posljednje vrijeme sve je više i gostiju iz Južne Koreje koji dolaze u grupama tijekom jeseni i zime.


– U kampu su najbrojniji Slovenci, a u Uvali Scott Mađari, Poljaci, Česi i domaći gosti – navode statističke pokazatelje u Jadranu.



Nova terasa Konta


Hotel Continental je 2009. godine proširen kupnjom stanova i sve su sobe u potpunosti renovirane. Ovaj hotel u središtu Rijeke sada ima 69 smještajnih jedinica i kategoriju 3 zvjezdice. Upravo je renovirana i multifunkcionalna kongresna dvorana kapaciteta za 70 do 90 osoba, a u tijeku je preuređenje restorana te natkrivenog dijela terase koja će pridonijeti atraktivnosti cijelog restoranskog, odnosno kavanskog prostora. Kako neslužbeno doznajemo, hotel Continental nema dovoljno velike sobe za dizanje kategorije na 4 zvjezdice, no politika ove hotelske kuće je imati hotel s 3 zvjezdice, jer mnogi korisnici upravo traže takav cjenovni razred. Jadran hoteli Rijeka, osim s ova tri hotela koja se nalaze u Rijeci, upravljaju još i motelom »Lucija« u Kostreni, a u njihovom vlasništvu je i Uvala Scott i kamp Oštro u Kraljevici. Investicijski ciklus renoviranja hotela u Rijeci pokrenut je 2004. godine, a radova je bilo i u kampu Oštro.


– Naše poslovanje je stabilno, iz godine u godinu bilježimo sve veći broj gostiju i bolje financijske rezultate, što je rezultat naših ulaganja u kvalitetu smještajnih kapaciteta i u kvalitetu usluga, ali i povećane potražnje, odnosno većeg broja gostiju kojih svake godine u Rijeci ima sve više – kažu u upravi Jadrana, napominjući da su oko 70 posto njihovih gostiju gosti iz inozemstva koji dolaze individualno ili organizirano kao grupe posredstvom turopratora i agencija. Domaći gosti dolaze iz različitih krajeva Hrvatske, a njihov najčešći motiv dolaska je posao.