Par tisuća maškara

Halubajski karneval proslavio punoljetnost: Tridesetak maškaranih skupina na dobro poznatoj ruti od Plodina do Milihova

Andrej Petrak

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



VIŠKOVO – Par tisuća maškara u tridesetak karnevalskih skupina krasilo je povorku „punoljetnog“, osamnaestog izdanja Halubajskog karnevala, što je i ove godine protutnjala na već dobro poznatoj ruti od Plodina do Milihova. Na čelu kolone ponovo se našao maslinastozeleni pincgauer, ukrašen šarenim balonima, iz kojeg je treštila pusna muzika. Slijedile su Meštrica Mića Maja i kraljica Tea Jardas, a iza njih veselili su se maškarani čelni ljudi Općine i Turističke zajednice Viškova, organizatora i pokrovitelja karnevala, koji su cijelu priču nešto ranije i „blagoslovili“, primanjem karnevalskih grupa u šatoru na parkiralištu Milihovo. Voditeljsku palicu ponovo su suvereno držali Irena Grdinić i Mario Lipovšek Battifiaca, a bili su tu i akrobati na štulama, pokazujući zadivljujuću vještinu. Halubajski karneval ni ove godine nije mogao propustiti riječki Meštar Toni u društvu s kraljicom, kojem su se ovog puta pridružili gosti iz europskih karnevalskih asocijacija.


Halubajskom karnevalu jednako se vesele i oni najmlađi, predškolci i školarci, kojih je nekoliko stotina zašarenilo i zasladilo cijelu povorku, kao i oni najstariji, poput ovdje nezaobilaznih i uvijek rado viđenih članova Udruge umirovljenika Viškovo.


Ritam povorci davale su Halubajke i glazbenici Marinićeve muzike, svoj dobro poznati korak držali su Pehinarski feštari i gospoda, a iako su pojedini gosti ove godine pristigli u nešto slabijem broju, bile su tu itekako i delegacije Maškarane kumpanije Pašac, raspojasani kauboji Labinjonske kompanije – domoće folšarije, kao i Stonska maškarata. Pijani Rusi Kataroške iz Dobrinja za sobom su ostavljali samo spaljenu zemlju, Sovinjski pusti hitali su se ženama među noge za sreću,a matuljski Zijat, sost tancat i pit pokazali su kako to izgleda kad zaplešu opasne velike mačke. S Grobnika su se spustile nindža kornjače, s Kukuljanova aterirali disco kraljevi, em sitima, em pijanima pokazali su se pere djetlići, a lijepo maskirane bile su i Maškare Studena.


Opširnije u tiskanom izdanju Novoga lista od nedjelje 22. siječnja 2017.