Produžene police

HZZO će automatski produžiti besplatno dopunsko osiguranje bez potvrde Porezne uprave

Barbara Čalušić

Foto Arhiv NL

Foto Arhiv NL

Nakon što su ovih dana osiguranici »obijali« šaltere Porezne uprave i HZZO-a, iz direkcije HZZO-a stigla je obavijest da će zdravstveno osiguranje na osnovu cenzusa prihoda osiguranicima kojima police ističu do 30. travnja biti automatski produženo



RIJEKA  Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) automatski će produljiti sve police osiguranicima koji ostvaruju pravo na policu dopunskog zdravstvenog osiguranja na teret državnog proračuna bez prilaganja potvrde Porezne uprave o visini dohotka ostvarenog u protekloj godini. Odgovor je to iz središnjice HZZO-a na pitanje koje ovih dana muči osiguranike kojima dopunsko zdravstveno osiguranje pokriva država, a koji zbog uvođenja novog ustroja Porezne uprave ne mogu dobiti potvrde koje su im potrebne za ostvarivanje njihovog prava.


Na ovaj problem nas je upozorio zabrinuti čitatelj koji je već nekoliko puta obišao šaltere riječke ispostave Porezne uprave i HZZO ne dobivši odgovor da mu potvrda nije potrebna za ostvarivanje njegovog prava.



Iz Porezne uprave ovaj zastoj u izdavanju potvrda objašnjavaju da od 1. siječnja Porezna uprava posluje prema novom ustroju što iziskuje zakonodavnu i informatičku prilagodbu. Na internetskim stranicama Porezne uprave tako se može pročitati obavijest da se od 1. siječnja redovno zaprimaju zahtjevi za izdavanje PK kartica, potvrda, OIB brojeva, zahtjeva za utvrđivanje poreza i izdavanje rješenja za cestovna motorna vozila, nekretnine i drugo. U slučaju gdje ih je moguće odmah riješiti zahtjevi će biti odmah riješeni dok će ostali biti rješavani u zakonskom roku od 15 dana od dana primitka zahtjeva za potvrde i 30 dana od dana podnošenja zahtjeva za donošenje rješenja.





– Trebao sam podignuti porezno uvjerenje za 2014. godinu koje mi je potrebno da bih produžio besplatnu policu zdravstvenog osiguranja. Međutim, Porezna uprava ne izdaje uvjerenja jer su, kako mi kažu, uveli neki novi program i uopće ne znaju kad će biti u mogućnosti početi izdavati te potvrde. Bio sam nakon toga na HZZO-u gdje pak kažu da nemaju nikakvih informacija da nešto nije u redu s Poreznom i da u slučaju da ne priložim to uvjerenje ostajem bez zdravstvenog osiguranja. Vratili su me opet na Poreznu, na kojoj dobivam isti odgovor: ne izdajemo uvjerenja do daljenjeg i ne znamo kad ćemo početi. Inače, moja polica vrijedi do 15. siječnja ove godine, a mogu vam reći da sam na Poreznoj i HZZO-u susreo nekoliko desetaka ljudi koji obilaze šaltere kao i ja jer i njima ističe polica zdravstvenog ovaj tjedan. Pritom, ovdje se radi o najugroženijoj skupini građana koji su nezaposleni i nalaze se na Zavodu za zapošljavanje. Ja sam nezaposlen branitelj i bolujem od više kroničnih bolesti pa ako izgubim besplatno zdravstveno osiguranje, nisam u mogućnosti sam si to plaćati, požalio nam se naš čitatelj.


U HZZO-u preciziraju da će zdravstveno osiguranje na osnovu prihodovnog cenzusa osiguranicima kojima police ističu u razdoblju do 30. travnja biti automatski produženo.


– Razlog tome je što spomenuti osiguranici trenutno ne mogu pribaviti potvrde od strane Porezne uprave o visini dohotka ostvarenog u 2014. godini, odnosno potvrde od drugih mjerodavnih institucija. HZZO će naknadno izvršiti reviziju svih obnovljenih polica po osnovi prihodovnog cenzusa, nakon što dobije podatke o ostvarenim prihodima u 2014. godini od strane Porezne uprave, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i drugih mjerodavnih institucija.


Ukoliko prema tim podacima pojedini osiguranik više ne bude ispunjavao pravo na besplatnu policu, poslat će mu se obavijest o prestanku važenja prava na policu na teret državnog proračuna po osnovi prihodovnog cenzusa, poručuju iz Službe za odnose s javnošću HZZO-a.