Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 26
Sutra: 8° 8° 26
25. siječnja 2020.
Deveto Velebitsko hodočašće

Hodočasnici će prijeći više od 250 kilometara

Perica Prić / Snimio Vedran KARUZA
Perica Prić / Snimio Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 4. srpanj 2019. u 21:45 2019-07-04T21:45:00+02:00

Hodočašće počinje 8. kolovoza, a završava na blagdan Vele Gospe. Cijelim putem hodočasnici će nositi zahvalnu svijeću

RIJEKA U povodu blagdana Vele Gospe Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata »Ajkule« za članove udruge i njihove obitelji, prijatelje i partnere organizira deveto Velebitsko zajedničko hodočašće hrvatskih branitelja, vojnika, policajaca i planinara visovima Velebita do Svetišta Majke Božje od Krasna.

Hodočasnici će tom prigodom u Svetište Majke Božje od Krasna prinijeti zahvalnu svijeću koju će nositi više od 250 kilometara, duž cijeloga Velebita. Kako su najavili organizatori, hodočašće počinje 8. kolovoza, a završava, odnosno kulminira 15. kolovoza na blagdan Vele Gospe, gdje će sudjelovati u procesiji i svetoj misi, te prinošenju zahvalne svijeće svetištu.

– Sve ovo radimo u čast i slavu poginulim i preživjelim hrvatskim ratnicima za slobodu hrvatskog naroda, te da se na završnom misnom slavlju u povodu Vele Gospe u Krasnu zajednički molimo Majci Božjoj, Kraljici Hrvata, koja je tijekom cijelog Domovinskog rata i vremena koje smo proveli na Velebitu do vojno-redarstvene operacije Oluja, bdjela i čuvala hrvatske dragovoljce, sve pripadnike oružanih snaga RH, kazao je novinarima predsjednik USPDR-a Ajkula Perica Prpić.

Naglasio je da Velebitsko hodočašće udruga Ajkula održava u suradnji s International police association – IPA Hrvatska Sekcija i Alpinističkim klubom Čopalj, te da će se hodočašćem obići što je moguće više mjesta pogibija hrvatskih branitelja na tom području.Početak za prvu etapu hodočašća predviđen je 8. kolovoza, kad se organiziranim prijevozom iz Rijeke stiže do Tulovih greda, odnosno Podpraga, odakle se organizirano pješači trasom Velebitskog hodočašća.

Predsjednik sportsko-penjačkog kluba Čopalj Vladimir Paušić naglasio je da će na višednevno Velebitsko hodočašće od Tulovih greda do Krasna krenuti samo oni hodočasnici koji su psihofizički spremni izdržati i prijeći spomenutu dionicu.

– Ta dionica ima dvije međustanice gdje će biti moguće obaviti logističku popunu potrebnom opremom, hranom i pićem, a na tim dionicama hodočašću će se moći priključiti ostali psihofizički sposobni hodočasnici. Prva međustanica je na ličkoj, sjevernoj strani Velebita, na poziciji Visočice, gdje je poginuo legendarni zapovjednik Marino Jakominić, a druga međustanica je na jugozapadu dijela srednjeg Velebita, na području velebitskog prevoja Alan, kazao je Paušić i naglasio da će se s prijavljenim kandidatima provesti kontrolni uspon kako bi se ustvrdila njihova psihofizička sprema. Organizatori će putem medija i interneta obavijestiti potencijalne hodočasnike o prijavama za hodočašće, a izrazili su zadovoljstvo što ih je svake godine sve više, prošle godine ih je bilo skoro 30, a sve više im se pridružuju mladi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.