Pohod u subotu

Hodanjem do zdravlja, do Benčana

Biljana Savić

Naselje Benčani cilj pohoda

Naselje Benčani cilj pohoda



RIJEKA  U sklopu programa »Hodanjem do zdravlja«, a u organizaciji Riječkog planinarskog saveza i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, svi građani pozvani su sutra na memorijalni pohod do Benčana. 


– Planinarski pohod počinje okupljanjem sudionika na parkiralištu Plodina u Marinićima u 9 sati, potom se kroz naselja Blažići i Petrci kreće na pješačku turu do naselja Benčani, gdje se dolazak očekuje oko 11 sati, poslije čega slijedi šetnja do lokve Mistraž, gdje u 13 sati šetnja završava druženjem uz fažol. U slučaju kiše, druženje će biti održano u Domu kulture na Pehlinu, najavio je jučer novinarima predsjednik Riječkog planinarskog saveza Damir Konestra. Naglasio je da će šetnja biti održana bez obzira na meteorološke nepogode, a da očekuje 30-50 sudionika. Organizirane šetnje riječkim i županijskim šetnicama dio su akcije »Hodanjem do zdravlja« koje su sastavni dio Nacionalnog programa »Živjeti zdravo« što ga provode Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo s ciljem poboljšanja zdravlja cijele populacije.Djelovanjem u lokalnoj zajednici nastoje informirati, educirati i senzibilizirati građane svih dobnih skupina o pozitivnim aspektima zdravih stilova života – pravilnoj prehrani, tjelesnoj aktivnosti, prevenciji debljine, smanjenju prekomjerne tjelesne mase, smanjenju pobola od kroničnih nezaraznih bolesti (kardiovaskularne, tumori, dijabetes tip II, KOPB te mentalne bolesti), koje dovode do smanjenja kvalitete života, invaliditeta te ujedno predstavljaju velik trošak za zdravstveni sustav. 

 – Pohodi riječkim i županijskim šetnicama kao dio akcije »Hodanjem do zdravlja« posebno ističu dobrobiti hodanja za fizičko i mentalno zdravlje pojedinca, od najmlađih do najstarijih. Hodanje je jedan od najboljih načina prevencije masovnih kroničnih nezaraznih bolesti kao što su bolesti srca, moždani udar ili osteoporoza, a uz to je i besplatno te ne zahtijeva skupu opremu niti fizičku kondiciju, kazala je jučer dr. Helena Glibotić Kresina iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.