Pust traje do 9. veljače

Halubajski festival: U viškovskoj povorci bit će oko dvije tisuće maškara

Biljana Savić

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić

VIŠKOVO Oko dvije tisuće maškara očekuje se na 17. Halubajskom karnevalu koji će biti održan 23. siječnja ove godine. Prema riječima direktorice Turističke zajednice Općine Viškovo Marine Jurić, na karnevalu će sudjelovati 33 maškarane skupine iz Hrvatske i Slovenije, od čega 8 grupa predškolaca i osnovnoškolaca s oko tisuću djece. – Karnevalski program u samo tri tjedna ispunjen je plesom, zabavom, sportom i tradicijom – kaže Jurić.

Početak na Antonju




Pust tradicionalno započinje na Antonju, 17. siječnja, kad se uz podizanje pusta i primopredaju općinskoga ključa pusnoj meštrici i maškarama bira kraljica Halubajskog karnevala, a za dodatnu zabavu će se pobrinuti meštrica karnevala mića Maja, maškare, Marinićeva muzika te gosti iznenađenja. 


 – Pozivamo sve djevojke da se prijave, pozvane su sve divojke i žene od 16 godina na dalje da se prijave u što većem broju. Prijavit se mogu u Turističkoj zajednici Općine Viškovo, na telefon 257-591 ili na e-mail: [email protected]., pozvala je Jurić. 


 – Glavno je da ste iz našega kraja i da ste dio Halubajskog karnevala. Za krajicu i dvije pratilje pripremili smo vrijedne nagrade, dodala je. 




Na dan karnevala, 23. siječnja, održava se i 7. po redu Rally maškaranih oktanaca Halubje – Liburnija 2016. s oko 30 maškaranih vozila iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Rally će startati u 10 sati s parkirališta Milihovo, a s Viškova će put voditi kroz Kastav, Frlaniju i Matulje do Opatije. Organizator je AK Ri autosport uz podršku grada Opatije i Kastva, te općina Viškovo i Matulji. 


Ovogodišnji Halubajski karneval započinje prijemom maškaranih karnevalskih predstavnika i gostiju u 12 sati kod načelnice općine. Sudionici povorke okupljat će se kod Plodina od 13 sati, a u 14 sati kreće povorka od industrijske zone Gramat-Plodine do parkirališta Milihovo, nasuprot zgrade Općine Viškovo.


 Fešta u šatoru


Kao i svake godine, povorku će zatvoriti Halubajski zvončari s oko stotinu zvončara. Fešta se nastavlja na parkiralištu Milihovo, gdje će prvi put ove godine biti postavljen šator u kojem će sve maškarane skupine biti počašćene hranom i pićem, a maškare i goste će do kasno u noć zabavljati grupe Flash i Maestral. 


 – Zabava počinje već oko 15 sati i trajat će do 3 ujutro. Pozivamo sve maškarane skupine da ostanu u šatoru na karnevalskoj zabavi, ulaz je besplatan – najavila je Jurić. 


U nedjelju, 24. siječnja, bit će održana 12. smotra mićeh zvončari pul Marčeji. Povorka će se okupiti u 11 sati ispred Stare škole pul Marčeji, i trajat će do 14 sati. Nadalje, Limena glazba Marinići organizira tradicionalni Pusni koncert u Domu Marinići 29. siječnja u 20 sati. Dan kasnije, 30. siječnja, isplaniran je za sportska događanja i to Pusni turnir u pikadu s početkom u 17 sati u Pikado klubu Nevera na Marinićima, dok će na boćariji pul Marinić biti održan 13. maškarani ženski boćarski turnir. Istoga dana u Domu hrvatskih branitelja organiziran je pusni tanac uz grupu Flash.


Bal pod maskama


U petak, 5. veljače Dječji vrtić Maza organizira Bal pod maskama s početkom u 18 sati. 


 – Ovim putem pozivamo svu djecu da nam se pridruže na balu. Već sljedeći dan u 16 sati u caffe baru Parabela organizirana je maškarana humanitarna akcija skupljanja hrane za potrebite »Velo maškarano srce«, nakon čega slijedi maškarano druženje »Ča te ja poznan?!?« uz izbor najbolje maškare, bogate nagrade, puno smijeha i zabave. U Domu hrvatskih branitelja još jedan pusni tanac uz grupu Flash od 21 sat do kasno u noć.


Na pusnu nedjelju, 7. veljače i pusni ponedjeljak, 8. veljače, kreće tradicionano obahajanje Halubajskih zvončari po selima Kastavštine. Na sam dan Pusta, 9. veljače, obahajanje Halubajskih zvončara počinje u Marčeljima te dolaze do Viškova, gdje se okupljaju maškare uz zabavni program i voditelje, a potom slijedi proglašenje najmaškaranog prostora, izvlačenje zvončarske tombola, dolazak Halubajskih zvončara, te za sam kraj paljenje pusta, krivca za sve prošlogodišnje probleme – najavila je Jurić.