Najave

Hoće li rasti cijena prirodnog plina? Evo što kažu u Energu

Marinko Glavan

arhiva NL

arhiva NL



 Ne očekujemo rast cijene prirodnog plina u skorije vrijeme, najavio je Marko Križanec, zamjenik direktora gradskog distributera prirodnog plina, na konferenciji za novinare održanoj u povodu desete godišnjice od priključivanja Rijeke i okolice na mrežu opskrbe prirodnim plinom.


Na pitanje novinara zbog čega je cijena prirodnog plina i dalje u Rijeci viša nego u većini gradova kontinentalne Hrvatske, Križanec je odgovorio kako je cijenu od 3,21 kune po kubičnom metru odredila nadležna regulatorna agencija.


– Pritom Energo nije iskoristio mugućnost, koju je dala Hrvatska energetska regulatorna agencija, da u ovoj godini povisi cijenu prirodnog plina. Korisnici imaju mogućnost nabave plina i od drugih dobavljača, a hoće li netko od njih ponuditi nižu cijenu od propisane, ovisi o njihovoj poslovnoj politici – rekao je Križanec.




Najavio je nove velike projekte – spajanje radne zone Svilno te budućeg turističkog kompleksa na Kostabeli na plinsku mrežu Energa, koja je ulaganjima u zadnjih petnaestak godina proširena izvan granica grada Rijeke, na susjedne općine i gradove te se sada proteže u duljini od preko 300 kilometara.


Energo prirodnim plinom opskrbljuje više od 22 tisuće korisnika, a samo lani isporučio im je 23 milijuna kubičnih metara plina, uz konstatni rast od oko 200 novih priključaka godišnje.


– Djelatnost opskrbe plinom dodatno je proširena 2013. godine, otvaranjem prve punionice stlačenog prirodnog plina za vozila, u prvom redu autobuse Autotroleja, ali i velik broj stranih vozila u turističkoj sezoni – rekao je Križanec.