Komunalna oprema

Hoće li se popravljati podna rasvjeta u Rijeci? Čeka se novi pravilnik

Ljiljana Hlača



RIJEKA – Hoće li se podna rasvjeta popravljati u gradu ovisit će o pravilniku koji se treba temeljem Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja donijeti najkasnije do travnja sljedeće godine.


Već neko vrijeme građani ukazuju da na nekim lokacijama podna rasvjeta ne radi, primjerice Verdijeva ulica te dijelovi oko bazena na Kantridi. Na toj lokaciji ukazano je da i bočna rasvjeta postavljena u zidovima oko kompleksa nije u funkciji.


– Sadašnje spoznaje ukazuju da će se podna rasvjeta koristiti iznimno rijetko, komentraju u Odjelu gradske uprave za komunalni sustav, čekajući pravilnik.




Naime, u posljednje vrijeme sve se više govori o svjetlosnome onečišćenju koje postaje globalni problem, a kojemu se između ostaloga priprisuju i neki zdravstveni problemi. Nepotrebna emisija svjetlosti, odnosno dodatno rasvjetljavanje, jednostavno više nije u modi.


No, pitanje je što s postojećom rasvjetom koja se ugrađivala, a koja nije bila jeftina?


Inače, uz spomenute lokacije, Grad Rijeka ima još nekoliko lokacija u gradu koje su osvijetljene pomoću ove opreme. Primjerice, Titov trg (pješački most), Koblerov trg, Trg Jurja Klovića, Ulica Pavla Rittera Vitezovića. (Lj. H.)