Zima, zima, neka je

Hladnoća na Kvarneru u objektivu fotoaparata: Zaledila se Rječina, led okovao i riječke fontane

Slavica Bakić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Temperature su niže od prosjeka za ovo doba godine, ali još uvijek nisu rekordne. No, dovoljno su niske da zalede Rječinu, ali i riječke gradske fontane koje su i jučer ujutro privlačile pažnju svojim ledenim ukrasima



RIJEKA Ovaj je vikend na Kvarneru, uz dosta sunca i jaku buru, bio u znaku vrlo niskih temperatura. Jučer su u sedam sati ujutro u Rijeci bila dva stupnja iznad nule, ali je tijekom dana temperatura narasla do dva stupnja na suprotnoj, pozitivnoj strani temperaturne ljestvice. Temperature su, kažu u Pomorsko-meteorološkom uredu u Rijeci, niže od prosjeka za ovo doba godine, ali još uvijek nisu rekordne. No, dovoljno su niske da zalede Rječinu, ali i riječke gradske fontane koje su i jučer ujutro privlačile pažnju svojim ledenim ukrasima.


Državni Hidrometeorološki zavod na svojoj web stranici najavljuje da će i dalje biti vrlo hladno, a na Jadranu će i dalje biti puno sunca uz umjerenu i jaku, a na udare ponegdje i olujnu buru i tramontanu. Temperature bi se u utorak i srijedu na riječkom području u jutarnjim satima mogle spustiti i do -7, a dnevne će rijetko prelaziti dva stupnja. Tako će biti sve do četvrtka, za kada se najavljuje postupno naoblačenje, a prema kraju dana i mjestimice kiša. Vjetar će okrenuti na jugozapadnjak i jugo i od četvrtka ujutro bit će i osjetno toplije. No, kiša i toplije vrijeme potrajat će, prema prognostičkim kartama, samo u četvrtak i petak, a već u subotu ponovno će se javiti sunce, a živa u termometrima ponovno će se spustiti do nule ili ispod nje.


Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo preporučuju starijim osobama, koje spadaju u rizičnu skupinu pučanstva, posebno osjetljivu na hladnoću, da izbjegavaju izlaganje hladnoći u ranim jutarnjim i noćnim satima. Kada izlaze iz kuće, neka se obuku slojevito, tako da vanjski sloj bude nepropusan na vjetar i vlagu.




Izlazak po hladnoći treba u pravilu izbjegavati, a ako je nužan, treba zaštititi glavu kapom, ruke rukavicama te prekriti usta šalom, radi prevencije direktnog udisanja hladnog zraka. Osim starijih osoba, ove preporučene mjere zaštite trebaju ozbiljno shvatiti i kronični bolesnici i djeca.