Palijativna skrb

Hospicij ”Marija Krucifiksa Kozulić”: Izuzetna suradnja onkologa riječkog KBC-a i hospicija

Mirjana Grce

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić



RIJEKA Društvo je humano u onoj mjeri u kojoj su mu na istaknutom mjestu oni najpotrebitiji, a to su teški bolesnici i isto tako njihove obitelji, poručio je među ostalim mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup, na skupu jučer održanom u riječkom Hospiciju »Marija Krucifiksa Kozulić« u povodu Svjetskog dana hospicija. Potporu hospicijima i palijativnoj skrbi diljem svijeta tom su prilikom izrazili svi okupljeni – mnogi liječnici iz riječkog KBC-a, predstavnici PGŽ-a i Grada Rijeke, Doma zdravlja PGŽ-a, više gradova i općina PGŽ-a, kao i gosti iz talijanskog Aviana, odnosno tamošnjeg hospicija koji su i predstavili rad svoje ustanove.


Riječki hospicij, ustanovu za palijativnu zdravstvenu skrb osnovao je 2013. Caritas Riječke nadbiskupije, a 4. veljače iduće godine napunit će se četiri godine njegova rada. Hospicij je otvoren zahvaljujući izvanrednom pothvatu i ulaganju Riječke nadbiskupije, u nadbiskupijskoj zgradi na Belvederu, pri čemu je nadbiskupija prostor u cijelosti adaptirala i uredila, dok su Grad Rijeka i PGŽ pomogli kod opremanja. Uređen je i opremljen prema najvišim standardima, i tako i djeluje. Može primiti 14 bolesnika i ima 18 stručnih djelatnika te kao vanjske suradnike onkologe iz riječkog KBC-a.


U ime KBC-a i ravnatelja dr. Davora Štimca, skup je pozdravila dr. Nives Jonjić rekavši da će hospicij u KBC-u uvijek imati svog partnera, da je suradnja potvrđena i ugovorom kojim je KBC tri liječnika s onkologije, uključio u redoviti rad hospicija. Izvanredno dobru suradnju riječkog KBC-a i Hospicija »Marija Kozulić« potvrdila je i dr. Ingrid Belac Lovasić, predstojnica Klinike za radioterapiju i onkologiju, rekavši da liječnici te klinike – dr. Marija Petković, dr. Ira Pavlović Ružić i dr. Goran Golčić – svojim predanim radom pomažu bolesnicima u hospiciju, svakodnevno jedan od njih. Prema njezinim riječima, 95 posto bolesnika u hospiciju su onkološki bolesnici u terminalnoj fazi maligne bolesti.




Zamoljena za izjavu za medije, onkologica dr. Ira Pavlović, ujedno predsjednica Lige protiv raka te koordinatorica između KBC-a i hospicija, također je potvrdila odličnu suradnju s hospicijem. Rekavši da u Hrvatskoj godišnje od karcinoma i sličnih bolesti nažalost umire gotovo jedan omanji grad ljudi, poručila je da je hospicij bio neophodan, da su i liječnici neizmjerno zahvalni što je njihovim pacijentima omogućeno dostojanstveno posljednje razdoblje života. S porukom da je pomoć koju pruža hospicij nemjerljiva, priznanje njegovu radu izrazio je i dekan riječkog medicinskog fakulteta dr. Tomislav Rukavina najavivši suradnju toga fakulteta s hospicijem.


U ime PGŽ-a skup je pozdravila dr. Đulija Malatestinić, pročelnica Odjela za zdravstvo, naglasivši da je riječki hospicij jedini u Hrvatskoj, da je i divan primjer suradnje civilnih i crkvenih vlasti i ustanova te da će PGŽ nastaviti pomagati njegov rad. »Svi smo ponosni na riječki Hospicij i na to što tako kvalitetnu palijativnu skrb možemo pružiti najteže oboljelim građanima«, poručila je u ime Grada Rijeke dr. Karla Mušković iz Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, također rekavši da će Grad, koliko bude mogao, nastaviti pomagati hospicij. S drugim govornicima izrazila je zahvalu svim djelatnicima hospicija za njihov velik predani rad.